vineri, 1 ianuarie 2021

Început de An Civil în parohia Birda

 

   În Ajunul prăznuirii Tăierii-împrejur după trup a Domnului a fost oficiată cu începere de la orele 16,00 Slujba Privegherii (Vecernia unită cu Litia și Utrenia) urmată de Rugăciunea ce se săvârșește la trecerea dintre ani.

    Vineri, 1 ianuarie 2021 a fost săvârșită de la orele 10,00 Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare urmată de Tedeumul la Anul Nou

    După otpustul Tedeumului a fost citit ,,Raportul de activitate al Parohiei Birda pe anul 2020”.

    Preotul Valentin Bugariu, parohul locului a vorbit credincioșilor despre însemnătatea Anului Omagial și Comemorativ. Potrivit hotărârilor Sfântului Sinod Anul 2021 e Anul Omagial al pastorației românilor din afara granițelor țării și Anul Comemorativ al celor adormiți în Domnul; volarea liturgică și culturală a cimitirelor. 

 

 

Raport de activitate al Parohiei Birda pe anul 2020

 

 

            Parohia Birda împreună cu filia Sângeorge face parte din protopopiatul Deta din Arhiepiscopia Timișoarei, fiind o parohie rurală de categoria a II-a. Conform Conscripției parohiale sunt înregistrați 799 de credincioși din care 497 maturi și 130 de copii. În filie sunt 142 de credincioși maturi și 30 de copii.

            Parohia Birda dispune de biserică parohială, capelă în filia Sângeorge, capelă mortuară în cimitirul din Birda, casă parohială și teren arabil.

            Planul cadru al activităților religios-pastorală, cultural-educativă; misionar-filantropică și administrativ-gospodărească inițiate de parohie l-a reprezentat Anul Omagial al pastorației părinților și copiilor și Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români. Pentru a evidenția importanța omagierii pastorației și comemorării filantropolor ortodocși au fost realizate două activități: două planșe tematice dedicate pastorației în parohia Birda și o activitate dedicată filantropului bănățean Emanuil Ungurianu (1845-1929) care s-a desfășurat on-line în ziua trecerii la cele veșnice la Praznicul Bunei Vestiri.

 

            Activitatea religios-pastorală

 

            În cursul anului atât în biserica parohială, capela din Sângeorge, parcurile lăcașelor de cult dar și la casele credincioșilor cuvântul Evangheliei a fost vestit. În cadrul cultului divin public a fost oficiată în Duminici și sărbători, Vecernia, Utrenia și Sfânta Liturghie. Cu prilejul sărbătorilor a fost săvârșită și Litia care a unit Vecernia și Utrenia sub forma unei Slujbe de Priveghere.

            În timpul Postului Mare a fost săvârșită Liturghia Darurilor mai înainte sființite, Liturghia Sf. Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, slujba Deniilor, iar în Postul Adormirii Maicii Domnului a fost săvârșită zilnic slujba Acatistului și Paraclisului Maicii Domnului și Prohodul Maicii Domnului în Ajunul Praznicului.

            Sfintele Taine au fost oficiate la cererea credincioșilor. S-au oficiat 11 Botezuri, 1 Cununie și de trei ori Taina Sfântului Maslu de obște. În cele patru posturi dar și oricând au dorit credincioșii s-au împărtășit cu Sfintele Taine ale Mărturisirii și Cuminecării.

            Au trecut la Domnul 13 credincioși, 10 din parohie și 3 din filie. În categoria ierurgiilor amintim Slujba Aghiasmei Mari cu prilejul Bobotezei și sfințirea mică a apei la Praznicul Izvorului Tămăduirii.

            Au fost săvârșite și slujbe ocazionale la Zile importate din istoria țării: parastas pentru poetul Mihai Eminescu, Ziua Culturii Române (15 ianuarie), pentru eroii Revoluției din 1989 (20 decembrie); Tedeum de Ziua Unirii Principatelor (24 ianuarie), Ziua Independenței României (1877), Începutul anului bisericesc (1 septembrie); Ziua Națională a României (1 Decembrie); Sfânta Liturghie și parastas de obște cu prilejul Zilei Deținuților Politici din România (9 martie); Sfânta Liturghie, Tedeum și parastas pentru eroii neamului la Înălțarea Domnului (28 aprilie); Sfânta Liturghie și Acatistul Sf. Martiri Brâncoveni în Ziua de conștientizare a violenței împotriva creștinilor (16 august).

            Mântuitorul Iisus Hristos a fost prezent prin rugăciune la debutul Anului școlar la școlile din Birda și Sângeorge.

            În perioada stării de urgență sub forma unei înregistrări textul Evangheliei zilei și cuvântul de învățătură a ajuns prin intermediul internetului în casele credincioșilor. În casele creștinilor din parohie și filie cu sprijinul voluntarilor au ajus Sfânta Lumină, Paștile și apa sființită la Izvorul Tămăduirii.

            Tot prin rugăciune, Slujba Privegherii și Sfânta Liturghie a fost semnalată și Ziua Universală a Iei (24 iunie) și hramul bisericilor, la Praznicul Nașterii Maicii Domnului la Birda și sărbătoarea Soborului Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil la Sângeorge. Cu acest prilej a fost oficiată și Sfințirea Mică a Apei și Acatistul zilei.

            Pastorația individuală a fost realizată prin intermediul Tainei Spovedanii, dar și prin cele trei vizite pastorale: de Bobotează, Înălțarea Sfintei Cruci și Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos.

 

            Activitatea cultural-educativă

 

            Educația religioasă a fost prezentă la fiecare serviciu religios prin intermediul predicii (omilie, predică tematică și ocazională) dar și prin cateheză.

