luni, 31 octombrie 2022

Taina Sfântului Maslu la Deta

 

   În Duminica a 22-a după Rusalii a fost oficiată Taina Sfântului Maslu, în biserica cu hramul ,,Pogorârea Sfântului Duh” din Deta.

   Au slujit cu acest prilej P. On Părinte Ioan Prisăcean, protopop emerit, Petru Achim (parohia Banloc), Nicolae Achim Miloș (parohia Denta), Dragan Giorgiev (parohia Voiteg), Călin Negrea (parohia Gătaia) și Ioan Ciprian Blagoe, parohul locului.

   Cuvântul de învățătură a fost susținut de P. C. Părinte Dragan Giorgiev care a vorbit despre însemnătatea vindecării prin Taina Sfântului Maslu în cadrul pericopei evanghelice duminicale, cea a Bogatului nemilostiv și săracului Lazăr.

    S-au bucurat de comuniunea rugăciunii și de darurile Sfintei Tainei mai mulți credincioși din parohie.


duminică, 30 octombrie 2022

Punerea pietrei de temelie a noii biserici din Dolaț

   În Duminica a 22-a după Rusalii, a fost oficiată pentru prima dată slujba Acatistului Mântuitorului Iisus Hristos, pe locul unde se va înălța noua biserică cu hramul ,,Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” în localitatea Dolaț, filia parohiei Livezile, păstorită de P. C. Părinte Daniel Rusan.

    Slujba a fost oficiată de către un sobor de preoți compus din P. On. Părinți Timotei Anișorac, consilier eparhial, Ciprian Boșca, protopopul Detei și P. C. Părinți Georgian Popovici (parohia Stamora Germană), Ionuț Mania (parohia Liebling), Valentin Bugariu (parohia Birda) și Daniel Rusan, parohul locului.

    După citirea Acatistului, a urmat slujba de sfințire a pietrei de temelie a noului locaș de cult, săvârșită de Înaltpreasfințitul Mitropolit Ioan al Banatului înconjurat de preoții și credincioșii prezenți cu acest prilej.

    În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Mitropolit Ioan a vorbit despre însemnătatea noii biserici, ca loc unde poposește Hristos în satul acesta. Trăinicia noii zidiri este temeluită pe o piatră adusă tocmai de pe Muntele în care Dumnezeu a vorbit cu Moise. În încheiere, Înaltpreasfințitul Ioan i-a îndemnat pe cei prezenți să contribuie fiecare după putință la ridicarea bisericii.


duminică, 23 octombrie 2022

Taina Sfântului Maslu la Sângeorge

 

   În Duminica a 23-a după Rusalii, a fost oficiată Taina Sfântului de obște, în biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, filia parohiei Birda.

  Cu acest prilej au slujit P. C. Părinți Zoran Milovanov (parohia Berecuța), Călin Negrea (parohia Gătaia), Sebastian Andrei Petrescu (parohia Pădureni) și Valentin Bugariu, parohul locului.

     Cuvântul de învățătură ocazional a fost pregătit de către P. C. Părinte Călin Negrea care a vorbit celor prezenți despre binefacerile participării la Taina Sfântului Maslu pentru redobândirea sănătății sufletești și trupești.

    S-au bucurat de comuniunea rugăciunii și de cel al eleoungerii mai mulți credincioși din filia Sângeorge, parohia Birda și parohiile învecinate.


sâmbătă, 22 octombrie 2022

,,Întâlniri săptămânale” la sediul Filialei UZPR Timiș. Credința ca stare de spirit

 

Recent, în cadrul ,,Întâlnirilor săptămânale”, la sediul Filialei UZPR Timiș, preotul dr. Valentin Bugariu – parohia Birda, jud.Timiș și membru UZPR, a prezentat revista ,,Arhanghelul” în calitate de redactor șef și antologia cu același nume la care este coordonator, cu prilejul împlinirii a 10 ani în slujba comunității, o adevărată revistă de cultură și religie rurală. Publicații scrise cu mult suflet și sacrificiu, cu un impact emoțional purificator și deopotrivă ca o fereastră deschisă spre iubire de semeni și credință. Revista ,,Arhanghelul”, publicație cu apariție trimestrială, se distribuie gratuit credincioșilor din comunitate și nu numai.

Antologia ,,Arhanghelul” este structurată pe mai multe capitole relevante cum ar fi: Misiune și propăvăduire prin presa rurală, Colocviile de la Birda, Tinere Condeie, Olimpiada de Religie, Tradiții și obiceiuri, Creștinismul în societate, sunt repere de spiritualitate pe care se sprijină orizontul de sănătate morală al unei comunități, în contextul în care omenirea e tot mai tulburată. De remarcat faptul că în derularea acestor evenimente, simpozioane, școala prin învățători și profesori și tinerii au o implicare semnificativă.


