miercuri, 1 ianuarie 2020

Raport de activitate al Parohiei Birda pe anul 2019


Parohia Birda face parte din Protopopiatul Deta, fiind o parohie rurală de categoria a II-a cu biserică parohială în Birda și capelă filială în localitatea Sângeorge, casă parohială, cimitire confesionale și teren arabil agricol. Conform Conscripției parohiale actualizate la finele anului 2019 în parohie și filie sunt 610 credincioși. La Birda sunt 396 de credincioși maturi și 84 de copii, iar la Sângeorge, 101 de credincioși adulți și 29 de copii.

            Activitatea religios-pastorală:

            Atât în biserica parohială cât și în cea filială s-a desfășurat un program religios săptămânal compus din Vecernie, Utrenie și Sfânta Liturghie. În cazul praznicelor împărătești și la sărbătorirea sfinților a fost săvârșită și Litia.
            Au fost oficiate cele trei Sfinte Liturghii după cum urmează: Liturghia Sf. Vasile cel Mare în 1 și 6 ianuarie, 17, 24 și 31 martie; 7, 14, 25 și 27 aprilie. În zilele de rând (miercurea și vinerea) din Postul Mare, Liturghia Sf. Grigore Dialogul, în celelalte zile Liturghia Sf. Ioan Gură de Aur.
            Sfintele Taine și ierurgii au fost săvârșite fie la cererea expresă a credincioșilor, fie la date stabilite. Au fost oficiate 12 Boteze, 10 în parohie și 2 în filie și 3 Cununii în parohie. În fiecare Post bisericesc au fost administrate Tainele Mărturisirii și Împărtășaniei. Bianual în parohie și anual în filie a fost săvârșită Taina Sfântului Maslu de obște.
            În categoria ierurgiilor amintim slujba înmormântării pentru 14 credincioși, 11 în parohie și 3 în filie. Cultul morților a fost cinstit prin pomenirea celor adormiți în cimitir (a doua zi de Paști, Sf. Arhangheli), dar și cu prilejul Moștilor de Iarnă, Primăvară, Vară și Toamnă și în sâmbetele rânduite din Postul Mare în parohie și filie.
Tot în cadrul ierurgiilor amintim cele ale sfințirii apei (la Bobotează) în parohie și filie, apoi sfințirea apei în perioada pascală (Izvorul Tămăduirii) și a hramului bisericii (Nașterea Maicii Domnului) în parohie.

În Postul Mare au fost săvârșite slujbele speciale din perioada Triodului, Canonul cel Mare în primele patru zile aliturgice din Post, Denia Canonului Mare (10 aprilie), Denia Acatistului Bunei Vestiri, 12 aprilie). În Săptămâna Mare au fost săvârșite alternativ în parohie și filie slujba Deniilor. Denia Prohodului și Slujba Învierii a fost oficiată în cele două lăcașuri de cult ale parohiei.
Pentru Postul Adormirii Maicii Domnului alternativ a fost săvârșit zilnic Acatistul și Paraclisul Maicii Domnului. În Ajunul Praznicului (14 august) a fost săvârșit Prohodul Maicii Domnului.
Slujba de Tedeum a fost odiciată cu prilejul începutului Anului Nou bisericesc (1 septembrie) și civil (1 ianuarie), Unirea Principatelor Române (24 ianuarie), Ziua Națională a României (1 Decembrie), la începutul anului școlar la școlile din Birda și Sângeorge.
La hramurile bisericilor, Nașterea Maicii Domnului (8 septembrie) și Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil (8 noiembrie) au fost oficiată în Ajun, Slujba Privegherii compusă din Vecernia unită cu Litia și Utrenia, iar în ziua de prăznuire: Acatistul, sfințirea apei, Sfânta Liturghie și ritualul tăierii colacului hramului.
Grija specială față de credincioși s-a manifestat prin Taina Spovedaniei și prin intermediul vizitelor pastorale cu prilejul Înălțării Domnului, Nașterii, Botezului și Învierii Domnului.

