miercuri, 8 aprilie 2015

Pelerinaj la Mănăstirea Partoș


            Mănăstirea Partoș reprezintă până astăzi un reper în istoria monahismului bănățean. Centru spiritual și educațional zonal este din zorii veacului al XIV, un tărâm al spiritualității bănățene. Astăzi Mănăstirea oferă pelerinilor lăcaș de rugăciune și meditație prin ceea ce a răsărit în glia locului: biserică de lemn, ca spațiu sfințitor al ostenelilor Sfântului Ierarh Iosif cel Nou, ocrotitorul Banatului, biserică de zid, bibliotecă, muzeu, altar de vară.
            Din această pricină, astăzi, 8. 04. 2015 în cadrul Săptămânii altfel copiii de la Grădinița și Școala Primară din: Sîngeorge, Mănăstire și Berecuța însoțiți de cadrele didactice au participat la un pelerinaj de o zi la acest centru monahal.
            În zorii zilei pelerinii au plecat la drum făcând un prim popas la biserica ortodoxă ,,Înălțarea Domnului” din comuna Banloc. Aici, copiii au fost întâmpinați de C. Păr. Ciprian Boșca care a expus câteva date din trecutul bisericeasc al satului, al castelului din localitate. Cei care au pășit au admirat superba biserică barocă ce impresionează prin măreție arhitecturală și colorit. Înăuntru iconostasul și strănile urme ale vechimii se întregesc cu pictura murală realizată în timpul păstoririi actualului părinte paroh.
            De la Banloc pe drumul prăfuit care amintește și astăzi de Banatul de altădată ne-am îndreptat spre satul Partoș. Aici la intrare au fost întâmpinați de biserica cea mare de zid ,,Înălțarea Sfintei Cruci”, ctitorie a chinezului timișorea Marcu Muțiu. În dreptul altarului se regăsește vechea biserică de lemn ce adăpostește mormântului Sfântului Iosif cel Nou. Într-o altă casă se regăsește muzeul și biblioteca foarte bine organizate. Aici se pot întâlni: obiecte liturgice, portrete între care cel al reginei Elisabeta a Greciei, stăpână a domeniul de la Banloc, carte veche bisericească, reviste eparhiale și o solidă bibliotecă cu diverse secțiuni: beletristică, istorie universală, critică literară, fond religios ș. a. m. d.. P. Cuv. Păr. Varlaam Almăjanu starețul mănăstirii a vorbit despre un loc al sfinției și educației: Mănăstirea, cu o incursiune în istoria locului dar și informații despre misiunea ei de astăzi.
       Un gând de gratitudine îndreptăm către cei care au făcut posibilă acarastă acține, Primăriei Comunei Birda și în special domnului Marius Gheorghe Stoian, primarul comunei.