joi, 14 iunie 2018

,,Sfeșnicul”, nr. 1 / 2018


        A apărut un nou număr al revistei semestriale ,,Sfeșnicul”. Editată de Parohia Ortodoxă și Școala Gimnazială din comuna Mașloc, în 48 de pagini oferă cititorilor un conținut diversificat și interesant. Cea mai mare parte a acestui număr propune o tematică: tradițional pascală. Ea expune referatele științifice prezentate în cadrul Simpozionului Județean ,,Obiceiuri religioase și laice în tradiția românească” organizat de Școala din Mașloc în 30 martie a. c.. Tematica comunicărilor debutează cu Praznicul Floriilor și se încheie cu cel al Paștilor. De la general la special, din tradițiile românilor, bulgarilor, ucrainenilor, autorii – profesori și preoți – oferă o paletă diversificată a tradițiilor pascale. În cadrul acestor contribuții amintim pe cea iscălită de prof. univ. dr. Ioan Viorel Boldureanu, ,,Tradiția folclorică a Paștelui în Banat” (p. 45-46).
            Cu excepția acestor articole cu conținut pascal amintim alte două articole, primul iscălit de prof. Aurica Ruen, ,,Instituții sociale” care tratează Calendarul, instituțiile de drept și stat ale vechilor evrei” (p. 7-8) și cel din urmă al prof. univ. dr. Anton Ilica, ,,Biblia sau Sfânta Scriptură” (p. 5-6).
            Tot din sumarul revistei aflăm de câteva din activitățile educative derulate de Biserica Ortodoxă și Școala din Mașloc: Săptămâna altfel la Mașloc; Ziua Eroilor și Contribuția Bisericii în unitate și unire (proiect educațional).
            Felicitări Colegiului de Redacție, în special prof. Maria Pătruț Pavlovici și pr. dr. Iliia Pătruț-Pavlovici, coordonatorii revistei pentru această reușită.