miercuri, 9 noiembrie 2022

Povestiri din Fabric la... Lugoj

 

   Miercuri, 9 brumar, la ,,Casa Bredicenilor”, din Lugoj, a avut loc lansarea volumului Povestiri din Fabric, Editura Ariergarda, Timișoara, 2022, 124 p.. Iscălită de Ovidiu Forai cunoscut publicist timișorean. Cartea a fost prezentată de către prof. Dorin Murariu și conf. univ. dr. Viorel Marineasa, membrii ai Uniunii Scriitorilor din România, filiala Timișoara. Lansarea a fost posibilă în organizarea și găzduirea Bibliotecii Municipale din Lugoj, prin strădania d-nei Henrieta Szabo, moderatorul întâlnirii.

  Cartea oferă cititorilor 7 povestiri precedate de un Cuvânt înainte al autorului, în care se destăinuie: ,,Am iubit și iubesc Fabricul, de unde au izvorât toate aceste povestiri-jumătate-povești (nu s-a spus cândva că toate lucrurile bune vin din Fabric?), îl știu cu ochii închiși de la turbină la podul Decebal și de la cimitirul din Calea Buziașului la Gara mică” (p. 8).

  Prof. Dorin Murariu pornind de la povestirea Crima de pe strada Tigrului a afirmat mai multe calități ale autorului volumului și implicit scriiturii sale: scriitorul realizează în prozele sale o atmosferă în care personajele au libertatea de a acționa, iar calitatea cărții este dată de arta dialogală.

       Scriitorul Viorel Marineasa definește din propria experiență cartierul Fabric, periferic, industrial și prăfuit, însă capabil prin autorul volumului de a ilustra o memorie a amănuntului, a vieții de zi cu zi prin personalitățile și locurile semnificative ale cartierului.

       În încheiere, autorul, Ovidiu Forai, licențiat în inginerie și istorie, cu o solidă activitate jurnalistică a oferit auditoriului fragmente din aceste povestiri.

       Moderatorul întâlnirii, Henrieta Szabo a oferit date legate de activitatea publicistică a autorului dar și a subliniat meritul unei astfel de lucrări și anume: nevoia de restituire, într-o era a globalizării.

       Cartea rămâne un document prețios din orizontul istoriei orale, întâmplări, oameni, case așa cum au fost acum 40-45 de ani, cu farmecul vârstei copilăriei sau a tinereții a înfrumusețat și luminat acest cartier al orașului de pe Bega.