           Au mai rostit alocuțiuni despre revista ,,Arahanghelul” prof. Gheorghe Lungu, Ioan Medoia, preot Horia Țăru, Dumitru Mnerie, Ștefan Tat – istoric, Ion Traia – președinte al Asociației Publiciştilor Presei Rurale din Banat, care ne reține atenția prin următorul text înserat pe coperta 4 a antologiei: ,,Arhanghelul este un periodic sătesc orientat spre toate arterele vremii, încercarea de a realiza o deschidere și un dozaj fin între ,,local” și ,,naţional”, a fost și este o mare provocare. Cred în continuare în revista ,,Arhanghelul” ca periodic local de cultură reprezentativ al Banatului și pot mărturisi că a ajuns aici datorită muncii competente și plină de avânt a colegului de redacție pr. dr. Valentin Bugariu dar și afilierii asociației noastre, care a dat un nou imbold creativității revistei”.


         În partea a doua, doamna Sylvia Constanța Hărceagă ne-a prezentat o teamă inedită ,,Vasile Gherasim – cel dintâi eminescolog”, care a stârnit multe comentarii controversate dar bine argumentate din care desigur am reușit să ne edificăm cu și mai multă concretețe asupra întâmplărilor (ne)fericite din viața geniului Eminescu dar și adiacent ale celui ce s-a străduit în condiții precare și de incertitudine socială și umană să ni le aducă în actualitate, Vasile Gherasim, un poet, profesor de filosofie la Liceul ,,Aron Pumnul” din Cernăuți, un luptător pentru drepturile românilor.

 

Dumitru BUȚOI / UZPR Timiș

 

 

https://uzp.org.ro/21/10/2022/intalniri-saptamanale-la-sediul-filialei-uzpr-timis-credinta-ca-stare-de-spirit/?fbclid=IwAR0SXgcrmaPJCHiD3rABm5JAN4eHp3CfDS9NJLxL1vRwCCjnsnNzCmyzUrg, accesat 22. 10. 2022

 


miercuri, 19 octombrie 2022

Cateheză dedicată Rugăciunii la Gătaia

 

Miercuri, 19 octombrie, cu începere de la orele 11,00, a fost susținută o cateheză elevilor clasei a V-a A, de la Liceul Teoretic Gătaia.

Noua lecție de Religie a fost pregătită și susținută de către P. C. Părinte Călin Negrea, parohul bisericii cu hramul ,,Învierea Domnului”, din orașul Gătaia. Subiectul propriu-zis al catehezei, l-a reprezentat semnificația Anului Omagial și Comemorativ în Patriarhia Română. Pentru a ilustra noile cunoștințe preotul catehet s-a folosit de câteva volume, dar și de metode didactice folosite la disciplina Religie: munca în comun și realizarea unui puzzle, completarea unui rebus cu noile cunoștințe.

Părintele Călin Negrea a folosit trei căi de comunicare, în predarea conținutului catehezei: învățarea prin descoperire, în care elevii au indicat atributele lui Dumnezeu și minunile Mântuitorului, prezentarea cronologică a Rugăciunii așa cum ea apare în paginile Sfintei Scripturi și în cugetările Sfinților Părinți și utilizarea planșei didactice. În partea a doua a catehezei au fost prezentate medalionele Sfinților Isihaști comemorați în mod deosebit anul acesta.

Au participat la această cateheză P. On. Părinte Ciprian Boșca, protopopul Detei, prof. Nicoleta Bărădeanu, profesor de Religie la Liceul Teoretic Gătaia, P. C. Părinți Sebastian Andrei Petrescu (parohia Pădureni) și Valentin Bugariu (parohia Birda).

                        


luni, 10 octombrie 2022

Revista de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul” omagiată la U. Z. P., filiala Timișoara

 

   Anul acesta, revista trimestrială de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul” a împlinit 10 ani de apariție neîntreruptă. Pentru a evidenția acest lucru, Asociația ,,Arhanghelul” prin parohia Birda și filia Sângeorge din județul Timiș, a organizat lansarea unui volum intitulat ,,Arhanghelul” din Birda. 10 ani în slujba comunității parohiale, Editura Sitech, Craiova, 2022, 277 p (în coordonarea preotului dr. Valentin Bugariu).

  Întâlnirea membrilor Uniunii Ziariștilor Profesioniști, filiala Timișoara din 10 octombrie a. c., având ca moderator pe dl. Dumitru Buțoi și-a propus o analiză a acestui volum în comunicarea ,,Revista ‹‹Arhanghelul›› din Birda – zece ani de la apariție” pregătită de prof. Gheorghe Lungu, redactorul șef al revistei ,,Foaia Săcoșană”.

