sâmbătă, 22 octombrie 2022

,,Întâlniri săptămânale” la sediul Filialei UZPR Timiș. Credința ca stare de spirit

 

Recent, în cadrul ,,Întâlnirilor săptămânale”, la sediul Filialei UZPR Timiș, preotul dr. Valentin Bugariu – parohia Birda, jud.Timiș și membru UZPR, a prezentat revista ,,Arhanghelul” în calitate de redactor șef și antologia cu același nume la care este coordonator, cu prilejul împlinirii a 10 ani în slujba comunității, o adevărată revistă de cultură și religie rurală. Publicații scrise cu mult suflet și sacrificiu, cu un impact emoțional purificator și deopotrivă ca o fereastră deschisă spre iubire de semeni și credință. Revista ,,Arhanghelul”, publicație cu apariție trimestrială, se distribuie gratuit credincioșilor din comunitate și nu numai.

Antologia ,,Arhanghelul” este structurată pe mai multe capitole relevante cum ar fi: Misiune și propăvăduire prin presa rurală, Colocviile de la Birda, Tinere Condeie, Olimpiada de Religie, Tradiții și obiceiuri, Creștinismul în societate, sunt repere de spiritualitate pe care se sprijină orizontul de sănătate morală al unei comunități, în contextul în care omenirea e tot mai tulburată. De remarcat faptul că în derularea acestor evenimente, simpozioane, școala prin învățători și profesori și tinerii au o implicare semnificativă.


           Au mai rostit alocuțiuni despre revista ,,Arahanghelul” prof. Gheorghe Lungu, Ioan Medoia, preot Horia Țăru, Dumitru Mnerie, Ștefan Tat – istoric, Ion Traia – președinte al Asociației Publiciştilor Presei Rurale din Banat, care ne reține atenția prin următorul text înserat pe coperta 4 a antologiei: ,,Arhanghelul este un periodic sătesc orientat spre toate arterele vremii, încercarea de a realiza o deschidere și un dozaj fin între ,,local” și ,,naţional”, a fost și este o mare provocare. Cred în continuare în revista ,,Arhanghelul” ca periodic local de cultură reprezentativ al Banatului și pot mărturisi că a ajuns aici datorită muncii competente și plină de avânt a colegului de redacție pr. dr. Valentin Bugariu dar și afilierii asociației noastre, care a dat un nou imbold creativității revistei”.


         În partea a doua, doamna Sylvia Constanța Hărceagă ne-a prezentat o teamă inedită ,,Vasile Gherasim – cel dintâi eminescolog”, care a stârnit multe comentarii controversate dar bine argumentate din care desigur am reușit să ne edificăm cu și mai multă concretețe asupra întâmplărilor (ne)fericite din viața geniului Eminescu dar și adiacent ale celui ce s-a străduit în condiții precare și de incertitudine socială și umană să ni le aducă în actualitate, Vasile Gherasim, un poet, profesor de filosofie la Liceul ,,Aron Pumnul” din Cernăuți, un luptător pentru drepturile românilor.

 

Dumitru BUȚOI / UZPR Timiș

 

 

https://uzp.org.ro/21/10/2022/intalniri-saptamanale-la-sediul-filialei-uzpr-timis-credinta-ca-stare-de-spirit/?fbclid=IwAR0SXgcrmaPJCHiD3rABm5JAN4eHp3CfDS9NJLxL1vRwCCjnsnNzCmyzUrg, accesat 22. 10. 2022