luni, 10 octombrie 2022

Aniversarea Mitropoliei Banatului

 

   În pragul toamnei a fost omagiată Mitropolia Banatului, cu prilejul împlinirii a 75 de ani de la reînființarea acesteia. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Ioan s-a desfășurat Simpozionul ,,Istorie, Cultură și Spiritualitate în Banat”, în coordonarea P. On. Părinte dr. Daniel Alic.

    Manifestarea a fost posibilă în organizarea a trei instituții: Mitropolia Banatului, Filiala Timișoara a Academiei Române și a Asociației Cultural-Filantropice ,,Ioan Oprea” din Timișoara.

      Lucrările Simpozionului au debutat cu o slujbă de pomenire a ctitorilor și binefăcătorilor Mitropoliei Banatului, oficiată de Preasfințitul Paisie Lugojanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei în fruntea unui sobor de clerici, în biserica cu hramul ,,Învierea Domnului”, din incinta reședinței mitropolitane.

    Deschiderea lucrărilor Simpozionului a avut loc în sala festivă a Centrului Eparhial cu susținerea a unui mesaj și două comunicări pregătite de Acad. Mircea Dumitru, vicepreședintele Academiei Române (mesajul a fost citit de P. On. Părinte. Dr. Nichifor Tănase), Acad. Dan Dubină, Președintele Filialei Timișoara a Academiei Române și Acad. Ion Păun Otiman, Președinte de onoare al Filialei Timișoara.

       Prin intervenții Înaltpreasfințitul Mitropolit Ioan, cât și Acad. Ion Păun Otiman au ilustrat episoade din trecutul  Mitropoliei de la păstorirea Sfântului Iosif la Timișoara și realizările notabile ale Mitropoliților Vasile Lazarescu, Nicolae Corneanu și Ioan Selejan.

      Filmul documentar ,,75 de ani de la reîntemeierea Mitropoliei Banatului” realizat de regizorul dr. Victor Popa de la Timișoara a oferit celor prezenți o cronică vie a vieții bisericești ortodoxe din Banat.

      În partea a doua a Simpozionului a avut loc susținerea comunicărilor în trei secțiuni: ,,Mitropolia Banatului la moment aniversar”; ,,Rugăciune și Teologie” și ,,Istorie ecleziastică bănățeană”. Au prezentat comunicări (selectiv): Prof. univ. dr. Paul Brusanowski și Pr. Prof. univ. dr. Nicolae Chifăr (Sibiu); Pr. Prof. univ. dr. Florin Dobrei (Arad); Cercet. Șt. Dr. Mircea-Gheorghe Abrudan (Cluj-Napoca); precum și  profesori și cercetători din Iași, Craiova, Caransebeș, Timișoara, Serbia și Canada.

       Părintele dr. Valentin Bugariu a pregătit comunicarea ,,Biserica din microzona Gătaia”.

     Din partea Protopopiatului Deta au fost prezenți la această sărbătoare a Mitropoliei, P. C. Părinți Gheorghe Florea (parohia Ghilad); Georgian Popovici (parohia Stamora Germană); Radu-Mihai Codreanu (parohia Folea) și Valentin Bugariu (parohia Birda).