sâmbătă, 8 februarie 2020

Întâlnirea publiciștilor sătești la Timișoara


      Sâmbătă, 8 februarie la Muzeul Satului Bănățean s-a desfășurat prima întâlnire pe 2020 a membrilor Asociației Publiciștilor din Presa Rurală în Banat. După cuvântul de bun venit rostit de prof. Ioan Traia, președintele Asociației a urmat rugăciunea oficiată de preotul Valentin Bugariu.
            Prezidiul acestei întâlniri a fost format din prof. Ioan Traia, președintele Asociației, prof. Gheorghe Rancu (vicepreședinte), Gheorghe Blejușcă (secretar) și ec. Petru Opruț (trezorier).
            În prima parte a întâlnirii au fost prezentate principalele activități ale Asociației pentru anul în curs, cărți și reviste, alte evenimente:
            22 februarie, Torac – Împlinirea a 50 de ani a publicației ,,Lumina Torăceană”. Masă rotundă;
            23-24 aprilie, Sasca Montană – Sărbătorirea Muzeelor Sătești;
                                 Șopotu Vechi – Colocviile revistei ,,Almăjul”;
            30 mai, Voivodinț - Forumul publiciștilor bănățeni;
            16 iunie, Uzdin – Împlinirea a 30 de ani ai revistei ,,Tibiscus”;
            31 august, Birda – Colocviile revistei de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul”. Simpozion;
            Octombrie, Săcălaz – Împlinirea a 25 de ani a publicației ,,Foaia Săcălazului”;
            Noiembrie, Giarmata Vii – Împlinirea a 20 de ani de apariție neîntreruptă a revistei ,,Vatră nouă”. Simpozion.
            Prof. Gheorghe Moldovan a prezentat cea din urmă carte, un volum închinat istoriei învățământului special din Banat în care autorul identifică un învățământ destinat surzilor la Bozovici și Biserica Albă. Școala de la Bozovici a pregătit mai mulți elevi din satele bănățene: Biger, Măureni, Sasca Montană și Bozovici. Învățământul destinat orbilor datează din 1846 în două școli la Orșova Veche și Bozovici. Procesul didactic era reglementat de o Metodică tipărită la Viena.
            Părintele Vasile Suciu a împărtășit celor prezenți cartea de poeme intitulată În dialog cu Dumnezeu, 2019, 59 p..
            Profesorul Pavel Panduru a semnalat ultimul volum tipărit, Nemuritorii, 197 p., un florilegiu care scoate dintr-o nedreaptă uitare o ,,samă” de personalități din lumea satului (preoți, profesori, luptători naționali, învățători), momente de bucurie și tristețe din viața satului din Banatul de Munte.
            Dl. Ioan Nelu Roșca, redactorul publicației ,,Foaia Șanovițeană” a vorbit de creșterea publicației pe care o conduce, de prezența în Parlamentul european din Bruxelles și ultima apariție editorială Nicolae Ursu, Coruri, Ediție îngrijită de…, 2019, 47 p..
            În partea a doua a întâlnirii au fost dezbătute și rezolvate câteva probleme organizatorice: reactivarea filialei din Serbia a Asociației publiciștilor din presa rurală de care vor răspunde părintele Cornel Juică și prof. Gheorghe Rancu; oranizarea Forumului publiciștilor bănățeni; apelul pentru susținerea site-ului Banaterra și plătirea cotizației.
            Agapa i-a reunit pe cei prezenți. A fost și momentul schimburilor editoriale între cei de față.