joi, 16 aprilie 2015

,,Bocșa Culturală”, 2015, nr. 1 (88)

Prin amabilitatea doamnei Gabriela Șerban, directorul Bibliotecii Orășenești ,,Tata Oancea” din Bocșa, jud. Caraș -Severin am primit la parohie cel din urmă număr imprimat al revistei care aniversează 15 ani de apariție neîntreruptă.
Revista realizată în acest ultim număr în 21 de pagini reușește să captiveze pe cititorii locului, pe pelerinii bocșeni de pretutindeni dar și pe cititorii de aiurea. Editorialul acestui număr semalează un eveniment dar și o manifestare culturală de exceție: ,,Revista ‹‹Bocșa Culturală›› la ceas aniversar. 15 ani de apariție neîntreruptă” de Gabriela Șerban.
Revista aniversată a fost de la început ,,o foaie”, apoi un buletin informativ al biliotecii locale. Ce trebuie însă reținut este inițiativa primarului din anii 1996-2000, domnul ing. Victor Creangă care trebuie felicitat cel puțin din două motive: Primul ar fi inițierea unui act cultural, cel de al doilea ar fi sprijinul material în realizarea unui astfel de proiect.
A doua parte a acestui editorial reprezintă o cronică a unei manifestări culturale: ,,Zilele revistei ‹‹Bocșa Culturală››”. Evenimentul aniversar s-a desfășurat pe parcursul a trei zile în care au avut loc lansări de carte, ziua revistelor și popas aniversar la biserica ortodoxă din Vasiova. Între cei prezenți amintim pe istoricul literar și editorul Gheorghe Jurma, lingvistul Simion Dănilă, poetul și ziaristul Ilie Chelariu, muzicologul Constantin Tufan Stan.. În ziua de 20 noiembrie a fost prezentat de către Gh. Jurma o lucrare ce îmbină studiul monografic cu biblioteconomia: ,,Bibliografia revistei ‹‹Bocșa Culturală››, volum iscălit de Gabriela Șerban.
Din acest număr al revistei mai întâlnim: cuvinte de apreciere, prezentări bibliografice, însemnări și evocări. Între subiectele prezentate amintim: Centrul de tineret de la Vasiova, Corul ,,Armonia” de la Bocșa Română și un medalion închinat directorul Editurii Tim din Reșița, Gheorghe Jurma cu prilejul împlinirii a 70 de ani de viață.
Fără a neglija aportul inițiatorilor trebuie însă să amintim de tenacitatea fără margini a directorului bibliotecii, doamna bibliotecar Gabriela Șerban fără contribuția căreia revista nu ar fi continuat în aceleași condiții excelente fiind cred una din puținele reviste de cultură din mediul spiritual bănățean.
Felicitări coordonatorului revistei, redactorilor, colaboratorilor și tipografilor care se trudesc pentru ca zbuciumul sufletesc al unor oameni să cunoască lumina tiparului!
Din partea revistei ,,Arhanghelul” din Birda a participat la aceste zile de sărbătoare, preotul Valentin Bugariu.