joi, 21 ianuarie 2021

,,Sărcia”, nr. 54 / 2020

 

Am primit prin intermediul poștei electronice cel din urmă număr al revistei Bisericii Ortodoxe Române din Sutjeska, Serbia ,,Sărcia”. Un număr omagial așa cum aflăm din documentarul din pagina 3: ,,«Sărcia» - la 25 de ani de apariție” iscălit de Iancu Murărescu care a ilustrat trecutul publicației de la primii pași organizatorici din 1994, apariția primului număr în martie 1995, greutăți și bucurii inerente oricărei publicații de cultură și religie locală. După un lung drum însoțit de redactorul Iancu Murărescu, astăzi revista este condusă de Lucian Moșescu. În partea a doua a materialului aflăm de donatorii care au sprijinit apariția fiecărui număr din Statele Unite ale Americii, Canada, România și Serbia.

Tot din sumarul acestui număr aflăm de semnificația unui praznic creștin ,,Soborul Maicii Domnului” de preotul ic. Cristian Popi, Colinde și poezii de Crăciun, unele semnate de Pavel Pancaricean-Lonti. Tot din latura religioasă aflăm ultimele evenimente ale bisericii din Sărcia din rubrica ,,Din activitatea Bisericii” ce se întinde pe mai multe pagini.

Alături de articole religioase găsim și articole culturale: premierea unui film, Glosar din Sărcia de Valeri Moșescu și două medalioane comemorative închinate lui Ion Cicală și Mircea Ardelean de Lucian Moșescu și Tiberiu Popovici.

Ne bucurăm și suntem alături de frații sărcinenți care au izvodit această preafrumoasă publicație care onorează satul și întreg Banatul și care va rămâne peste vremi o mărturie scrisă cu privire la grija Bisericii față de enoriașii săi, de promovare a limbii, religiei și tradiților românești.

La mulți ani!