marți, 15 noiembrie 2022

Cateheză dedicată Anului comemorativ la Sângeorge

 

Activitățile religios-catehetice dedicate Anului omagial al Rugăciunii și Anului comemorativ al Sfinților Isihaști, au continuat în parohia Birda, cu o Zi de rugăciune închinată Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț.

Ziua a debutat cu un Atelier de Desen Religios, realizat de elevii Școlii Primare din Sângeorge, în coordonarea prof. Maria Miron.

În Ajunul sărbătorii a fost oficiată Slujba Privegherii (Vecernia unită cu Litia și Utrenia), în biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, din Sângeorge, filia parohiei Birda. La Sfânta Liturghie au slujit P. C. Părinți Zoran Milovanov (parohia Berecuța), Sebastian Andrei Petrescu (parohia Birda) și Valentin Bugariu, parohul locului. A fost prezent și P. C. Părinte Călin Negrea de la parohia Gătaia.

După otpustul Sfintei Liturghii a fost susținută de către părintele Valentin Bugariu, cateheza ,,Reînnoirea isihastă la români. Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț”. În cadrul expunerii, vorbitorul a prezentat cronologic cu ajutorul videoproiectorului, etapele viețuirii isihaste și contribuția spirituală și culturală a acestui curent la dezvoltarea vieții bisericești în Țările Române și opera Sfântului Paisie la renașterea vieții monahale românești.

Cu acest prilej au fost prezenți la Sfânta Liturghie și ora de cateheză, prof. Daiana Curea și prof. Maria Miron de la Grădinița și Școala din Sângeorge, prof. Doru Popa, titularul disciplinei Religie de la Școala Gimnazială Birda, preșcolarii și școlarii din localitate, mai mulți credincioși.

În încheiere pentru desfășurarea activității se cuvin mulțumiri direcțiunii Școlii Gimnaziale din Birda, prof. Sorina Onița, profesorilor prezenți, copiilor, părinților și bunicilor care au fost prezenți la comemorarea celui de-al treilea Sfânt isihast.