joi, 17 martie 2022

Cateheză dedicată Sf. Grigorie Palama la Sângeorge

 

Joi, 17 martie, cu începere de la orele 11,00, a fost susținută la Școala Primară din Sângeorge o cateheză ilustrată dedicată Sfântului Grigorie Palama, în contextul sărbătoririi sfântului în Duminica a II-a din Postul Mare și a cinstirii Sfântului palamit prin Anul comemorativ al Sfinților isihaști în Patriarhia Română.

            Cateheza a fost pregătită în cadrul activităților desfășurate cu copiii și tinerii de pe lângă parohia Birda și filia Sângeorge și au fost ilustrate principalele etape ale vieții și activității Arhiepiscopului Tesalonicului: Viața, Controversa cu Varlaam și Achindin, Poziția teologică, Despre rugăciune și Duminica Sf. Grigorie Palama. Textul catehezei a fost pregătit în cadrul unui atelier în care au fost lecturate apoi fișate volume ale Sfântului Grigorie, precum și literatură teologică și duhovnicească atât de la biblioteca parohială, cât și din resursele teologice din mediul on-line. Viața și principalele aspecte ale învățăturii au fost flancate de icoane și copertele principalelor volume care aparțin Sfântului Grigorie Palama, precum și din literatura destinată acestei personalități.

            Lecția de Religie a fost realizată prin utilizarea videoproiectorului și a unei expoziții de carte. La final elevii au formulat câteva întrebări care au prilejuit preotului catehet să sintetize cateheza în câteva idei principale.

            Activitatea catehetică deschide sărbătorirea Sfântului Grigorie Palama în parohia Birda care va continua cu oficierea în Ajunul sărbătorii a Vecerniei unită cu Litia și în ziua cinstirii cu Utrenia, Sfânta Liturghie și Taina Sfântului Maslu