vineri, 30 august 2019

Forumul publiciștilor bănățeni în parohia Birda


     Vineri, 30 august s-au desfășurat în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din parohia Birda, jud. Timiș lucrările Forumului publiciștilor din presa sătească bănățeană.
   Întâlnirea a debutat cu un moment de rugăciune oficiat de Preaonoratul Părinte Ioan Prisăcean, protopopul Detei.
       Cuvântul de întâmpinare a fost rostit de prof. Ioan Traia, președintele Asociației Publiciștilor Presei Rurale din Banat care a precizat faptul că Asociația promovează cultura sătească. Preotul Valentin Bugariu, parohul locului a amintit faptul că biserica parohială din Birda oferă credincioșilor și pelerinilor pe lângă activitățile religioase curente și activități culturale concretizate în lansări de carte, concerte de muzică bisericească și instrumentală dar și revista de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul” și colecția cu același nume. În Anul Omagial al Satului prezența publiciștilor rurali reprezintă un eveniment pentru comunitatea bisericească de aici.
       În prima parte a întâlnirii au fost lansate șase volume de istorie, lingvistică și misiune creștină. Au vorbit despre aceste volume preoți, profesori și muzeografi din cadrul Asociației. Șirul a fost deschis de părintele Valentin Bugariu care a vorbit despre cartea Istoria Bisericilor ortodoxe din Almăj, Editura Hoffman, 2019, 561 p. iscălit de prof. Gheorghe Rancu – Bodrog. În cadrul prezentării, vorbitorul a scos în priveliște contribuția autorului la dezvelirea trecutului istoric și bisericesc al Țării Almăjului.
     Prof. Iosif Marius Circa a prezentat cartea în 3 volume: Ciudata viață a cuvintelor, o ediție îngrijită și selecție de Valentin Bugariu a articolelor Magistrului G. I. Tohăneanu. ,,Apărută la Editura Tiparnița, din Arad, 2018, în ,,Colecția Arhanghelul” de pe lângă revista de cultură și religie rurală cu același nume, la împlinirea a 10 ani de când profesorul, lingvistul și stilisticianul G. I. Tohăneanu a trecut pragul acestei vieți, volumul se dorește încă un act de omagiere a celui care a intervenit salvator în viața multor studenți și doctoranzi”.
       Prof. Gheorghe Rancu-Bodrog a vorbit despre o carte îngrijită, Petre Ugliș Delapecica, Jurnal de război, Editura Hoffman, 2018. Jurnalul a fost mereu completat pe perioada a douăzeci de ani (1954-1974) acasă de trăitorul evenimentelor de pe front.
    Muzeograful Ioan Traia a vorbit de volumul Din pridvorul creștinței. Studii, note și însemnări parohiale, Editura Hoffman, 2019, 294 p. al preotului Valentin Bugariu. În carte – apreciază I. Traia – se regăsesc articole, note și știri din activitatea Bisericii din Birda.
     În partea a doua a Forumului au fost premiați patru jurnaliști din Asociație: Prof. Octavian Gruița (Giroc), Prof. Iosif Marius Circa (Deta), Prof. Gheorghe Lungu (Sacoșu Mare) și Iancu Murărescu (Sărcia). Toți cei patru premianți au fost recomandați de patru colegi care au vorbit de devenirea profesională și opera scriitoricească a fiecărui laureat.
   La finalul Forumului, prof. univ. dr. Ioan Viorel Boldureanu a susținut prelegerea ,,Cultura etnografică bănățeană” socotită cea mai ,,densă” din spațiul etnografic românesc.
      Întâlnirea publiciștilor rurali la Birda a fost onorată de prezența unor personalități de la instituții educative și culturale din Timișoara: cercetător științific principal dr. Ioan Hațegan (Academia Română, filiala Timișoara), prof. univ. dr. Ioan Viorel Boldureanu (Universitatea de Vest), dr. Cătălin Balaci (Muzeul Satului Bănățean), pr. Marius Mircia (Radio Trinitas).
     Un gând de mulțumire adresăm Domnului Marius Gheorghe Stoian, primarul Comunei Birda și doamnei Dara Anderwald, referent cultural la Primăria Birda.