duminică, 24 iunie 2018

Ziua Internațională a iei la Birda


                  La sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul în fiecare an este sărbătorită Ziua Internațională a iei ca o contribuție a culturii tradiționale românești la tezaurul spiritual european.
            În ajunul sărbătorii a fost oficiată Vecernia unită cu Litia, iar Duminică, Utrenia și Sfânta Liturghie. La momentul îndătinat mai mulți copii și credincioși s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului.
            Prin cuvântul de învățătură P. C. Părinte Valentin Bugariu, parohul locului, a tâlcuit pericopa evanghelică și a preezentat contribuția Sf. Niceta de Remesiana la consolidarea creștinismului străromânilor apoi a martiriului și așezării Sfântului Ioan în Suceava, totodată credincioșii au fost familiarizați cu Calendarul sărbătorilor verii care debutează cu Înățarea Domnului și se încheie cu praznicul Schimbării la Față a Domnului (6 august). Fiecare popas religios din această perioadă are un substrat tradițional. Sânzienele reprezintă timpul în care cucul încetează a mai cânta fiind semnul cositului fânețelor. Acum apar licuricii în păduri care luminează calea rătăciților. În această cultură poporală este cuprins jocul călușarilor și pomana pentru sufletele celor adormiți. La Moșii de Sânziene se dăruiau: colaci, caise și pere. Parte a acestei culturi tradiționale este și ia, îmbrăcămintea în general. Prin limbă, credință ortodoxă, tradiții (port) poporul român indiferent de provincie istorică și-a manifestat unitatea, frățietatea și conștiința originii comune.

            La finalul Sfintei Liturghii a fost organizată o expoziție de costume populare care aparțin elevei Denisa Scrofan și a fost distribuit ultimul număr al revistei de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul”.