joi, 17 mai 2018

Înălțarea Domnului în parohia Birda


          La 40 de zile după Paști Biserica prăznuiește Înălțarea Domnului Iisus Hristos. Cu acest prilej în ajunul praznicului a fost oficiată Vecernia unită cu Litia în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din Birda. În ziua sărbătorii în aceeași biserică a fost săvârșită Utrenia, urmată de Sfânta Liturghie în biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sîngeorge.
            În această Zi au fost pomeniți eroii neamului româneasc din toate locurile și timpurile căzuți pentru libertate, independență și unitate națională. Au fost oficiate slujbe de pomenire la Monumentele Eroilor de la Birda și Sîngeorge, Slujbele au fost urmate de programe religios-patriotice pregătite de elevii Școlilor din Birda și Sîngeorge îndrumați de către profesorii Mihaela Coman, Sorina Onița, Maria Dârpeș și Ștefania Cercega.

            În Anul Centenarului Unirii rugăciunea s-a împletit cu poezia și cântul, cele trei manifestări spirituale ale conștiinței de neam a românilor din cele mai vechi timpuri și până în ziua de astăzi.
În predica zilei, preotul Valentin Bugariu s-a oprit asupra importanței cultului eroilor amintind despre ,,Eroul necunoscut”: ,,… La 12 mai 1923, zece eroi necunoscuţi au fost dezgropaţi de pe câmpurile de luptă unde şi-au pierdut viaţa, iar sicriele cu osemintele  lor au fost aduse la Mărăşeşti, cu trenuri speciale, fiind aşezate în biserica ,,Adormirea Maicii Domnului”. Aici au fost întâmpinaţi de Ministrul de Război, generalul Mărdărescu, de alţi generali şi militari participanţi la Primul Război Mondial, de preoţi, în frunte episcopul militar Teculescu de la Alba Iulia, care a oficiat serviciul religios şi de numeroşi locuitori din zonă. La sfârşitul slujbei, cel mai bun elev al şcolii militare din Craiova, Amilcar Săndulescu, orfan de război, a păşit în faţa celor zece sicrie şi, cu privirea copilului care-şi caută părintele, s-a oprit în faţa unuia dintre ele şi a zis: Acesta este tatăl meu! Sicriul cu osemintele eroului a fost transportat la Bucureşti, unde a sosit chiar  de Ziua Eroilor, fiind întâmpinat de Principele Carol, moştenitorul tronului, de generali, autorităţi, de delegaţii unor ţări străine, prezente la Bucureşti şi de numeroşi locuitori ai oraşului. Carul mortuar tras de opt cai avea în fruntea cortegiului regimente din toate armatele şi un escadron din escorta regală. El a străbătut bulevardele capitalei, în sunetul clopotelor şi al ,,Imnului eroilor”, precum şi sub privirile îndurerate ale locuitorilor ce-l aşteptau de-a lungul drumului până la Parcul Carol. În faţa mausoleului a fost întâmpinat de regele Ferdinand şi de Regina Maria, care cu ochii înlăcrimaţi au depus pe sicriul eroului o coroană de flori, l-au decorat cu ,,Virtutea militară”, după care regele a ţinut un scurt şi emoţionant discurs”.
Au participat la aceste comemorări: oficialități locale reprezentând Consiliul Local al Comunei Birda: D-na Rodica Cotos, D-na Bianca Noje, D-na Rodica Ciobanu și Dl. Slagean Draghici; Primăriei Comunei: Dl. Sorinel Marcu, viceprimar, D-nii Moisa Daniel, secretar, Mărășescu Sebastian, consilier urbanism și Anderwald Dara, referent cultural, profesorii de la școlile din localitate, Dl. Virgil Malcoltă, șeful de Post, mai mulți credincioși.