sâmbătă, 2 mai 2020

Sfântul Cuvios Părinte Irodion de la Lainici


Acest cuvios părinte s-a născut la București în anul 1821. Din botez, viitorul părinte s-a numit Ioan Ionescu. De mic copil s-a arătat a fi o fire meditativă, înclinată spre rugăciune. Sub îndrumarea părinților săi, a primit o frumoasă educație creștină și a învățat carte la una din școlile timpului, situată în incinta unei biserici bucureștene. Tânărul Ioan Ionescu a ales viața duhovnicească de la mănăstirea Cernica de lângă București. Pe la vârsta de douăzeci de ani, sfătuit de starețul Calinic, a intrat ca frate în obștea mănăstirii. În 1846, Cuviosul Calinic l-a tuns în monahism, dându-i numele de Irodion.
Fiind ale episcop al Râmnicului, Sfântul Calinic a dus cu sine la Craiova mai mulți călugări de la Cernica printre care și Irodion în 1850. Irodion a fost hirotonit ieromonah prin 1851-1852 și trimis la Mănăstirea Lainici unde în 1854 a fost numit stareț. A organizat viața de obște după modelul de la Cernica primind mulți frați. La rându-i a fost cercetat de mulți credincioși din Valea Jiului, și chiar din Ardealul învecinat.
Din tradiția locală se știe că mulți bolnavi care veneau la Lainici au dobândit videcare prin rugăciunile sale. Se spune, de asemenea, că avea darul de a prevesti viitorul. Între altele a prevestit că așezarea monahală va fi pustiită, ceea ce s-a și întâmplat la intrarea României în Primul Război Mondial și a ținut 13 ani.
Pentru multa lui smerenie, arhimandritul Irodion s-a învrednicit de darul preasfintei rugăciuni și al izgonirii duhurilor necurate. Acest mare stareț se înrednicise și de darul înaintevederii. Că multora le spunea gândurile cele de taină și le vestea cele viitoare.
Odată, o femeie i-a adus, după obicei, un vas cu lapte de la capra ei. Iar cuviosul i-a răspuns:
-Nu primesc laptele, că nu este de la capra ta!
-Ba da, părinte –a zis femeia–, de la capra mea este.
-Dar n-ai dat-o ieri diavolului? Cum să primesc, că nu mai este capra ta!
Deci, vădită fiind femeia, și-a mărturisit păcatul și, luând binecuvântare, din ziua aceea n-a mai drăcuit[1].
La 3 mai 1900 Cuviosul Irodion a trecut la Domnul, fiind îngropat lângă altarul bisericii. Rămășițele pământești au fost dezgropate și îngropate în câteva rânduri. În 2009 au fost dezvelite și apoi la propunerea Mitropoliei Olteniei a fost trecut în rândul sfinților în toamna anului 2010[2].  


[1] Ioanichie Bălan, Patericul românesc 1, Editura Mănăstirii Sihăstria, 2011, p. 495.
[2] Mircea Păcurariu, Sfinți daco-romani și români, Editura Basilica, București, 2013, p. 148-151.