            La bisericile din Birda și Sângeorge au fost distribuite ,,Ziarul Lumina” al Patriarhiei Române și revista ,,Învierea” a Arhiepiscopiei Timișoarei. Tot pentru credincioșii din cele două comunități a fost dăruită publicația ,,Arhanghelul, revistă de cultură și religie rurală” în 4 numere. Ultimul număr a adus credincioșilor și un calendar creștin-ortodox de buzunar.

            Cu experiența stării de urgență abia trecute pentru nevoile religioase ale credincioșilor a dost redactat suplimentul ,,Arhanghelul. Supliment catehetic” pentru fiecare Duminică și sărbătoare. Această inițiativă a debutat cu începutul Anului bisericesc și se va sfârși odată cu încheierea lui (31 august). Până acum au apărut în format electronic (pe pagina ,,Hristos împărtășit copiilor în parohia Birda” de pe rețea de socializare  https://www.facebook.com/groups/129168847669289) 27 de numere însumând 244 pagini. În sumarul fiecărui număr cititorul găsește textele pericopelor scripturistice citite, un cuvânt de învățătură, un cuvânt de folos tematic din Sfinții Părinți, Proloage, cărți de teologie ortodoxă și zidire duhovnicească, Sfinții zilei și un Dicționar religios. Fiecare număr reproduce icoana Duminicii sau a sărbătorii.

            Au fost realizate momente culturale și educative prin prezentări și expoziții de carte, expoziție de costum popular, poezie, cântec religios și patriotic și film documentar la Ziua Culturii Române, Ziua Unirii Principatelor, Ziua Universală a Iei și Ziua Națională a României. La Sângeorge s-a desfășurat recitalul de colinde destinat copiilor ,,Vin colindătorii cum veneau odată…” ajuns la cea de-a IV-a ediție.

   Credincioșii au la dispoziție și o pagină de internet a parohiei, http://parohiaortodoxabirda.blogspot.com pe care au fost stocate în cursul anului 97 de materiale reprezentând știri, fotografii de la activitățile realizate, cuvinte de învățătură, prezentări de carte și revistă religioasă ș. a..

Preotul Valentin Bugariu a reprezentat parohia la realizarea unor emisiuni la Radio Trinitas și la apariția unor publicații eparhiale: ,,revista ,,Învierea” și ,,Almanahul Arhiepiscopiei Timișoarei”, de cultură istorică, revista ,,Morisena” din Cenad, a altor publicații parohiale și rurale din Banat. Același autor a contribuit la apariția a două cărți prin două studii, Daniel Alic (coord.), Credință, cultură și vrednicie în slujirea altarului bănățean. Volum omagial dedicat Pr. Dr. Ionel Popescu, Editura Partoș, Timișoara, 2020,  p. 202-211 și  Gabriela Șerban, Valentin Costea, Portrete de preoți și teologi ortodocși din Bocșa de ieri și de azi, Editura Tim, Reșița, 2020, p. 101-123. 

Activitatea misionar-filantropică

 Credincioșii au beneficiat de prezența preoților din apropiere care au participat la Taina Sfântului Maslu, aceștia au susținut predici ocazionale cu acest prilej. Credincioșii au participat la slujbe arhierești la Mănăstire, Voiteg și Berecuța.

Sub raport filantropic au fost realizate colecte care au fost trimise Protopopiatului Deta.

Cu prilejul Nașterii Domnului au fost dăruite copiilor din Birda și Sângeorge 100 de pachete de Crăciun și dulciuri. Tot dulciuri și fructe au fost dăruite celor prezenți la activitățile religioase și culturale realizate.

Toate publicațiile religioase au fost distribuite gratuit credincioșilor

Activitatea administrativ-gospodăreasc

În cursul anului 2020 au fost achiziționate lumânări, candele, cărți și reviste care au fost folosite la slujbele oficiate dar și la zidirea duhovnicească a credincioșilor.

Potrivit registrului pangar au fost achiziționate 92 de pachete de lumânări, mai multe cutii de candele. La sfârșitul anului se află în stoc 36 pachete lumânări și 9 cutii candele.

În biblioteca parohială a intrat o carte, 10 reviste de la Patriarhie, 13 reviste și 1 Almanah de la Arhiepiscopia Timișoarei.

Au fost distribuite credincioșilor 300 calendare creștin-ortodoxe de perete, 10 calendar broșură, 5 calendar birou și 4 calendare cu spirală.

Sub raport gospodăresc au fost efectuate mai multe lucrări: un sistem de încălzire centrală la capela din Sângeorge prin donația materialelor de credincioși și a manoperei de alți buni credincioși.

La casa parohială a fost realizat un foișor prin donația mai multor materiale, a manoperei dar și prin resurse proprii. S-au cheltuit cu acest prilej 81.000 lei.

S-au realizat și alte mici lucrări: curățirea și lăcuirea Crucii Eroilor de la Birda, repararea a două uși de acces la bisericile parohiei, zugrăvirea unei anexe la capela din Sângeorge. Tot prin intermediul a două donații au ajuns la capela din Sângeorge două policandre și un vas de anafură cu picior la Birda.

La cele două biserici s-a întreținut curățenia în interiorul și în parcul acestora cu flori de sezon și iarbă cosită. Pentru perioada iernii, bisericile au fost înzestrate cu combustibil solid necesar încălzirii acestora.

În vederea refacerii acoperișului turnului bisericii parohiale a fost achiziționată tabla de titan-zinc în valoare de 10.160 lei.

 

Activitatea financiară

 

La sfârșitul anului 2020 Parohia Birda a înregistrat următoarea situație financiară:

Total venituri: 147.514 lei,

Total cheltuieli: 106.993,28 lei,

Sold: 40.520,72 lei, din care în casă: 520 lei.