joi, 18 decembrie 2014

,,Vatra satului", an X, nr. 32, 2014

Am primit la parohie ultimul număr al revistei ferengiene ,,Vatra satului". Editorialul este iscălit de profesorul şi muzeograful Ioan Traia şi este închinat unui eveniment trist din istoria Bisericii bănăţene: ,,Mitropolitul Banatului Î. P. S. Nicolae Corneanu a murit, duminică noaptea, 28 septembrie 2014, la reşedinţa mitropolitană din Timişoara". În cadrul acestei evocări autorul consemnează printre altele: ,,[...] Personalitate iubită, dar şi controversată de-a lungul vieţii sale, Mitropolitul Banatului a scris o importantă pagină a ortodoxiei româneşti. [...] Şi astfel s-a săvârşit din viaţă o figură emblematică a vieţii bisericeşti a Banatului, o personalitate covârşitoare pe care am avut onoarea de a o cunoaşte personal şi de a suferi o influenţă benefică în urma unor întrevederi cu Î. P. S. Sa în urmă cu douăzeci de ani. Nu pot să nu elogiez erudiţia, corectitudinea, bunătatea şi iubirea de aproapele a mitropolitului Nicolae. Adaug prinosul de recunoştinţă pentru omul, teologul şi pastorul spiritual al bănăţenilor rostind cu pioşenie Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească". (p. 1).
Preotul Dragan Giurgiev, parohul bisericii cu hramul ,,Adormirii Maicii Domnului" din Ferendia semnează un material despre ,,Sărbătorile de iarnă, calendarul obiceiurilor până la Crăciun". (p. 4). Iar preotul Valentin Bugariu înfăţişează o cronică a unui eveniment: ,,Forumul publiciştilor bănăţeni în parohia Birda".
Domnul prof. Iosif Marius Circa realizează o recenzie la volumul: Istorie şi semn religios, Editura Sitech, Craiova, 2014, 303 p. (autor Valentin Bugariu). Despre această nouă carte, autorul sublinează o concluzie a textului lecturat dar şi o recomandare a acestuia: ,, [...] Cercetătorul (Valentin Bugariu n. n.) remarcă faptul că <<Biserica a reprezentat izvorul culturii româneşti din Banat>> şi <<a menţinut vie conştiinţa românismului în acest colţ de ţară>>. [...] Preotul dr. Valentin Bugariu, autorul şi prietenul nostru de acum, din pridvoarele credinţei, cu sufletul înduhovnicit, şi uneori încercat, ni s-a dăruit prin acest volum. Prin citirea acestei cărţi am prins noi aripi. [...]".
Revista poate fi consultată la biblioteca parohială!