duminică, 23 februarie 2020

,,Lumina torăceană” la jubileu


  Sâmbătă, 22 făurar 2010, comunitatea românească din Torac (Provincia Autonomă Voivodina, Serbia) s-a aflat în sărbătoare cu prilejul împlinirii a 50 de ani de la apariția primului număr al publicației ,,Lumina torăceană” și 10 ani de ieșirea de sub tipar a actualei reviste cu același nume. Revista din Torac a fost prima publicație în limba română din Voivodina.
        La inițiativa dl. Mircea Lelea, redactorul-șef al revistei și în organizarea Asociației pentru Artă și Cultură Românească ,,Vichentie Popovici Bocăluț” din Torac și Asociației Publiciștilor Presei Rurale din Banat s-a desfășurat un eveniment cultural la Căminul Cultural și Școala Generală ,,George Coșbuc” din localitate la care au luat parte redactori și colaboritori ai revistei ,,Lumina torăceană”, precum și jurnaliști de la mai multe publicații locale din Banatul istoric.
          Prezidiul a fost format din Mircea Lelea, Ionel Stoiț (Uzdin), prof. Ioan Traia (Timișoara) și Gheorghe Blejușcă (Săcălaz), iar asistența a fost formată din publiciști din mai multe localități bănățene: Banloc, Birda, Comloșu Mare, Cornești, Giroc, Ferendia, Fizeș, Lugoj, Maramorac, Mesici, Plugova, Sacoșu Mare, Săcălaz, Sărcia, Șopotu Vechi, Timișoara, Torac, Uzdin, Vladimirovaț și Voislova.
         În debutul înttâlnirii, dl. Mircea Lelea în numele organizatorilor a rostit cuvinte de bun venit invitaților, apoi a amintit de reușita de acum 50 de ani când membrii Clubului de elevi și studenți din Begheiți (azi Torac). Redacția a fost condusă de George Subu. În primul număr, poetul Ionel Stoiți a publicat poezia ,,Se duc țăranii, se duc”. Poetul a vorbit și despre această inițiativă publicistică ,,în care toți tinerii au fost în același suflet pentru a susține românismul”. Redactorul Ileana Ursu a vorbit de greul tiparului, revista a fost dactilografiată apoi imprimată cu ajutorul șarpirografului.
         Din partea organizatorilor au fost acordate diplome de fidelitate și de participare invitaților și colaboratorilor revistei torăcene.
         Asociația Publiciștilor din Presa Rurală a decernat Premiul ,Aurel Turcuș și Pavel Filip” pentru patru jurnaliști: Mircea Lelea (Torac), Vasile Barbu (Uzdin), Traian Trifu Căta (Vladimirovaț) și Victor Simu (Maramorac).
        În parea a doua s-a desfășurat o masă rotundă cu tema: ,,Rolul și importanța presei locale în satul bănățean”. Au vorbit cu acest prilej: Gheorghe Blejușcă, ,,Din istoria trecutului”, o cronică istoric-literară a strămutării românilor săcălăzeni la Torac în 1776; prof. Gheorghe Rancu, ,,Istoricul revistei «Almăjul» și al publicației «Românii din Timoc»”, prof. Iosif Marius Circa, ,,«Vatra Satului», undă de lumină” în care vorbitor a scos în relief importanța existenței unei publicații într-un sat izolat și depopulat. De la Comloșu Mare au prezentat lucrări, prof. Traian Galetaru, ,,«Suflet nou», revista Satului bănățean”, un istoric al revistei în cei 53 de ani de la prima apariție și ec. Ioan Olărescu care a ilustrat principalele ,,Legături între Comloș și Torac” pe tărâm bisericesc, școlar și cultural.
         Poetul Vasile Barbu a vorbit despre rolul Editurii Tibiscus din Uzdin pentru susținerea literaturii românești.
        Preotul Valentin Bugariu a susținut comunicarea ,,Satul bănățean de ieri și de astăzi. Studiu de  caz: publicațiile «Lumină lină» și «Arhanghelul» (jud. Timiș)”. Au mai vorbit despre alte publicații rurale: prof. Gheorghe Lungu (,,Foaia Săcoșană”), Ștefan Tomoioagă (,,Foaia Săcălazului”) și prof. Raluca Covaci (,,Pagini de suflet” și ,,Condeie Banlogene”).
        La Școala Generală ,,Geoege Coșbuc” din Torac a fost organizată o expoziție de presă locală. Au fost expuse cu acest prilej mai multe numere din publicațiile: ,,Folomoc”, ,,Lumina torăceană”, ,,Biruința”, ,,Tezaur bănățean” ș. a..
       Din partea celor două asociații care au organizat acest eveniment a fost depusă o coroană de flori la mormântul publicistului torăcean Pavel Filip unde a fost păstrat și un moment de reculegere.