luni, 19 august 2019

Arhanghelul”, nr. 31 / 2019


          A apărut nr. 3 pe anul 2019 al revistei de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul” din parohia Birda. În cuprinsul acestuia regăsim rubricile tradiționale: ,,Tinere condeie”, ,,Cateheza”, ,,Documentar”, ,,Restituiri” și ,,Cronica parohială”.
     Editorialul iscălit de pr. Valentin Bugariu prezintă un eveniment istoric pentru provincia dintre Mureș și Dunăre: ,,Centenarul Unirii Banatului cu România” unde sunt punctate cronologic câteva aspecte ale anilor 1918-1919: republica bănățeană, ocupația militară sârbă, instituirea primului prefect român la Timișoara, intrarea armatei române la Timișoara dar și contribuția Banatului la consolidarea Unirii. Un loc special îl deține preotulIoan Mărgineanțu din Birda participant la Alba Iulia dar și întemnițat apoi pentru credința sa unionistă.
             Rubrica ,,Tinere condeie” oferă sub forma a trei poezii semnate de elevii Weisz Markus și Băniaș Daniela noi contribuții literare locale.
        ,,Cateheza” continuă studiul pr. Răzvan Mateș de la parohia Blajova cu tema ,,Căsătoria modernă și implicațiile ei” ajuns la cea de a treia secțiune. Rubrica ,,Documentar” oferă cititorilor o interesantă abordare asupra creației interpretei ,,Mariana Drăghicescu, propovăduiroare a… teologicului” de preotul Marius Ionel Crăciunescu de la parohia Clopodia.
               Prof. Iosif Marius Circa dăruiește o nouă des-tăinuire în pagina ,,Restituiri” o nouă secvență din perioada pregătirii școlare de la Timișoara anilor ʼ50. Cronica parohială în patru pagini încheie acest număr scoțând în relief activitatea Bisericii din Birda.
 Revista poate fi integral găsită pe site-ul: https://www.scribd.com/document/422402766/Arhanghelul-Nr-3-2019 sau la bisericile din Birda și Sîngeorge.