sâmbătă, 27 octombrie 2018

Ioan Traia, Asociația publiciștilor presei rurale din Banat, Editura Eurostampa, Timișoara, 2018, 281 p..


La debutul studiilor universitare am făcut cunoștință cu un volum intitulat Dicționarul teologilor români care îl are ca autor pe părintele profesor Mircea Păcurariu. La prima lectură am fost curios de a cunoaște biografia celor cuprinși în acestă alcătuire (ierarhi, profesori de teologie, monahi, preoți și laici) scriitori fiecare în felul lui. Mai târziu am înțeles utilitatea acestei cărți pentru documentarea unor predici sau cateheze, a unor conferințe preoțești, a unor ore de religie sau istorie. Același lucru îl realizează ,,cu asupra de măsură”, profesorul și muzeograful Ioan Traia, președintele Asociației Publiciștilor din Presa Rurală din Banat. Un istoric al publiciștilor, revistelor, activităților derulate de Asociația noastră. Așa cum odinioară am găsit reazem în scriitura părintelui Mircea Păcurariu, tot așa putem găsi în acest volum intitulat Asociația publiciștilor presei rurale din Banat, suport biobibliografic pentru alcătuirea de noi și noi lucrări care să evidențieze scoaterea dintr-o nedreaptă uitare a culturii și civilizației sătești bănățene.
Volumul care acum este prezentat reușește să prezinte viața Asociației publiciștilor bănățeni, de la înființarea ei 10 aprilie 2008 și până în prezent. Anul acesta Asociația a împlinit 10 ani de activitate neîntreruptă în folosul comunității sătești.
Primul capitol intitulat ,,Istoricul Asociației Publiciștilor Presei Rurale din Banat” dezvăluie cititorilor activitatea cotidiană a acestei societăți culturale care îngemănează întreg Banatul: Voivodina, județele Caraș-Severin și Timiș. De altfel, de la înființare Asociația a avut în titulatură precizarea ,,din Banatul istoric” mai pe urmă la cererea motivată a confraților din Banatul sârbesc a fost scoasă această precizare.
Întâia întâlnire a fost realizată la inițiativa muzeografului Ioan Traia la Muzeul Satului Bănățean în 2008, atunci când a fost cuprinsă în agenda culturală o sesiune de comunicări cu tema: ,,Aspecte culturale din viața satelor bănățene”. Cu acest prilej, dl. Ioan Traia a propus înființarea Asociației pentru care a fost constituit și un comitet de inițiativă din care au făcut parte: Aurel Turcuș, scriitor, Vasile Todi, publicist, Ioan Traia, Vasile Suciu, preot, Ștefan Tomoioagă și Victor Enache, publiciști.
La prima întâlnire au fost preznți 17 redactori de reviste din Banatul timișan. Pentru a consolida acest nucleu al proiectatei asociații s-au desfășurat alte întâlniri la Jimbolia în 19 iunie 2009 la Muzeul Presei ,,Sever Bocu” și la parohia din Giarmata Vii în 2 octombrie 2010, unde s-au prezentat publicațiile chiar și prin realizarea unei expoziții, s-a prezentat un proiect de statut și s-au primit noi membrii. Datorită acestor eforturi susținute în 2010 Asociația a dobândit personalitate juridică și a fost ales primul Consiliu de Conducere: Vasile Todi (președinte), Vasile Suciu (vicepreședinte), Ioan Traia (secretar general), Marinel Bârsan (trezorier), Bogdan Tămaș, Traian Trifu Căta (membrii).
Întâlnirea de la Urseni din 20 noiembrie 2010 a însemnat întocmirea planului de activitate pe anul 2011, s-a propus cu acest prilej realizarea unui anuar. Președintele Vasile Todi și-a prezentat demisia care a fost acceptată de membrii prezenți și a fost ales președinte interimar preotul Vasile Suciu care apoi a fost ales președinte titular conducând destinele Asociației până în 2013. La această întâlnire profesorul Ion Murariu și-a prezentat cartea: Revista ,,Lumina satului” – repere monografice.
În vatra primitoare a părintelui Vasile Suciu s-a desfășurat și întâlnirea din 12 februarie 2011. Cu acest prilej a fost prezentat primul bilanț al Asociației, a fost ales noul președinte și lansate mai multe cărți. În planul de activitate au fost trecute următoarele proiecte: editarea unui anuar, crearea unui blog (care a și fost realizat) și înființarea unei sucursale a Asociației în Banatul sârbesc.
Primul Forum al publiciștilor din Asociație a fost organizat la Șopotu Vechi (24 sept. 2011), a urmat Săcălaz (6 oct. 2012), Torac (30 aug. 2013), Birda (27 sept. 2014) și Timișoara (Muzeul Satului, 27 iunie 2015; 28 mai 2016; 29 aprilie 2017).
Fiecare din aceste întruniri a vizat trei secțiuni distincte: organizatorică, comunicări științifice, prezentare de carte.
Între cele organizatorice amintim alegerile pentru conducerea Asociației în 2014 și 2017 când a fost ales și confirmat în funcția de președinte prof. Ioan Traia care și ales colaboratorii: Gheorghe Blejușcă (secretar), Petru Opruț (trezorier) precum și vicepreședinții și membrii Comitetului de Conducere, au fost primiți noi membrii, unii onorifici, a fost introdus un premiu anual ,,Pavel Filip și Aurel Turcuș” care recompensează pe cei mai vrednici publiciști.
