miercuri, 16 mai 2018

Nou episcop catolic la Timișoara


Episcopii catolici îşi depun demisia la vârsta de 75 de ani, moment în care este ales un succesor.  În 24 iunie 1999, Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit pe Martin Roos în funcţia de episcop diecezan de Timişoara. A fost consacrat episcop la 28 august 1999 de către nunţiul apostolic în România, arhiepiscopul Jean-Claude Périsset, asistat de episcopul Endre Gyulay al Diecezei de Szeged-Csanád (Ungaria) şi de episcopul-auxiliar Johannes Kreidler al Diecezei de Rottenburg-Stuttgart (Germania).   Prin numirea, în anul 1999, a lui Martin Roos în funcţia de episcop, Dieceza de Timişoara a cunoscut o înnoire. Meritele actualului ierarh catolic se reflectă în noile modalităţile de organizare administrativă, dar şi în strategia de activităţi adoptată.    Devenit episcop în vara anului 1999, Martin Roos a căutat cele mai eficiente modalităţi de reorganizare a Diecezei romano-catolice de Timişoara, care are un specific aparte. În cele 400 de comunităţi bisericeşti din 72 de parohii activează 90 de preoţi, iar credincioşii catolici sunt de etnii diferite: maghiari, germani, români, bulgari, croaţi, cehi şi slovaci.
Noul episcop Pál József-Csaba s-a născut la 3 decembrie 1955 în localitatea Şoimeni-Ciuc, judeţul Harghita. După studiile gimnaziale a urmat aşa numita Şcoala de Cantori din Alba Iulia. După absolvire şi-a continuat studiile la Institutul Teologic Romano-Catolic din Alba Iulia.
A fost hirotonit întru preot la 21 iunie 1981 de către episcopul Jakab Antal. După hirotonire timp de patru ani a activat în calitate de capelan la Parohia Romano-Catolică Sf. Ioan Botezătorul din Târgu Mureş, iar începând cu anul 1985 şi-a continuat activitatea în Dieceza de Timişoara. Episcopul Sebastian Kräuter l-a numit paroh de Bacova, Buziaş şi Nitzkydorf. În anul 1987 a ajuns în Parohia „Maria Zăpezii” din Reşiţa ca preot-paroh, ulterior fiind numit decan, respectiv arhidiacon al Arhidiaconatului Banatului Montan.   
În cadrul Capitlului Catedralei a primit titlul de Canonicus Carolinus Senior. Începând din 1994 este directorul responsabil al revistei diecezane „Vita Catholica Banatus”. 
 Noul episcop până în prezent a activat cu pricepere şi dăruire, dând dovadă în această slujire de multă râvnă şi fidelitate. Activitatea depusă în slujba Diecezei de Timişoara a fost apreciată atât de clerul diecezei cât şi de credincioşi. Pentru contribuţia marcantă la viaţa spirituală şi mişcarea ecumenică defăşurată la nivelul municipiului Reşiţa în anul 2010 Consiliul Judeţean i-a acordat titlul de „Cetăţean de Onoare al judeţului Caraş-Severin”.  
Consacrarea şi instalarea întru episcop va avea loc la data de 6 august, în sărbătoarea „Schimbării la faţă a Domnului”, începând cu orele 10:00 în Catedrala Sfântul Gheorghe din Timişoara.