luni, 30 noiembrie 2015

Taina Sfântului Maslu în parohia Livezile

Duminică, 30 brumar la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei în parohia Livezile, protopopiatul Deta a fost oficiată Taina Sfântului Maslu de obște.
Cu începere de la orele 16, 00 în capela cu hramul ,,Sfântul Mucenic Dimitrie”, din inițiativa C. Păr. Daniel Rusan, parohul locului a fost săvârșită această Sfântă Taină pentru credincioșii din localitate.
La momentul potrivit, C. Păr. Valentin Bugariu de la parohia Birda a susținut cuvântul de învățătură cu tema: ,,Samarineanul de astăzi”. 

sâmbătă, 28 noiembrie 2015

Sesiunea națională de comunicări științifice ,,Aradul - Centru politic al românilor transilvăneni”

În 28 noiembrie cu începere de la orele 1000 în sala festivă a Primăriei Municipiului Arad a avut loc Sesiunea națională de comunicări științifice intitulată ,,Aradul – Centru politic al românilor transilvăneni”. Sesiunea științifică a fost inițiată de Asociația Națională Arădeană pentru cultura poporului român cu sprijinul Primăriei Municipiului, Consiliului Județean, Universității de Vest ,,Vasile Goldiș”, Centrului de Cultură și Serviciului Județean al Arhivelor Naționale.
Simpozionul a debutat în sala ,,Regele Ferdinand” cu alocuțiunile de bun venit. Întâiul vorbitor a fost Înaltpreasfințitul Părinte dr. Timotei Seviciu, ierarhul locului. Șirul celor care au urmat a fost compus din: ing. Adrian Țolea, președintele Consiliului Județean, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest ,,Vasile Goldiș”, prof. univ. dr. Corneliu Pădurean, președintele Asociației ,,Ștefan Cicio-Pop”, arhiv. Mirela Pachița, șeful Serviciului Arhivelor Statului, filiala Arad și dr. Doru Sinaci, secretar executiv – Asociația Națională Arădeană pentru cultura poporului român.
Tot în această primă parte festivă au fost lansate 4 volume și 2 reviste științifice precum și un vernisaj de pictură și fotografie intitulat: ,,Pictură și document. Monumente arădene în pericol”.
Au prezentat comunicări în plen la cele 3 secțiuni: profesori universitari, cercetători științifici, muzeografi, arhivari, doctori în istorie, ingineri, preoți, doctoranzi și masteranzi.
De la Timișoara au participat: cercetător științific Ioan Hațegan de la Institutul de Cercetări Socio-Umane ,,Titu Maiorescu” al Academiei Române, filiala Timișoara care a moderat Secțiunea I al Sesiunii științifice propunând și comunicarea: ,,Aradul și Cenadul în Evul Mediu”. Totodată a prezentat și lucrarea ec. Petru Opruț, Calea forestieră și industrială ,,Trenu’ mic Voislova – Rusca Montană – Rușchița, Editura David Press Print, Timișoara, 2015, 333 p..
Muzeograful Ioan Traia a fost co-moderator al celei de-a doua secțiuni prezentând tema: ,,Istoricul satului Izvin, județul Timiș”.
Economistul Petru Opruț, membru al Asociației Publiciștilor din Presa Rurală din Banat, publicist și conducător al revistei ,,Glasul Voislovei” a oferit celor prezenți exemplare din ultima carte tipărită.
Preotul dr. Valentin Bugariu de la Parohia Birda, județul Timiș a prezentat referatul cu tema: ,,Fenomenul presei rurale la Gătaia”.

