vineri, 22 iunie 2018

Pelerinaj de o zi în Serbia


       Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan, P. C. Părinte Zoran Milovanov de la parohia Berecuța a organizat prin Biroul de Pelerinaje ,,Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș” de la Centrul Eparhial un pelerinaj de o zi la cinci mănăstiri din Serbia în 16 iunie a. c..
            Au participat 50 de pelerini din parohiile: Berecuța, Birda, Folea, Deta, Voiteg, Șipet și Percosova. Credincioșii au fost însoțiți de către P. C. Părinți Zoran Milovanov, Matei Codruț (Spitalul de Psihiatrie), Ioan Sălvan (Folea), Marcel Moclinda (Șipet) și Sebastian Andrei Petrescu (Percosova).
S-au făcut opriri la mănăstirea Krušedol, ctitoria și gropnița familiei Brancovici. Iovan Brancovici, despot de Srem și sfânt în același timp, ctitorul Mănăstirii ,,Sfântul Gheorghe” din Birda a fost tatăl Doamnei Despina soția Sf. Voievod Neagoe Basarab și al Elenei, soția lui Petru Rareș. Al doilea popas, a fost făcut la Mănăstirea Grgeteg, vatra monahală cu cea mai renumită bibliotecă dintre mănăstirile de pe Muntele Fruska Gora. Aici pelerinii s-au închinat icoanei făcătoare de minuni ,,Trihirussa”, copie a celei din Mănăstirea Hilandar din Muntele Athos. Alte două opriri au fost făcute la mănăstirile Velika Remeta unde a fost observată frumoasa iconografie și Hoppovo Nou, mănăstirea în care s-a călugărit pedagogul iluminist Dositei Obradovici.
În drum spre România o ultim popas a fost făcut la mănăstirea Mesici din Banatul istoric.
În toate vetrele monahale vizitate pelerinii au avut răgazul să se roage dar și să contempleze bogăția aristică a icoanelor și a picturii murale existente.