duminică, 10 mai 2020

O lucrare remarcabilă: ,,G. I. Tohăneanu: Exegi monumentum”, Editura Universității de Vest, Timișoara, 2019, 417 p.


          În Ajunul Bookfestului timișoarean de anul acesta, am aflat cu bucurie de titlul acestui volum realizat de Maria Subi de la Universitatea din Timișoara. Mi-am zis: Încă un motiv solid de a lua parte la această sărbătoare a cărții din orașul de pe Bega.
            Însă cum socoteala de acasă nu se potrivește niciodată cu cea din târg nu am putut participa din pricină că acest târg a fost anulat de organizatori. Cu ajutorul unui prieten am intrat în posesia cărții mult râvnite și am putut afla mai multe despre subiectul ei. În fapt, volumul monumental reproduce o sesiune de comunicări închinată Profesorului G. I. Tohăneanu (1925-2008) din a V-a ediție, 14 septembrie 2018. E o cinste a întregului Comitet Științific fomat din profesori universitari, cercetători și scriitori din București, Iași, Cluj-Napoca, Craiova, Arad, Alba Iulia, Lugoj și Timișoara de a patrona această reușită editorială.
            Cuprinsul bogat și diversificat oferă cititorilor cinci secțiuni: Evocări, Limba română, Literatura română și universală, Limbi clasice, Traduceri și fotografii realizate cu prilejul acestui colocviu.
            Din prima secțiune aflăm mai multe amintiri din viața Profesorului evocat. Șirul acestora este deschis de scriitorul Ion Marin Almăjan care își începe mărturisirea cu un amănunt important: ,,Am fost studentul Profesorului și savantului G. I. Tohăneanu”. Pe parcursul evocării, autorul se oprește asupra câtorva aspecte din viața și opera Magistrului. Pentru frumusețea limbii române care pur și simplu strălucea din gura și pana Profesorului redăm o felicitare cu prilejul Crăciunului: ,,Iubite prietene, Din tinda noului an și a binecuvântatului Sfânt Ion, atât de scump mie, fie-mi îngăduită bucuria de a te sorcovi, menindu-ți un foarte lung șir de ani rodnici. (…) Câte o bucurie –măcar una– să te cerceteze și să-ți treacă zilnic pragul, iar Dumnezeul tăriilor albastre să te înzilească, ocrotind nobila trudă pe care, cu îndârjire, ți-ai asumat-o, de propășire a Culturii românești pe aceste străvechi meleaguri, doldora de credință și istorie. Te îmbrățișează, cu alean, Gheorghe I. Tohăneanu” (p. 13).
            Prof. univ. Livius Petru Bercea în comunicarea ,,După doi lustri…” notează: ,,…Marea realizare a Profesorului G. I. Tohăneanu sunt și zecile de generații de absolvenți ai filologiei timișorene, unii dintre ei ajungând, la rându-le, profesori universitari, doctori în filologie sau cercetători. Rara generozitate (fără a face rabat exigenței) și apropierea sufletească de învățăcei au putut fi simțite de toți cei pe care i-a avut studenți” (p. 21).
Scriitorul Eugen Dorcescu oferă un crâmpei poetic referitor la cel evocat: ,,…Aidoma multora dintre cei prezenți, l-am cunoscut bine și, cu trecerea vremii, am strania impresie (certitudine?!) că îl cunosc tot mai bine. G. I. Tohăneanu, departe de a fi, treptat și ireversibil, acoperit și dizolvat de tenebrosul și teribilul acid al uitării, departe de a cunoaște ravagiile entropiei universale, pare a fi, din ce în ce, mai «mare», mai important, mai «viu» (în sens spiritual), cu fiecare an ce se scurge de la mutarea sa la Domnul. Persoana și personalitatea lui G. I. Tohăneanu beneficiază, din plin, de redundanța amintirii. Persoana și personalitatea sa au trecut de la notorietate la celebritate. Și, în fine, de la celebritate, la glorie. Așa se întâmplă, îndeosebi, cu cei care dau lumii opere neperisabile, cu artiștii. Cu acele persoane umane capabile de creație, adică de sinteze între cunoașterea teoretică și cunoașterea sensibilă – dacă ambele, precum și sinteza lor, sunt situate la nivelul excelenței” (p. 26-27).
Celelate secțiuni ale volumului oferă studii care aprofundează unele aspecte ale operei Profesorului G. I. Tohăneanu: ,,Ritmurile poeziei și secțiunea de aur” de Mirela-Ioana Borchin-Sorcescu (p. 59-69); ,,Magister ex libris” de Adina Daniela Crăciunescu (p. 97-102), ,,G. I. Tohăneanu și Constantin Noica: Asemănări și deosebiri în studierea vocabularului” de Oliviu și Nicolae Felecan (p. 133-137); ,,În contextul unei multiple întemeieri, o personalitate emblematică: G. I. Tohăneanu” de Ileana Oancea și Nadia Obrocea (p. 147-162).
Toate aceste contribuții reușesc să scoată noi și noi fațete ale operei iubitului Dascăl timișorean. Este ceea ce mărturisește un fost student în mărturia Domniei Sale: ,,Prin cuvântul tohănescian, s-au născut și s-au stins nenumărate gânduri și sentimente. Prin ele, ne-am făcut intrarea în lume, ne-am întâlnit cu viața și rosturile ei” (p. 39).