miercuri, 16 martie 2022

Sfântul Grigorie Palama astăzi

 

   De câțiva ani buni (2015) a apărut o carte la editura Doxologia din Iași care tratează învățătura Sf. Grigorie Palama. Lucrarea cu titlul Pastorație și politică. Răspunsuri teologice ale Sfântului Grigorie Palama și dilemele contemporane, 214 p. a fost iscălită de către preotul dr. Roger Coresciuc, lector univeritar la Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Dumitru Stăniloae” din Iași.

   Chiar dacă cartea a trecut de canonul de timp de trei ani pentru întocmirea unei recenzii, fiind în Anul comemorativ dedicat Sfinților Isihaști am întocmit o astfel de succintă prezentare a volumului.

  Cuvântul înainte este iscălit de către preotul conf. univ. dr. Constantin Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Andrei Șaguna” din Sibiu care recomandă cartea: ,,Cartea aceasta, scrisă de un specialist în catehetică și omiletică, dovedește, dacă mai era nevoie, lărgimea și înălțimea culturii dialogale la care suntem chemați ca arhierei ori clerici, ca monahi ori mireni ai Bisericii, ca oameni trași la răspundere pentru evoluția Bisericii de poporul binecredincios și de criticii Bisericii deopotrivă” (p. 11).

     După un solid ,,Argument”, autorul așează învățătura Sfântului palamit pentru omul de azi prin repere omiletice și fundamentări teologice și biblice în activitatea predicatorială a Sf. Grigorie. Un reper important îl constituie ,,Ascultarea de sfinți”: ,,Starea de punere în ascultare față de oamenii care au gustat sau gustă încă din viața aceasta arvuna Împărăției lui Dumnezeu este un exercițiu de renunțare la sine. Mărturiile experiențelor înalte, făcute întotdeauna cu smerenie, dar și cu realism pot cădea ușor sub critica ce le poate acuza de neautenticitate. Riscul există desigur, însă dacă privim toată tradiția ortodoxă, ea se bazează pe această stare de asumare și urmare a mărturiilor oamenilor care «au pătimit» cele dumnezeiești” (p. 57).

      Potrivit Sf. Grigorie Palama omul este chemat prin rugăciune, lectură și filantropie la dobândirea harului lui Dumnezeu: ,,Dobândirea harului presupune relația neîntreruptă cu Dumnezeu, în baza darului pe care Dumnezeu îl face omului. Ne spune Sf. Grigorie Palama: «Căci numai firea noastră devenită opostas dumnezeiesc în Hristos, fiind asemenea cu Dumnezeu, poate să se autodesăvârșească și să cuprindă în sine toată strălucirea și străluminarea puterii și energiei dumnezeiescului Duh»” (Omilia a 60-a, cap. 10), (p. 76).

   Scrisă într-o manieră accesibilă, cartea oferă crâmpeie din învățătura Sfântului Grigorie Palama  pentru omul coontemporan, altfel spus reașezarea mesajului patristic pentru nevoile omului de astăzi.