        Prezent la această aniversare, Părintele Valentin Bugariu a prezentat etapele făuririi acestei publicații sătești, a celorlalte publicații care au apărut alături de revista ,,Arhanghelul” de-a lungul timpului: cărți de popularizare, broșuri, calendare, pliante, ediții îngrijite și volume de autor.

      Membrii Uniunii Ziariștilor din Banat au urat revistei, redactorilor și colaboratorilor ani teferi în slujba culturii românești din Banat.





Aniversarea Mitropoliei Banatului

 

   În pragul toamnei a fost omagiată Mitropolia Banatului, cu prilejul împlinirii a 75 de ani de la reînființarea acesteia. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Ioan s-a desfășurat Simpozionul ,,Istorie, Cultură și Spiritualitate în Banat”, în coordonarea P. On. Părinte dr. Daniel Alic.

    Manifestarea a fost posibilă în organizarea a trei instituții: Mitropolia Banatului, Filiala Timișoara a Academiei Române și a Asociației Cultural-Filantropice ,,Ioan Oprea” din Timișoara.

      Lucrările Simpozionului au debutat cu o slujbă de pomenire a ctitorilor și binefăcătorilor Mitropoliei Banatului, oficiată de Preasfințitul Paisie Lugojanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei în fruntea unui sobor de clerici, în biserica cu hramul ,,Învierea Domnului”, din incinta reședinței mitropolitane.

    Deschiderea lucrărilor Simpozionului a avut loc în sala festivă a Centrului Eparhial cu susținerea a unui mesaj și două comunicări pregătite de Acad. Mircea Dumitru, vicepreședintele Academiei Române (mesajul a fost citit de P. On. Părinte. Dr. Nichifor Tănase), Acad. Dan Dubină, Președintele Filialei Timișoara a Academiei Române și Acad. Ion Păun Otiman, Președinte de onoare al Filialei Timișoara.

       Prin intervenții Înaltpreasfințitul Mitropolit Ioan, cât și Acad. Ion Păun Otiman au ilustrat episoade din trecutul  Mitropoliei de la păstorirea Sfântului Iosif la Timișoara și realizările notabile ale Mitropoliților Vasile Lazarescu, Nicolae Corneanu și Ioan Selejan.

      Filmul documentar ,,75 de ani de la reîntemeierea Mitropoliei Banatului” realizat de regizorul dr. Victor Popa de la Timișoara a oferit celor prezenți o cronică vie a vieții bisericești ortodoxe din Banat.

      În partea a doua a Simpozionului a avut loc susținerea comunicărilor în trei secțiuni: ,,Mitropolia Banatului la moment aniversar”; ,,Rugăciune și Teologie” și ,,Istorie ecleziastică bănățeană”. Au prezentat comunicări (selectiv): Prof. univ. dr. Paul Brusanowski și Pr. Prof. univ. dr. Nicolae Chifăr (Sibiu); Pr. Prof. univ. dr. Florin Dobrei (Arad); Cercet. Șt. Dr. Mircea-Gheorghe Abrudan (Cluj-Napoca); precum și  profesori și cercetători din Iași, Craiova, Caransebeș, Timișoara, Serbia și Canada.

       Părintele dr. Valentin Bugariu a pregătit comunicarea ,,Biserica din microzona Gătaia”.

     Din partea Protopopiatului Deta au fost prezenți la această sărbătoare a Mitropoliei, P. C. Părinți Gheorghe Florea (parohia Ghilad); Georgian Popovici (parohia Stamora Germană); Radu-Mihai Codreanu (parohia Folea) și Valentin Bugariu (parohia Birda).





duminică, 9 octombrie 2022

Taina Sfântului Maslu în parohia Birda

 

   În Duminica a 20-a după Rusalii, a fost oficiată Taina Sfântului Maslu, în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului”, din parohia Birda, protopopiatul Deta.

  Cu acest prilej, au slujit P. On. Părinte Ciprian Boșca, protopopul Detei și P. C. Părinți Ioan Emanuel Popescu (parohia Ciacova), Dragan Giorgiev (parohia Voiteg), Zoran Milovanov (parohia Berecuța), Ionuț Mania (parohia Liebling), Sebastian Andrei Petrescu (parohia Pădureni) și Valentin Bugariu, parohul locului.

  Cuvântul de învățătură a aparținut Preaonoratului Părinte Protopop care plecând de la textul pericopei duminicale (Luca 7, 11-16) a dezvoltat semnificația bolii și a morții trupești și sufletești, așa cum apar ele în Evangheliile citite la Taina Sfântului Maslu. În concluzie vorbitorul a evidențiat importanța citirii Sfintei Scripturi, a rugăciunii particulare și publice pentru vindecarea sufletească și trupească a celor bolnavi.

