miercuri, 17 decembrie 2014

Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan este noul Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului


Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Ioan s-a născut la data de 14 noiembrie 1951, în localitatea Pietrani, judeţul Bihor, fiind al patrulea copil al părinţilor săi, Ioan şi Ilca. Şcoala primară a urmat-o în satul natal Pietrani, iar gimnaziul l-a urmat în localitatea Pocola, judeţul Bihor. A absolvit Liceul „Constantin Brâncuşi“ din Oradea, promoţia 1971, şi Facultatea de Instalaţii şi Automatizări din Bucureşti, promoţia 1976. În anul 1980 a intrat ca vieţuitor la Mănăstirea Lainici, judeţul Gorj. În anul 1986 a absolvit Seminarul Teologic din Craiova, iar în anul 1990, Institutul Teologic de grad universitar din Sibiu. La 6 august 1990, a fost hirotonit ierodiacon la Mănăstirea Lainici, iar la 15 august 1990 a fost hirotonit ieromonah la Mănăstirea Tismana. Între anii 1990 şi 1994 a fost rânduit stareţ al Mănăstirii Lainici de IPS Mitropolit Nestor Vornicescu al Olteniei. În perioada 1980-1994 a restaurat mai multe biserici şi mănăstiri (Tismana, Polovragi, Bucovăţ, Lainici, Crasna), iar cât a fost stareţ la Mănăstirea Lainici, a zidit o nouă biserică, monumentală, în incinta mănăstirii, şi un corp de chilii. În perioada 1991-1994, a urmat în paralel două studii de doctorat la Institutul Biblic din Ierusalim, unul în Studii Biblice, şi altul în Egiptologie şi Orientalistică. În perioada studiilor la Ierusalim a coordonat pictarea unei părţi a bisericii româneşti de acolo şi a amenajat o bibliotecă, care a fost şi ea pictată. În anul 1994 a fost hirotesit arhimandrit şi numit Superior al Aşezămintelor Româneşti de la Locurile Sfinte, de unde a fost chemat în ţară pentru ocuparea funcţiei de Episcop.
Ca un act de dreptate faţă de cei care s-au jertfit de-a lungul istoriei pentru credinţă şi românism, cu înţeleaptă chibzuinţă asupra împrejurărilor prezente şi viitoare ale existenţei dreptcredincioşilor ortodocşi din judeţele Harghita şi Covasna, Adunarea Naţională Bisericească, în şedinţa din 11 ianuarie 1994, a hotărât înfiinţarea Episcopiei Covasnei şi Harghitei. La 12 iulie 1994, Colegiul Electoral Bisericesc a ales ca întâistătător al nou-înfiinţatei episcopii, cu sediul la Miercurea-Ciuc, în persoana părintelui arhimandrit Ioan Selejan, Superiorul Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim şi Iordan. La 20 iulie 1994, la Mănăstirea „Sfântul Proroc Ilie“ din Topliţa, judeţul Harghita, ctitorie a Patriarhului Miron Cristea, a primit hirotonia întru arhiereu. La 25 septembrie 1994, a avut loc la Miercurea-Ciuc, în Catedrala „Sfântul Nicolae“, instalarea primului Episcop al Covasnei şi Harghitei. Ajuns într-o zonă în care Biserica fusese vitregită ani îndelungaţi, a înfruntat cu curaj lipsurile materiale ale parohiilor şi credincioşilor. Cele 165 de şantiere de construcţii, restaurări şi reparaţii de biserici, mănăstiri şi case parohiale au fost vizitate de zeci de ori, chiriarhul cunoscând în amănunt toate problemele legate de aceste lucrări. Dacă la venirea sa în eparhia nou-înfiinţată funcţionau doar două mănăstiri, astăzi eparhia are alte opt mănăstiri şi schituri. A acordat atenţie reparării, restaurării şi construirii unor noi biserici şi mănăstiri, şcolarizării unor preoţi din zonă, încadrării cu preoţi a tuturor parohiilor, asigurării unor condiţii decente de locuit pentru familiile preoţilor şi chiar locuri de muncă pentru soţiile de preoţi. Nu au fost uitate învăţământul religios, cultura şi cercetarea istoriei locale.
În cadrul şedinţei de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 18-19 iunie 2009, desfăşurată la Reşedinţa Patriarhală, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Preasfinţitul Ioan, Episcopul Covasnei şi Harghitei, a fost ridicat la rangul de Arhiepiscop onorific. Duminică, 23 august 2009, a urmat actul solemn al ridicării la rangul de Arhiepiscop al Preasfinţitului Ioan, Episcopul Covasnei şi Harghitei, după săvârşirea Sfintei Liturghii de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, şi 14 membri ai Sfântului Sinod.
Înaltpreasfinţitul Ioan a reprezentat Biserica Ortodoxă Română la mai multe reuniuni internaţionale, ecleziastice şi laice şi a participat ca reprezentant al Bisericii noastre la unele evenimente din viaţa Bisericilor Ortodoxe surori.


http://ziarullumina.ro/actualitate-religioasa/noi-arhipastori-pentru-scaunele-de-la-timisoara-si-roman