Felicitări organizatorilor, mulțumiri domnului dr. Doru Sinaci sufletul acestei Sesiuni de excepție organizate la Arad!

joi, 26 noiembrie 2015

Concursul Județean de Religie ,,Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș”, etapa județeană

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioan, Mitropolitului Banatului s-a desfășurat și anul acesta Concursul Județean de Religie ,,Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș”. Derulat de Sectorul Învățământ al Arhiepiscopiei Timișoarei în parteneriat cu Inspectoratul Județean Timiș, întrecerea a vizat verificarea cunoștințelor, a aptitudinilor artistice copiilor de pe raza județului.
            Concursul a cunoscut două faze înaintea etapei județene, cea locală, la nivel de școală ̸ parohie, cea zonală și astăzi, 26. 11. 2015 pe eparhie. La această etapă au participat 56 de elevi din mediul rural și din Timișoara. Copiii înscriși în patru secțiuni: recitare de poezie religioasă, eseu, desen tematic și priceasnă a adunat laolaltă copii din casele I-VIII de la Școli primare, gimnazii și licee bănățene.
            Eleva Rodica Brulincu de la Școala Gimnazială ̸ Parohia Birda înscrisă la secțiunea Priceasnă a interpretat piesa: ,,O măicuță sfântă” fiind răsplătită pentru virtuozitatea interpretării cu Mențiunea a II-a.
            Întâlnirea a fost un fericit prilej de cunoaștere și relaționare a elevilor din diferitele școli prezente.
            Felicitări tuturor participanților, coordonatorilor: profesori de religie și preoți.

            Concursul a beneficiat de prezența Înaltpreasfințitului Ioan care a rostit cu cuvânt de bun venit și binecuvântare încurajând părintește pe toți participanții prezenți în sala festivă a Centrului Eparhial din Timișoara.

luni, 23 noiembrie 2015

O provocare a Bisericii 23 noiembrie 2010 – 23 noiembrie 2015. 5 ani de activitate misionară on-line

