vineri, 24 ianuarie 2020

Omagierea Unirii Principatelor Române în parohia Birda


          Vineri, 24 ianuarie a fost sărbătorită prin rugăciune, cuvânt de învățătură, poezie și cântec popular Unirea Principatelor Române în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din parohia Birda.
            După oficierea Tedeumului la sărbătorile naționale, preotul Valentin Bugariu a susținut un cuvânt de învățătură tematic: ,,Unirea din 1859. Cuza Vodă și Biserica Ortodoxă Română”. În cadrul acestuia, vorbitorul a accentuat contribuția clerului ortodox la alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Moldovei și Munteniei dar și sprijinul domnitorului în organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române.
            La final a fost pregătit un moment poetic-artistic de copiii din parohie, filie, cât și invitați. Elevii de la Școala Gimnazială din Birda, Ciobanu Alexandru și Moscovici Denisa îndrumați de prof. Daniela Bulgariu au recitat poemele ,,În limba ta” de Grigore Vieru și ,,Unirea” de Virgil Carianopol. Denisa Scrofan și Alexandru Orășanu de la Liceul Teoretic Gătaia au interpretat un buchet de cântece populare românești: ,,Măi române, românaș”, ,,Dragă Românie”, ,,Acasă-i România”; ,,De dorul românilor”, ,,Foaie verde, foaie lată” și ,,Hai români la hora mare” care au unit ,,în cuget și-n simțiri” pe românii ardeleni, maramureșeni, bănățeni, munteni și moldoveni.