miercuri, 15 decembrie 2021

,,Sfeșnicul”, nr. 2 / 2021

 

   Una din puținele reviste sătești, din Banatul de Câmpie, apare periodic la Mașloc, în județul Timiș. Editată de Parohia Ortodoxă și Școala Gimnazială din localitate și coordonată de prof. Maria Pavlovici Pătruț și părintele Iliia Pavlovici Pătruț.

      Cuprinsul acestui număr, bogat și diversificat, propune cititorilor subiecte cu conținut pedagogic, religios, interdisciplinar, precum și activități realizate la nivel local și contribuțiile scriitoricești ale elevilor. Astfel că în sumar reținem mai multe rubrici ale jurnalismului cultural, în diverse forme: Editorial, studiu de caz, joc didactic, eseu, recenzie, cronică etc.

   Din sumar am reținut articolul iscălit de prof. Alina Sorina Spineanu și intitulat: ,,Școala online și abandonul școlar”, unde autorul de mărturisește următoarele: ,,Pandemia a afectat prodund educația și a agravat inechitățile sociale. Școlile nu sunt doar un loc pentru educația academică, ci și pentru învățarea abilităților sociale și emoționale, interacțiune și sprijin social” (p. 1). Alte două articole ne invită în lumea turismului cultural: ,,Catedrala Sf. Arh. Mihail din Belgrad” de studentul Bogdan Pavlovici Pătruț și literatură: ,,Avangarda și literatura pentru copii” de prof. Livia Ghighilicea.

        Revista poate fi achiziționată de la bserica ortodoxă și Școala din Mașloc.