În fiecare an pe 6 decembrie creştinii ortodocşi din parohia Colonia Gătaia sărbătoresc hramul bisericii locului, adică pe Sfântul Ierarh Nicolae. Anul acesta la îndemnul şi cu efortul părintelui Iulian Popa, parohul Bisericii Ortodoxe din Colonie a fost săvârşită cu începere de la ora 10, 00 Sfânta Liturghie. Au fost prezenţi credincioşi ai parohiei, oficialităţi locale şi invitaţi. Au slujit alături de părintele paroh: P. On. Păr. Ioan Prisăcean, protopopul Detei, C. Păr. Zoran Milovanov de la parohia Berecuţa, Călin Negrea de la parohia Gherman, Cristian Băican de la parohia Percosova şi Valentin Bugariu de la parohia Birda.
Răspunsurile la strană au fost date de o corală a studenţilor teologi timişoreni.
La momentul potrivit mai mulţi copii şi credincioşi s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Domnului
Cuvântul de învăţătură a aparţinut Preaonoratului Părinte Protopop care a scos în privelişte aspecte din viaţa şi minunile Sfântului Ierarh Nicolae care au vizat mai multe virtuţi creştine: înţelepciunea, bunătatea şi curajul mărturisirii dreptei credinţe.
Au fost pomeniţi şi doi dintre ctitorii sfântului lăcaş: Mitropolitul Nicolae, autorul moral şi cel care a târnosit noua biserică şi părintele Octavian Găvan cel care a ridicat sprijinit de credincioşi biserica parohială.
O nouă ctitorie,
Despre viaţa coloniştior români din Colonia Gătăii avem puţine informaţii. Colonia este de dată recentă formată după Marea Unire din 1918 când au fost aduşi aici: ardeleni şi bănăţeni din Igriş care au pus bazele unui ,,centru al românismului dintre cele două comune Gătaia şi Sculea" aşa cum glăsuieşte un act din arhiva eparhială. Sub aspect bisericesc creştinii ortodocşi au format o filie care a aparţinut până în 1996 de parohia materă Sculea. Între preoţii mai însemnaţi care au păstorit aici, îi amintim pe Dimitrie Botău, participant în Primul Război Mondial, apoi Nicolae Gherman în preajma celui de al doilea război mondial. Părintele Gherman este şi ctitorul Mănăstirii Rohia din Maramureş şi bineînţeles părintele Octavian Găvan, secretar protopopopesc şi apoi revizor contabil al Arhiepiscopiei Timişoarei,
Astăzi parohia este păstorită de energicul şi harnicul Părinte Iulian Popa cu frumoase realizări pe tărâm religios, catehetic şi mai cu seamă administrativ-gospodăresc.
Sărbătoarea de astăzi se datorează efortului Părintelui Iulia, sprijinit de Consiliul şi Comitetul parohial!