luni, 28 martie 2022

Sărbătorirea Basarabiei la Birda și Sângeorge

 

   În fiecare sfărșit de Mărțișor, ne aducem aminte de unirea Basarabiei cu România, la 27 martie 1918. Și anul acesta în parohia Birda și filia Sângeorge, din județul Timiș, au fost programate activități religioase și culturale care au dezvelit semnificația acestul eveniment istoric.

   Duminică, 27 martie în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din Birda au fost înălțate rugăciuni speciale pentru libertatea și unitatea românilor de pe ambele maluri ale Prutului, a fost prezentată cartea O istorie ilustrată a românilor de la est de Prut, 723 p. (autor Octavian D. Țâcu, Editura Litera, București-Chișinău, 2020).

      Luni, 28 martie a fost realizată o activitate culturală la Școala Primară din Sângeorge prin sprijinul prof. Maria Miron. Cu acest prilej a fost susținută o cateheză cu tema: ,,Imagini din trecutul Basarabiei”, au fost prezentate câteva volume și a fost vizionat filmul documentar: ,,Golgota Basarabiei” (2010).

     Elevii au pregătit o planșă tematică: ,,Basarabia în imagini de ieri și de azi”, care va fi expusă în biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sângeorge.