În partea științifică au fost realizate comunicări științifice susținute cu prilejul întâlnirilor membrilor Asociației dar și în cadrul unor simpozione științifice naționale și internaționale unde au participat unii membri care au reprezentat Asociația: Vladimirovaț (20-21 aug. 2008, Simpozionul Internațional ,,Vatră petroviceană și spiritualitate românească în spațiul Banatului”); Giroc (22 feb. 2014, Simpozionul Internațional ,,Ecouri ale Primului Război Mondial, reflectate în presa scrisă și memoriile combatanților”); Zrenianin (16-17 oct. 2014, Simpozionul Internațional ,,Literatură și Presă în Banat”); Giarmata Vii (7 nov. 2015, Simpozionul Internațional ,,Vatră nouă 2000-2015. Factor de cultură și spiritualitate în cadrul comunității din Giarmata Vii”); Timișoara (14-16 apr. 2016, Academia Română, Congresul de istorie a Presei ,,Tradiții ale presei științifice”); Arad (3 nov. 2016, Sesiunea Națională de comunicări ,,Aradul-capitală politică a românilor transilvăneni”; 14 mai 2018, Sesiunea Internațională de comunicări).
Asociația a participat prin membrii ei la aniversarea revistelor sătești: Ferendia (2015 – 10 ani ,,Vatra satului”; Săcălaz (4 oct. 2015, - 20 ani ,,Foaia Săcălazului”); Giarmata Vii (7 nov.2015, - 15 ani, ,,Vatră nouă); Șopotu Vechi (12 dec. 2015 – 20 de ani ,,Almăjul”).
În cadrul întâlnirilor jurnaliștilor sătești au fost lansate monografii a unor localități sau parohii: Petrovasâla (Vladimirovaț, 2008, 200 de ani); Colonia Gătaia (2011, 80 de ani de la întemeierea comunității); Săcălaz (2012).
Capitolul al II-lea al cărții este închinat membrilor fondatori și de onoare. Membrii fondatori: Vasile Todi, publicist; Vasile Suciu, preot; Ioan Traia, muzeograf; Bogdan Tamaș, politolog și Marinel Bârsan.
Membrii de onoare: Dinu Barbu, publicist; Ioan Viorel Boldureanu, etnolog; Vasile Bogdan, redactor Radio-Tv.; Ioan David, publicist; Mircea Miloia, inginer; Dan Radosav, jurnalist; Marcel Sămânță, jurnalist; Ioan Dorel Sinaci, profesor; Pavel P. Filip, condeier; Aurel Turcuș, publicist.
Capitolul al III-lea este destinat de autor publicațiilor și redactorilor care fac parte din Asociație. Sunt cuprinse 33 de publicații sătești, școlare, parohiale: 21 din Timiș, 8 din Banatul sârbesc și 4 din Caraș-Severin. Nu voi înșira toate aceste reviste, ci voi aminti doar câteva dintre acestea –datorită timpului și nu din alte considerente-: ,,Almăjul”, revistă de cultură, redactor-șef: Gh. Rancu-Bodrog; ,,Anghelos”, revistă de spiritualitate, redactor-șef: Dan D. Gîrjoabă; ,,Arhanghelul”, revistă de cultură și religie rurală, redactori Valentin Bugariu și Florin Popovici; ,,Cenăzeanul”, periodic de opinie și informare, redactor Dușan Baiski; ,,Foaia Codrenilor”, revistă de cultură, tradiție și și spiritualitate, redactor Cornel Juica; ,,Foaia Săcălazului”, foaie independentă de interes local,  redactori Șt. Tomioagă și Ghiță Blejușcă; ,,Foaia Săcoșană”, periodic al comunității, redactor Gh. Lungu; ,,Foaia Șanovițeană”, periodic al comunității locale, redactor Nelu Ioan Roșca; ,,Glasul Voislovei”, revistă a comunității, redactor Petru Opruț; ,,Lumina satului”, redactori Ion Murariu și Octavian Gruița; ,,Morisena”, revistă trimestrială de istorie, redactor Dușan Baiski; ,,Sărcia”, publicația românilor sărcinenți, redactor Iancu Murărescu; ,,Suflet nou”, revista satului bănățean, redactori Ioan Olărescu și Traian Galetaru; ,,Sfeșnicul”, revista parohiei și a școlii, redactor Iliia Pavlovici Pătruț; ,,Tibiscus”, revista Societății Literar-Artistice”, redactor Vasile Barbu; ,,Vatră nouă”, revista comunității, redactor Vasile Suciu și ,,Vatra satului”, revista satului, redactor Ioan Traia și Marius Iosif Circa.
Prin realizarea acestei cărți, mult așteptată, autorul, Ioan Traia, muzeograf, profesor dar și iscusit și generos cercetător al trecutului bănățean oferă publiciștilor bănățeni și totodată iubitorilor culturii bănățene un veritabil Dicționar al sufletului satului românesc dintre Mureș și Dunăre. Volumul va fi –cred eu- folosindu-mă de doi colaboratori ai autorului o dovadă a trecerii locului și oamenilor prin timp, o sursă valoroasă de cunoaștere pentru ,,viitorime” (prof. Iosif Marius Circa) dar și o dovadă palpabilă care întărește o credință care ne spune că ,,vorbele rămân neputincioase în fața faptelor” (pr. Ioan Marcu).