joi, 31 mai 2018

,,Arhanghelul”, nr. 2 (26) / 2018


      
               A apărut nr. 2 al revistei de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul” din Birda. Ajuns în al VII-lea an de apariție neîntruptă, revista oferă pe parcursul a 6 rubrici în 8 pagini articole științifice, poezii, note de jurnal și cronica parohială.
            Editorialul ,,Valori creștine în educație” este iscălit de părintele Marian Ovidiu Sarchiz de la parohia Padina Matei din Episcopia Caransebeșului. Autorul face o pledoarie în favoarea valorilor creștine din educație punctând câteva lucruri fundamentale: cunoașterea dă posibilitatea alegerii, educația creștină nu presupune coerciție, ci libertate și iubire la care se adaugă un element esențial: harul lui Dumnezeu.
            Conf. univ. dr. Mirela Ioana Borchin-Dorcescu încheie studiul ,,In honorem Magistri G. I. Tohăneanu” din rubrica ,,Restituiri”. Anul acesta când se împlinesc 10 ani de la plecarea iubitului Profesor în veșnicie, articolul a reușit să scoată în priveliște noi contribuții asupra vieții și activității sale.
            ,,Documentar”-ul acestui număr semnat de prof. dr. Virginia Ardelean dezvăluie cititorilor câteva din tainele manualului de religie de la sfârșitul veacului al XIX-lea și începutul celui următor cu aplecare asupra concepției pedagogice a profesorului Petru Barbu.
            În rubrica ,,Semne”, prof. Iosif Marius Circa își încheie nota de călătorie din Austria: ,,Din amintitile unor itinerarii europene (III)” pe urmele lui Eminescu la Viena.
            Din ,,Cronica parohială” aflăm că Dl. Dr. Florin-Corneliu Popovici, cercetător științific, critic și istoric literar a devenit membru în Colegiul de Redacție.