miercuri, 10 octombrie 2018

Ioan Vidu Doinitorul Marii Uniri


             Profesorul dr. Constantin Tufan Stan oferă cititorilor un nou volum care dezvăluie personalitatea unui compozitor în volumul: Ioan Vidu Doinitorul Marii Uniri, Editura Eurostampa, Timișoara, 2017, 469 p..
            Prefața este iscălită de prof. univ. Elena Chircev de la Academia de Muzică ,,Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Din acest Cuvânt înainte aflăm date despre volum, documentare și informația oferită dar și despre contribuția autorului la realizarea unui studiu monografic complet și complex al lui Ioan Vidu: ,,Ingenios strucrurată, cartea depășește așadar cadrul obișnuit al unor lucrări care reconstituie cronologic biografia, oferind prin cele șase secțiuni ale sale o perspectivă amplă asupra activității lui Ioan Vidu, integrată vieții muzicale a Lugojului, și zăbovind la momentele însemnate din viața acestei remarcabile personalități bănățene.
            Numeroasele pagini cu informații inedite (inclusiv cu arborele genealogic al familiei Vidu), iconografia bogată, evocările și consemnările contemporanilor adunate în această carte, scrisă cu talent și pricepere, îmbogățesc istoriografia muzicală românească și ajută la o mai bună cunoaștere a personalității lui Ioan Vidu și a activității sale.
            Muzicologul Constantin Tufan Stan se prezintă și de această dată ca un cercetător care stăpânește deplin domeniul de investigare și reușește astfel să îl conducă pe cititor în atmosfera culturală de acum un secol, încărcată de patriotismul bănățenilor iubitori ai muzelor”(p. 10-11).
            Ioan Vidu s-a născut în 17 decembrie 1863 în casa învățătorului Petru Vidu la Mânerău unde a și urmat cursurile școlii primare. Rămas orfan de tată, copilul Ioan a fost sprijinit de protopopul Constantin Gurban care în 1874 l-a și adoptat. A urmat Școala Confesională din Buteni, Preparandia din Arad între 1878-1881 și Conservatorul din localitate. Din acest timp al studiilor, Ioan Vidu a fost redactor responsabil al revistelor: ,,Găunele” și ,,Amicul tinerimii”.
            La absolvirea Institutului Pedagogic a fost numit învățător la Seleuș-Cighirel. Aici, tânărul dascăl a cules folclor și a desfășurat o intensă activitate culturală. În anul 1884 la propunerea episcopului Ioan Mețianu al Aradului, Vidu a fost numit profesor de muzică vocală la Institutul Pedagogic arădean. Aici a realizat o prodigioasă activitate concertistică, de acum datează: Hora Butenilor, Marșul lui Doja și Moțul la drum. A întreținut timp de un an 1884-85 o bogată corespondență cu Gavriil Musicescu. (p. 19).
            În 1888 Ioan Vidu a demisionat de la Preparadia arădeană și a candidat pentru un post vacant la Școala Confesională din Lugoj. După doar un an a preluat și conducerea muzicală a Reuniunii Române de Cântări din localitate. La Lugoj a primit Corul Mitropolitan de la Iași condus de Musicescu (1890), Corul ,,Doina” din Turnu Severin (1902), Societatea Corală ,,Carmen” din București (1904), dar a și concertat cu diferite prilejuri: serbările Astrei (1896), Jubileul de 50 de ani al Reuniunii Maghiare de Cânt și Muzică (1904), Expoziția Generală Jubiliară de la București (1906) și Jubileul Reuniunii Meseriașilor Germani (1909).
            Sprijinit de protopopul Lugojului George Popovici, Ioan Vidu a inițiat cursuri de muzică vocală, cunoscute în epocă sub denumirea de ,,curs de muzică pe note, adresat dirijorilor de cor din mediul rural (țărani și învățători), dar și tinerilor școlari cu domiciliul în satele bănățene și ardelene” (p. 24). La Lugoj a predat muzica în învățământul confesional, a dirijat cele două coruri ale bisericii ortodoxe dar a realizat și câteva articole de popularizare a muzicii în presa vremii.
            Profesorul Tufan Stan ilustrază lupta națională a compozitorului Ioan Vidu realizată prin compunerea dar mai ales interpretarea unor piese patriotice. S-a ajuns până la deschiderea unui proces împotriva lui Vidu pentru tipărirea a două armonizări corale ale cântecelor: Marșul lui Iancu și Haideți frați! Acuzele au continuat pentru o altă piesă: Dorul înstrăinatului.
            O altă prietenie a existat cu diaconul Mihail Gașpar, secretarul Reuniunii. Ioan Vidu l-a însoțit la Bocșa Montană cu plilejul instalării lui Mihail Gașpar ca protopop tractual. Aici, Reuniunea lugojeană a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie dar a participat cu un recital la banchetul festiv.
            Ca încununare a contribuției la Mișcarea Națională din Banat, Ioan Vidu a participat alături de alți lugojeni la Adunarea de la Alba Iulia de la 1 Decembrie.
            În concluzie, prof. dr. Constantin Tufan Stan afirmă: ,,Ioan Vidu a fost un învingător. A dovedit un caracter intransigent, refuzând orice fel de compromis. A evitat ambiguitățile generate de efemerele conjuncturi politice, manifestând un surprinzător spirit modern european” (p. 92).