sâmbătă, 30 ianuarie 2021

Sfinții Trei Ierarhi la Birda și Sângeorge

 

   Sâmbătă, 30 ianuarie au fost cinstiți Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur în bisericile ortodoxe din Birda și Sângeorge.

  În Ajunul sărbătorii a fost oficiată în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din Birda, Slujba Privegherii (Vecernia unită cu Litia și Utrenia), iar în ziua cinstirii, Sfânta Liturghie în biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sângeorge, filie a parohiei Birda.

    La momentul potrivit au primit Trupul și Sângele Domnului mai mulți copii.

  Predica zilei a fost pregătită și susținută de preotul Valentin Bugariu care a vorbit despre ,,Diaspora românească din America. Mărturia Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania”. În cadrul cuvântării au fost evidențiate cele trei momente ale formării diasporei românești, contribuția ierodiaconului Bartolomeu Valeriu Anania la consolidarea statutului Arhiepiscopiei Misionare Ortodoxe Române de aici, rolul Bisericii Ortodexe Române din America pentru păstrarea identității românești și confesionale și a ilustrat sub forma unor medalioane, personalitățile credinței ortodoxe de peste Ocean.

    După otpustul Sfintei Liturghii a fost săvârșită slujba Parastasului pentru Mitropolitul Bartolomeu Anania cu prilejul împlinirii a 10 ani de la trecerea la cele veșnice (31 ianuarie) și o sută de ani de la naștere (18 martie) în contextul afirmării contribuției Înaltului Ierarh la consolidarea Bisericii Ortodoxe Române din America și la bunul mers al lucrărilor Mișcării Ecumenice.

   Tot pentru a evoca însemnătatea zilei a fost realizată o expoziție de carte din opera Mitropolitului Bartolomeu și o planșă tematică: ,,Ipostaze ale Ortodoxiei din America”.

    La final cei prezenți au putut urmări filmul documentar: ,,Bartolomeu, omul fără vicleșug” produs în 2014 de MPS Tudiofilms și Arhiepiscopia Clujului.