Activitatea cultural-misionară:

Educația religioasă a fost realizată prin formele clasice de propovăduire: predica tematică și omiletică și cateheza realizată în mai multe cazuri sub formă de prezentare power-point în biserică și la școlile din Birda și Sângeorge. Tot cu scop catehetic au fost proiectate filme documentare, au fost realizate expoziții tematice de carte, documente de arhivă și fotografie.
Adăugați o legendă
Planul cadru de realizare a educației religioase l-a reprezentat Anul Omagial al Satului românesc și Anul Comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Justin Moisescu. Pentru a pune în valoare aceste învățături a fost realizată o expoziție de fotografie intitulată ,,Icoana Satului românesc” care a fost prezentată de copiii din grupa de cateheză cu prilejul Duminicii Ortodoxiei și care a rămas în biserică până în 31 decembrie.
Satul românesc a fost prezentat sub forma unor întâlniri speciale compuse din slubă liturgică și cateheză: ,,Satul în opera lui Mihai Eminescu” (15 ianuarie); ,,Satul în vremea lui Cuza Vodă” (24 ianuarie), ,,Satul bănățean în perioada interbelică” (21 februarie), ,,Satul românesc în comunism” (5 martie). Alte două cateheze: ,,Satul Sfinților Trei Ierarhi” și ,,Satul biblic. O incursiune scripturistică și fotografică” au fost suținute cu prilejul cinstirii Sf. Trei Ierarhi (30 ianuarie) și Ziua Internațională a Bibliei (13 noiembrie).
Patriarhii Nicodim Munteanu și Justin Moisescu au fost comemorați prin realizarea unor expoziții de carte, fotografie, film documentar, cateheze. Despre Patriarhul Nicodim și ,,Satul românesc omagiat în parohia Birda” au fost pregătite și imprimate două materiale la Radio Trinitas.
A fost comemorat Mitropolitul Vasile Lazarescu al Banatului cu prilejul împlinirii a 50 de ani de la trecerea la Domnului. Pentru a evidenția acest moment a fost oficiată Sfânta Liturghie și Slujba Parastasului de un sobor de preoți sub protia P. On. Părinte Protopop (21 februarie). A fost susținută o cateheză ilustrată cu ajutorul videoproiectorului și a fost prezentată o colecție de cărți și fotografie. Aceeași cateheză a fost apoi susținută și la Liceul Teoretic din Gătaia și Școala Gimnazială din Mașloc.
În 28 septembrie a fost comemorat Mitropolitul Nicolae Corneanu la Școala Primară din Sângeorge printr-o cateheză și o expoziție de carte și fotografie. La final a fost vizionat filmul documentar dedicat Ierarhului bănățean de Trinitas Tv.
Ziua Internațională a Iei (24 iunie) a fost marcată prin slujbă religioasă, expoziție de costume populare și cântec tradițional.

