sâmbătă, 12 noiembrie 2022

Lansare de carte la Mănăstirea Partoș

 

   Sâmbătă, 12 Brumar a avut loc lansarea volumului Partoș. Contribuții monografice, la Mănăstirea Partoș.

        Activitatea culturală a debutat în biserica cu hramul ,,Înălțarea Sfintei Cruci” și ,,Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș”, cu o slujbă de pomenire pentru ieromonahul Varlaam Almăjanu, oficiată de P. Cuv. Arhim. Simeon Stana, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Timișoarei și starețul mănăstirii.

         Cartea a fost lansată  în sala Așezământului cultural-social, al Mănăstirii Partoș. A fost vizionat  un film documentar realizat în 2018, de regizorul Victor Popa, care l-a adus mai aproape de sufletele participanților pe ieromonahul Varlaam Almăjanu, cel care a redeschis vatra monahală a Partoșului.

         Despre volumul Partoș. Contribuții monografice, Editura Eurostampa, Timișoara, 2022, 286 p., iscălită de Ioan Traia și Dan Radosav au vorbit prof. Iosif Marius Circa (Deta) care a făcut o recenzie a volumului de la general la particular. Vorbitorul a apreciat paginile noi care s-au adăugat volumului la cea de-a doua ediție.

        Preotul dr. Valentin Bugariu (parohia Birda) a prezentat volumul doldora de date istorice, cultură rurală (credință creștină, școală, tradiții, obiceiuri și datini) și a apreciat sursele bibliogafice folosite (arhivă, cărți, studii, articole, site-uri), dar și importanța avestui volum în orizontul cercetării monografice bănățene.

       Au mai vorbit despre recenta carte și importanța ei: prof. Gheorghe Rancu-Bodrog (Șopotu Vechi), prof. Pavel Panduru (Prigor), jurist Ion Ionescu (Timișoara), ec. Marcel Miclău (Partoș), Dan Radosav (co-autor al volumului) și cercet. șt. I dr. Ioan Hațegan (Timișoara).

       Manifestarea a fost posibilă cu sprijinul Mănăstirii Partoș, Consiliului Județean Timiș, a Muzeului Satului Bănățean din Timișoara și al Asociației Publiciștilor Presei Rurale din Banat.