miercuri, 15 ianuarie 2020

Ziua Culturii Române în parohia Birda


Miercuri, 15 ianuarie de la orele 10,00 a fost sărbătorită Ziua Culturii Române în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din parohia Birda. În cinstea ,,omului deplin al culturii românești”, din 2010 Ziua Culturii este sărbătorită în ziua nașterii poetului Mihai Eminescu.
 Cu acest prilej a fost oficiată o slujbă de pomenire a poetului Mihai Eminescu. Preotul Valentin Bugariu a ținut și un cuvânt de învățătură cu tema: ,,Reflectarea credinței creștine ortodoxe în opera lui Eminescu”.
Elevii de la Școala Gimnazială din Birda coordonați de prof. Mihaela Coman de la Catedra de Limba și Literatura română au pregătit un montaj literar-artistic. Acesta a debutat cu prezentarea elementelor biografice ale poetului național de către eleva Draghici Snejana.
Au fost recitate mai multe poeme eminesciene: ,,La Steaua”, ,,Mai am un singur dor”, ,,Pe lângă plopii fără soț”, ,,Când marea…”, ,,Despărțire”, ,,Pe aceeași ulicioară…”.
În îndrumarea prof. Mădălina Ianin, elevii Noje Flavia, Ciobanu Alexandru și Baniaș Daniela au rostit poezia ,,Lacul” în română, franceză și engleză ilustrând universalitatea operei eminesciene.
La final a fost proiectat cu ajutorul videoproiectorului un material tematic dedicat poetului nepereche consacrat amintirii acestuia în conștiința românilor.
S-au bucurat de această activitate religios-culturală elevii de la Școala Gimnazială din Birda, consilieri locali, angajați ai Primăriei, mai mulți credincioși.