      S-au împărtășit de bucuria comuniunii, a rugăciunii și a împărtășirii de această Sfântă Taină mai mulți credincioși din localitate, din filia Sângeorge și din parohiile învecinate. 


Credincioasa Rozalia Cirician la Centenar

   În Duminica a 20-a după Rusalii, a fost prilej de îndoită bucurie pentru credincioșii parohiei Șemlacu Mare, din protopopiatul Deta.

     Primul motiv de bucurie l-a reprezentat săvârșirea Sfintei Liturghii, în biserica cu hramul ,,Pogorârea Sfântului Duh”, de către P. C. Părinte Ic. Stavr. Adam Rugaci, răspunsurile liturgice fiind date de corala parohiei în prezența enoriașilor din localitate.

   Al doilea motiv de bucurie a fost sărbătorirea credincioasei Rozalia Cirician, cu prilejul împlinirii a venerabilei vârste de 100 de ani. Pentru a evidenția acest moment deosebit, după otpustul Sfintei Liturghii, a fost oficiat slujba Tedeumului de mulțumire. Au rostit cuvântări ocazionale preotul Adam Rugaci, prof. Georgeta Milac și înv. Anica Aioanei care au evidențiat calitățile morale ale sărbătoritei în sprijinul comunității euharistice locale. 



sâmbătă, 1 octombrie 2022

Concursul Național Catehetic ,,Rugăciunea în viața mea” la final

 

   Joi, 29 septembrie 2022, cu începere de la orele 16,00, a avut loc festivitatea de premiere, a participanților din cadrul Concursului Național Catehetic ,,Rugăciunea în viața mea”, din Arhiepiscopia Timișoarei.

  Festivitatea, găzduită de Liceul Teologic ,,Sfântul Ierarh Antim Ivireanul”, din Timișoara i-a reunit într-o întrunire pe coordonatorii și elevii care au participat la derularea acestui Concurs, inițiatorii și finanțatorii acestei mari întreceri județene.

     Cuvântul de bun venit a fost rostit de P. C. Părinte Cristian Tomescu, referentul catehetic al Arhiepiscopiei Timișoarei, care a vorbit de continuarea acestui Concurs până în luna septembrie a acestui an.

   P. On. Părinte Cristian Păiș, protopopul Protopopiatului Timișoara II a mulțumit printr-o alocuțiune Consiliului Județean Timiș, pentru finanțare și protopopiatelor și parohiilor pentru implicare, asigurând pe cei prezenți de arhiereasca binecuvântare a Înaltpreasfințitului Mitropolit Ioan al Banatului.

    Din partea Consiliului Județean a fost prezent dl. Laurențiu Moldovan a subliniat importanța educației tinerilor.

    Un gând bun a fost exprimat de prof. Adela Panait, directorul Liceului Teologic din Timișoara și gazda acestei manifestări în instituția în care educația este învăluită de credință.

    Părintele Prof. Marius Ioana de la Facultatea de Teologie din Timișoara, a subliniat importanța acestui Concurs în dezvoltarea tinerelor caractere.

      În prima parte a festivității au fost premiate proiectele catehetice parohiale care au fost înscrise în Concursul Național Catehetic de anul acesta:

       Premiul I: Parohiile Timișoara-Elisabetin și Dumbrăvița;

    Premiul al II-lea: Belinț; Fabric-Est; Clopodia, Stamora Germană, Cebza; Timișoara-Martirilor, Timișoara-Zona Soarelui; Margina; Timișoara-Zona Tipografilor; Sânmihaiu Român; Ghiroda Veche; Birda; Șag; Liebling; Făget I; Făget II; Voiteg; Pietroasa;

    Premiul al III-lea: Ionel, Timișoara-Calea Lugojului, Gătaia; Timișoara-Fabric; Lugoj I; Lugoj-Dealul Viilor; Nădrag; Jena; Iecea Mică; Sinersig; Răchita; Cliciova; Măguri-Cireșu; Sânpetru Mic;

       Diplomă de Participare: Bulgăruș și Uihei.

      În partea a doua au fost răsplătiți copiii care au participat la continuarea acestui Concurs și care a fost compus din trei secțiuni: 1). Priceasnă; 2). Eseu; 3). Realizarea unui colț de rugăciune.

      Din partea parohiei Birda au fost premiați tinerii: Weisz Markus, Mențiunea I la secțiunea Priceasnă; Roșu Cristina, Premiul I la secțiunea Eseu și Orășanu Alexandru, Premiul I la secțiunea Colț religios.

    Bucuria revederii, emoția evenimentului festiv și speranța unei noi colaborări i-a unit pe toți participanții.