luni, 12 decembrie 2022

Conferință la U.Z.P- Timișoara

 

   Luni, 12 decembrie de la orele 12,00, a avut loc la sediul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, filiala ,,Valeriu Braniște”, din Timișoara, o nouă întâlnire a membrilor filialei sus-amintite. Activitatea filialei a fost moderată de dl. Dumitru Buțoi.

     În sumarul acestei întâlniri au fost cuprinse două activități: conferința ,,Contribuția Patriarhului Miron Cristea la dezvoltarea culturii române” susținută de părintele Valentin Bugariu și un medalion dedicat poetului Marin Beșcucă, realizat de către prof. univ. dr. Dumitru Mnerie.

  În cadrul conferinței dedicată Patriarhului Miron Cristea, conferențiarul s-a oprit la etapele vieții și slujirii ierarhului român și a evidențiat contribuția acestuia la dezvoltarea culturii românești prin susținerea primei teze de doctorat la Universitatea din Budapesta dedicată lui Eminescu, lucrare care tratează atât viața, cât și opera poetică; a publicării unor volume de istorie literară și a realizărilor în domeniul Folclorului, Etnografiei și Muzeografiei românești.

     Prof. univ. Dumitru Mnerie a vorbit despre poetul Marin Beșușcă și creația poetică, aducând în sprijinul expunerii volumele poetului, dar și o prezentare power-point dedicată subiectului ales. În cadrul temei propuse, autorul s-a oprit la volumele ce alcătuiesc ,,Trilogia răzeșilor”. Poetul este un apropiat al Timișoarei, căreia i-a dăruit cartea Timișoara – Acolade peste timp, un omagiu adus Revoluției și eroilor ei din 1989.

     Au adus completări, comentarii sau adăugiri celor două teme câțiva membrii filialei: Horia Țâru, Ion Ionescu, Monica Condan, Ioan Medoia, Gheorghe Lungu, Marius Mihalca, Cornel Seracin și alții.