vineri, 3 octombrie 2014

Mitropolitul Banatului a fost condus pe ultimul drum


Mii de clerici şi de credincioşi bănăţeni au participat miercuri, 1 octombrie, la sfintele slujbele oficiate la Catedrala Mitropolitană din Timişoara, pentru a-şi lua rămas bun de la Întâistătătorul lor, vrednicul de pomenire Nicolae, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului. Slujba de înmormântare a fost oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi locţiitor de Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Timişoarei şi Mitropolit al Banatului, în Catedrala Mitropolitană din Timișoara.
După oficierea Sfintei şi Dumnezeieştii Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor format din 16 ierarhi, a săvârşit slujba înmormântării vrednicului de pomenire mitropolit. Soborul ierarhilor a fost alcătuit din:
PF Daniel, Arhiepiscopul Bucureştilor, Mitropolitul Munteniei şi Dobrogei, Locţiitorul tronului Cezareei Capadociei, locţiitor de Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului şi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
IPS Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei
IPS Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului
IPS Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului
IPS Serafim, Arhiepiscopul Ortodox Român al Germaniei, Austriei şi Luxemburgului şi Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord
IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului
IPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului
IPS Ioan, Arhiepiscop onorific, Episcopul Covasnei şi Harghitei
PS Lukian, Episcopul ortodox sârb al Ungariei şi administrator al Vicariatului ortodox sârb din Timişoara
PS Lucian, Episcopul Caransebeşului
PS Sofronie, Episcopul Ortodox Român al Oradiei
PS Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei
PS Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei
PS Daniil, Episcop-locţiitor al Episcopiei Daciei Felix
PS Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei
PS Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord
PS Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei
La slujbă au luat parte clerici, monahi şi monahii de la parohiile şi mănăstirile din cuprinsul Mitropoliei Banatului, studenţi teologi, profesori de Teologie şi elevi seminarişti de la instituţiile de învăţământ teologic din cele trei eparhii ale Mitropoliei, oficialităţi locale şi centrale, rude şi apropiaţi ai Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit, precum şi un număr impresionant de credincioşi din întreg Banatul şi nu numai. De asemenea, au fost participat reprezentanţi ai cultelor şi ai celorlalte confesiuni şi denominaţiuni creştine din Timişoara şi din alte oraşe importante ale ţării.
În cadrul slujbei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat un cuvânt de apreciere şi de omagiu despre bogata lucrare pe tărâm pastoral-misionar şi teologic a Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Nicolae, în cei 52 de ani de arhipăstorire în scaunul Mitropoliei Banatului şi în cei aproape 91 de ani de viaţă. Totodată, Pr. Ionel Popescu, vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Timişoarei, a transmis un cuvânt de omagiere din partea clericilor, monahilor, monahiilor şi credincioşilor Arhiepiscopiei Timişoarei, în cadrul căruia a evidenţiat dragostea şi purtarea de grijă a Părintelui Mitropolit pentru toţi fiii Mitropoliei Banatului şi nu numai, de-a lungul rodnicei sale arhipăstoriri. În încheierea slujbei, trupul neînsufleţit al Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nicolae a fost purtat în procesiune în jurul Catedralei Mitropolitane, iar apoi a fost aşezat spre veşnică odihnă, în cripata ierarhilor aflată sub Altarul sfântului locaş, alături de vrednicul de pomenire Mitropolit Vasile Lăzărescu.

http://mitropolia-banatului.ro/mitropolitul-banatului-a-fost-condus-pe-ultimul-drum/