joi, 2 decembrie 2021

,,Arhanghelul”, nr. 40 / 2021

 

   Revista de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul” a împlinit 10 ani de apariție neîntreruptă în 40 de numere. Gândită și realizată ca o publicație parohială, ea a apărut până în anul 2013, începând cu numărul 3-4 din același an, revista apare sub egida Asociației ,,Arhanghelul” din Birda.

   Numărul al 40-lea în 16 pagini sărbătorește acest eveniment al împlinirii unui deceniu de presă sătească la Birda. Revista a fost cunoscută și promovată prin Asociația Publiciștilor Presei Rurale din Banat, prin care a ajuns în biserici și școli din Banat și dincolo de fruntrariile acestuia.

    Editorialul acestui număr, iscălit de preotul dr. Valentin Bugariu, redactorul șef al publicației și intitulat ,,Arhanghelul – 40” face un scurt istoric al revistei prezentând date tehnice (apariție, Redacția, motivarea numelui); Structura și conținutul; Suplimentele revistei (calendar de buzunar, pliante de popularizare, cărți poștale, icoane); ,,Supliment catehetic” în Duminici și sărbători.

   Pe lângă revistă a fost întemeiată Colecția ,,Arhanghelul” care a cunoscut cinci volume închinate Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș (2016), pictorului Filip Matei (2017) și lingvistului și stilisticianul G. I. Tohăneanu (2018).

    Revista a organizat la nivel local două forumuri ale publiciștilor, și a editat două cărți: Arhanghelul de Birda. 5 ani în slujba comunității parohiale, Editura Sitech, Craiova, 2017, 205 p. și Colocviile revistei, Credință. Educație. Tradiție, Editura Eurobit, Timișoara, 2021, 353 p.

   Alături de ,,Editorial” și în acest număr sunt prezente și șase rubrici permanente: ,,Tinere condeie”; ,,Restituiri”; ,,Pagini de literatură”, ,,Documentar”, ,,Bucurii editoriale” și ,,Cronica parohială”.  

  Revista poate fi consultată accesând link-ul: https://www.scribd.com/document/543887803/Arhanghelul-2021-Nr-4.