Parohia Birda în colaborare cu parohiile Gătaia și Voiteg a organizat a doua ediție a Școlii de Vară (1-3 iulie). În 2 iulie ziua cinstirii Sf. Voievod Ștefan cel Mare a fost oficiat Acatatistul Sfântului și a fost susținută o cateheză intuitulată ,,Chipul Sfântului Voievod Ștefan în literatura română”. În partea a doua a zilei rugăciunea și cateheza a fost completată cu un atelier de desen, activități sportive și o vizită la un furnizor economic din localitate.
În 30 august Parohia Birda a găzduit cea de a IX-a ediție a lucrărilor Forumului Publiciștilor bănățeneni. Cu acest prilej au fost prezentate șase volume, au fost premiați trei publiciști și au fost susținute câteva prelegeri științifice.
Două activități catehetice au fost dedicate: Centenarul Unirii Banatului cu România (28 iulie) și aniversării Revoluției Române în activitatea ,,Revoluția de la Timișoara” (16-17 decembrie). Pentru eroii Revoluției au fost oficiate slujbe de pomenire, expoziții de fotografie, carte și a fost susținută o cateheză care cronologic a prezentat evenimentele desfășurate la Timișoara.
Pentru credincioșii din Birda și Sângeorge a fost editat ,,Arhanghelul”, revistă de cultură și religie rurală, nr. 29, 30, 31, 32. Primul număr a fost însoțit de un calendar creștin-ortodox de buzunar. În cuprinsul publicației au fost tipărite cateheze, urme ale trecutului, pagini de istorie orală, știri din viața parohială.
Tot cu caracter informativ a fost continuată activitatea blogului Parohiei Birda. În 2019 au fost publicate 155 de știri, fotografii, cateheze, recenzii, invitații la unele activități derulate în parohie ș. a..
În colaborare cu Școala Gimnazială Birda și Școala Primară Sângeorge s-au desfășurat mai multe concursuri religioase: Concursul Național Catehetic: ,,Hristos: sufletul satului meu”, ,,Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș” și ,,Bucuria Nașterii în suflet de copil” la care elevii au obținut rezultate bune. Premierea copiilor a fost făcută în biserica parohială și filială.
Parohia Birda a avut reprezentat la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși de la Craiova (5-8 septembrie).
Preotul Valentin Bugariu a reprezentat parohia Birda la câteva simpozione și mese rotunde la Timișoara, Timișeni, Cenad și Giarmata Vii. Preotul paroh a realizat două noi publicații: Parohia Birda. Micromonografie, Editura Partoș, Timișoara, 2019 și Din pridvorul credinței. Studii, note și însemnări parohiale, Editura Hoffman, Caracal, 2019, 294 p..

Activitatea financiar-economică:

La finalul anului 2019, Parohia Birda a întregistrat următoarea situație ecomomică:
Total venituri: 117.222, 5 lei;
Total cheltuieli: 116.372,5 lei;
Sold în casă: 850 lei.

Activități social-filantropice:

În cursul anului 2019 s-au organizat colecte pentru Fondul Central Misionar și Anului Omagial și Comemorativ. Pentru 30 de beneficiari aflați în situație de abandon școlar au fost cumpărate seturi de rechizite în valoare de 1.045 lei.
Pentru pachetele de Crăciun și malerialele didactice și de hrană din cadrul Școlii de Vară a fost cheltuiră suma de 2.507 le pentru 130 de beneficiari.
Cu sprijinul Fundației ,,Rudolf Walther” din Timișoara au fost primite prin donație 100 de pachete pentru Crăciun.

Activități administrativ-gospodărești:

Au fost realizate mai multe lucrări gospodărești atât în parohie, cât și în filie. La biserica parohială au fost automatizate clopotele.
La capela din filie a fost achiziționată și montată o ușă din profil PVC. O altă ușă din același profil a fost montată la casa parohială.
Tot pentru biserica din Sângeorge a fost confecționat locul pentru icoana Axionița.
Au fost achiziționate un generator și o sursă pentru curent electric care au fost montate la casa parohială și biserica din Birda.
Pe întreg anul a fost întreținută curățenia la biserici, casa parohială și cimitire. După caz a fost tăiată iarba, îngrijit parcul de flori, văruit și vopsit aleile bisericii și îndepărtat zăpada. A fost de asemenea păstrată curățenia în biserici care au oferite condiții optime pentru necesitățile credincioșilor.

Diverse:

            Cuantumul contribuților va rămâne neschimbat și în anul 2020. La final de An Civil mulțumire tuturor credincioșilor care au sprijinit prin rugăciune și material biserica, s-au bucurat Duminica și în sărbători de comuniunea euharistică, de activitățile catehetice derulate etc. Mulțumiri totodată și colaboratorilor a căror prezență s-a făcut simțită și în acest an!