sâmbătă, 19 noiembrie 2022

,,Județul fără caiși” la Reșița

 

   Vineri, 18 noiembrie, a avut loc premiera piesei de teatru, Județul fără caiși, la Teatrul de Vest din Reșița. Scrisă de scriitorul și politicianul Mirel Taloș și pusă în regie de Sandu Grecu, directorul Teatrului Național ,,Satiricus” din Chișinău și președintele Uniunii Teatrale din Moldova, piesa a oferit publicului aspecte din viața Partidului Comunist din anii de final ai regimului. Prezența personajului Pacoste, fost prim-secretar al Județului Timiș (1982-1985), ne indică faptul că acțiunea piesei se desfășoară cu câțiva ani înaintea prăbușirii regimului care reprezintă și finalul comediei.

      Prin personaje, recuzită, poezie și cântec patriotic, regizorul reușește să creeze o atmosferă a muncii de partid într-o Județeană de Partid și apoi la Comitetul Central al Partidului de la București.

     Comicul este stârnit de situațiile prezentate: raportările anuale la producția agricolă, într-un stat în care ,,cea mai bună industrie este... agricultura”, munca cu creionul în mâna la rotunjirea recoltei, dorința primului secretar de a ajunge ministru al agriculturii, vis împlinit datorită raportării unei cantități record la caise, prin care Județul a obținut primul loc în clasamentul județelor și chiar înaintea tuturor țărilor socialiste. Limbajul este o altă sursă a comicului, astfel că la un moment dat, un director din Direcția Agricolă a Județului înșirând etimologia plantelor și legumelor, ajungând la cartof, dă etimologia cuvântului... ,,barabulis”. Personajele (,,folcloristele”, tovarășa Niculina) stârnesc umorul prin preamărirea regimului, dar și parvenirea prin orice mijloace în posturile dorite.

    Tabloul secretarului general, în celebra înfățișare fotografică, în care apare doar urechea stângă, prilej de glume în epocă: ,,Tovarășul este... într-o ureche”, cu  trimitere la planurile suprarealiste de dezvoltare a țării.

   Premierea acestei piese a reprezentat și debutul actoricesc al tânărului Claudiu Gabor, originar din Birda, județul Timiș și care a dat viață Tov. Boabă, director în Direcția Agricolă a Județului.

  O piesă plină de o lumină, chiar cea artificială, a lămpilor, prestația personajelor și fidelitatea decorurilor, a luminat preț de două, orașul de pe Bârzavă, centru industrial de primă linie a economiei interbelice și postbelice românești.