joi, 30 ianuarie 2020

Ziua Educației religioase în parohia Birda


   Ziua educației religioase este sărbătorită în fiecare an cu prilejul cinstirii Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur.
   În Ajunul sărbătorii, în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din parohia Birda a fost oficiată Slujba Privegherii (Vecernia unită cu Litia și Utrenia) urmată în ziua de prăznuire de Sfânta Liturghie în biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din filia Sângeorge.
 Cuvântul de învățătură cu tema: ,,Educația creștină în viziunea Sfinților Trei Ierarhi” a fost pregătit de preotul paroh. În expunerea subietului, vorbitorul a apelat la scrierile Părinților sărbătoriți. În toate scrierile lor, Sfinții Trei Ierarhi au îmbinat educația teoretică cu cea practică, au enunțat învățăturile care au fost urmate de fapte pe măsura acestor cunoștințe: ,,Așadar, trebuie ca sufletul să fie îndrumat spre practicarea faptelor bune îndată, de la început, când este încă ușor de format și fraged și, fiind moale ca ceara, primește cu ușurință formele care se presează asupra lui, așa încât, atunci când va veni rațiunea să arate (sugereze) ceea ce este folositor, iar obiceiul să îndrumeze cu ușurință spre săvârșirea binelui”[1].
   În cadrul Școlii Primare din Sângeorge a fost realizată o expoziție de desen cu tema: ,,Sfinții Trei Ierarhi, prietenii copiilor” prin sprijinul doamnelor prof. Maria Miron și prof. Daiana Curea.


[1] Sfântul Vasile cel Mare, Asceticele, Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, București, 1989, p. 6.