sâmbătă, 4 octombrie 2014

Donaţie de carte în parohia Birda



Un cercetător al cărţii bisericeşti din Banat lansa acum câteva decenii o definiţie interesantă dată cărţii ca fiind o manifestare a conştiinţei şi vitalităţii unui popor. Luând ca atare şi punând în practică această cugetare grija faţa de carte şi de arhiva e o datorie de onoare pentru oricine care deţine astfel de tezaure spirituale. În parohia Birda din protopopiatul Deta a fost organizată în ultimul timp biblioteca parohială şi fondul arhivistic deţinut de instituţia bisericească mai sus pomenită. Astfel că la capitolul rarităţi bibliofile, biserica cu hramul ,,Naşterea Maicii Domnului” din parohia Birda deţine câteva exemplare din veacul al XIX, de le începutul veacului următor şi desigur revistele teologice şi bisericeşti ale Patriarhiei Române şi ale Mitropoliei Banatului.
            În ziua de vineri, 3 octombrie de la orele 17 s-a realizat o donaţie de carte a Parohiei Birda către Biblioteca Comunală. Această donaţie se înscrie în realizarea parteneriatului educaţional încheiat de biserica din localitate cu celelalte instituţii din comună, între care amintim şcoala şi biblioteca. Acest protocol de colaborare presupune acţiuni educative comune: simpozioane ştiinţifice, lansări de carte, participare la slujbe religioase, realizarea unor materiale aniversare/ comemorative: pliante, cărţi poştale, calendare, materiale power – point ş. a.
            Prezenta donaţie se ridică la 69 de volume şi 21 de reviste. Prin conţinut ele se adresează oricărui cititor. Între volume se rânduiesc: dicţionare, carte ştiinţifică din diverse domenii: istorie, filosofie, lingvistică, teologie dar şi literatură română, în special din epoca modernă şi contemporană, traduceri din literaturi ale lumii, memorialistică, antologii.
            Această acţiune s-a datorat şi bunăvoinţei unor donatori către parohie. Amintim aici contribuţiile doamnei dr. Nina Ceranu de la Editura Eubeea din Timişoara, a poetului Vasile Barbu, preşedintele Societăţii Literar – Artistice ,,Tibiscus” din Uzdin, a unor membri din Asociaţia Publiciştilor din Presa Rurală în Banat dar şi a unor tomuri din biblioteca personală a preotului.
            Prin această colaborare între Biserică şi Bibliotecă se urmăreşte în primul rând îmbogăţirea fondului de carte existent dar şi punerea în circuitul public a unor lucrări care credem că vor fi folosite în procesul educativ şi de ce nu în lectura personală a abonaţilor care sunt în fapt şi credincioşi ai Bisericii.