joi, 15 august 2019

Preacinstirea Maicii Domnului în biserica din Birda


      În 14-15 august și în biserica din Birda a fost preacistită în chip special Maica Domnului. Din veacul al XI-lea luna august în urma unei minuni a fost proclamată în Imperiul Bizantin lună a Maicii Domnului. Urmând acestei tradiții în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din Birda și în cea filială ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sîngeorge au fost înălțate rugăciuni specifice închinate Maicii lui Dumnezeu sub forma acatistelor și paracliselor.
   În Ajunul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului a fost săvârșită Slujba Privegherii compusă din Vecernia unită cu Litia și Utrenia. În cadrul Utreniei a fost oficiat Prohodul Maicii Domnului. După Doxologia Mare în procesiune s-au înălțat rugăciuni în afara bisericii pe pacea și liniștea lumii.

   În ziua preacinstirii Adormirii Maicii Domnului a fost oficiată Sfânta Liturghie. La momentul potrivit mai mulți copii și credincioși s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului.
      Cuvântul de învățătură cu tema: ,,Adormirea Maicii Domnului în scrierile lui Epifanie Monahul” a fist pregătit și susținut de P. C. Părinte Valentin Bugariu, parohul locului. Pornind de la mărturiile Vechiul Testament, cea a Noului Testament, scriitorii patristici au realizat chipul Maicii Domnului. Epifanie Monahul ne dă o astfel de mărturie: ,,De statură era mijlocie, iar unii spun că era ceva peste cea mijlocie, pielea avea culoarea grâului, părul era blonziu, ochii frumoşi de culoarea alunii aurii, sprâncene negre, nasul drept, mâinile, degetele şi faţa lungi, plină de graţie şi frumuseţe dumnezeiască, neînfumurată, nesofisticată, neatrasă de moliciune, având o smerenie covârşitoare”. Iar anii ei se numără aşa: la şapte ani au adus-o părinţii Domnului la Ierusalim, în templu a rămas şase ani şi jumătate; în casa lui Iosif şase luni până când a primit vestea cea bună a bucuriei a toată lumea, la cincisprezece ani a născut; cu fiul ei a fost treizeci de ani, care fac împreună cu ceilalţi patruzeci şi opt; după Înălţarea Fiului a fost în casa lui Ioan Teologul, în sfântul Sion, împreună cu el şi cu cei ce erau aici douăzeci şi patru de ani; care împreună cu ceilalţi fac şaptezeci şi doi de ani” (Epifanie Monahul, Simeon Metafrastul, Maxim Mărturisitorul, Trei vieţi bizantine ale Maicii Domnului, ediţia a II-a, traducere şi postfaţă de diac. Ioan I. Ică jr., Editura Deisis, Sibiu, 2007, p. 11., 25).
           
   După otpustul Sfintei Liturghii a fost  sfințite cele opt steaguri noi dăruite de credincioșii parohiei.
 Sărbătoarea a fost întregită de jertfa credincioșilor care au închinat Maicii Domnului flori ca simbol al părtășiei la momentul bisericesc sărbătorit.