Propovăduirea Evangheliei a îmbrăcat de-a lungul timpului diverse forme de comunicare și totodată cuminecare a adevărului revelat. Teologia cere redescoperirea urgentă a Internetului ca ,,mediu de comunicare istantanee”[1]. Site-ul sau blogg-ul fiind un amvon, poate cel mai eficace în rândul tinerilor. Pe un astfel de spațiu pot fi ,,inventariate”: istoricul bisericii ̸ comunității; slujitorii Bisericii, hramul, programul liturgic ca date generale și activitatea cotidiană a Bisericii ca informații specializate (bisericești, culturale, sociale ori misionare) desfășurată de biserica parohială. În acest sens se poate vorbi despre crearea unui Ceaslov on-line făurit după cel tradițional din date generale (menționate mai sus) comparate cu sinaxarul (calendarul) ortodox și rugăciunile urmat de cele speciale (slujba propriu-zisă) îmbrăcată în haina misiunii zilnice a Bisericii[2].
Un astfel de spațiu virtual ortodox este și cel creat la 23 noiembrie 2010 ca pagină de internet a Parohiei Ortodoxe Colonia Gătaia. Această inițiativă iată împlinește astăzi, 23 noiembrie 2015, 5 ani de activitate neîntreruptă în slujirea lui Dumnezeu și spre folosul oamenilor. Din 1 noiembrie 2011 pagina ilustrează activitățile desfășurate de Parohia Ortodoxă Birda.
Sumarul blogg-ului este constituit din activități bisericești (organizatorice, liturgice, stare civilă), culturale (educative, publicistice ș. a.), misionare, filantropice și gospodărești.
Principalele știri bisericești sunt compuse din menționarea constituirii forurilor executive de conducere bisericească (Consiliul Parohial), a convocării forului deliberativ (Adunarea Parohială) pentru soluționarea unor probleme ivite.
Slujirea liturgică a Sfintei Liturghii, a Laudelor, Sfintelor Taine și ierurgii reprezintă rostul principal al existenței Bisericii în lume: au fost menționate în acest sens: slujirea Sf. Liturghii în scopul: împărtășirii copiilor, a unor participări în scop catehetic ș.a., slujirea Te-Deumului la începutul anului școlar, oficierea Te-Deumului de mulțumire cu prilejul unor comemorări sau aniversări, a sfințirii caselor și slujba parastasului ș.a. Au fost menționate: Botezuri, Cununii și înmormânări de pe raza parohiei.
Informațiile culturale sunt compuse din activitățile catehetice derulate în proiectul ,,Hristos împărtășit copiilor” și ,,Alege școala”. Prin aceste două proiecte inițiate de Partriarhie și implementate de Parohie s-a urmărit: catehizarea copiilor, dezvoltarea unor atitudini filantropice, cristalizarea și consolidarea cunoștiințelor religioase. Copiii au participat la taberele de creație de la Tismana și Caraiman.
În cadrul acestui proiect s-au urmărit organizarea unei ore de cateheză săptămânală, oră de desen tematic, vizualizarea de filme documentare, antrenarea copiilor în realizarea unor materiale misionare: pliante, materiale power – point și articole pentru revista parohială. Elevii au fost stimulați prin organizarea unor pelerinaje la mănăstiri ortodoxe din Banat, Arad și Mehedinți, premii constând în cărți, icoane și dulciuri.
Parte din copiii prezenți la ora de cateheză au participat la concursurile inițiate de Patriarhie: ,,Copilul în familie” (2011); ,,Proiectul ‹‹Sfânta Euharistie – lumina vieții creștine››. Concurs național de proiecte duhovnicești” (2014); ,,Concurs filantropic ‹‹Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu››” (2015) dar și la cele organizate de Eparhia Timișoarei: Concursul Județean de Religie ,,Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș”, ,,Bucuria Nașterii în suflet de copil”, ,,Bucuria Învierii în suflet de copil”. Participanții au obținut rezultate bune la cele trei etape de desfășurare ale acestora: locală (Școală ̸ Parohie), zonală (Protopopiat) și județeană (Eparhială). A fost organizată la nivel local, în 2015, Olimpiada de Religie. La această întrecere au participat 5 elevi.
Parohia editează trimestrial o revistă de cultură și religie rurală, calendar ortodox de buzunar, pliante, icoane, cărți ș. a. Revista a obținut doi ani consecutiv – 2013 și 2014 – Premiul I la secțiunea de foi religioase la Concursul de publicații școlare și religioase inițiat de Arhiepiscopia Timișoarei și I. S. J. Timiș. Prin apariția și distribuirea publicației s-au creat legături de prietenie cu mai multe reviste din Banatul Sârbesc, Caraș-Severin și Timiș.
Biserica ,,Nașterea Maicii Domnului” din parohia Birda a fost gazda unor lansări de carte, simpozioane științifice, evocări, aniversări și comemorări. Cu acest moment au fost invitați: profesori universitari, muzeografi, cercetători științifici, scriitori, redactori de publicații rurale, profesori, economiști, ingineri, protopopi și preoți. Din cadrul acestor momente de credință și cultură amintim: oraganizarea Forumului publiciștilor bănățeni (27. 09. 2014), ,,Tohăneanu – 90. Medalion comemorativ” (7. 05. 2015) și Pomenirea Arhiepiscopului și Mitropolitului Nicolae (1. 10. 2015). La toate aceste momente s-a organizat expoziție de carte sau revistă, oficierea unui Te-Deum sau slujba Parastasului, proiecția unui material power – point sau a unui film documentar, (re)citiri din operă celor comemorați realizate de copiii din grupa de cateheză.
În sprijinirea activității culturale au fost încheiate Acorduri de Parteneriat cu Școala Gimnazială și Biblioteca Comunală. Aceste documente prevăd o colaborare în derularea anuală a unor zile de rugăciune (Săptămâna duhovnicească), participarea și implicarea în desfășurarea slujbelor bisericești (prezență duminicală, împărtășire cu Sfintele Taine în cele patru posturi din timpul anului bisericesc, prezență la Taina Sfântului Maslu, citirea Crezului, Apostolului, inițiere în cântarea bisericească), ore de cateheză (Prăznuirea Sfinților Trei Ierarhi, Duminica Ortodoxiei, Ziua Bibliei, Hramul Bisericii). Parohia a donat până în prezent Bibliotecii 79 volume și 222 publicații.
Sub aspect misionar pot fi amintite slujbe oficiate cu prilejul Înălțării Domnului, a Zilei Naționale a României, slujirea Ceremonialului de Rugă, participarea la diverse momente bisericești în afara parohiei: Sfântul Maslu, împărtășirea copiilor, hramuri bisericești, târnosiri și binecuvântări de biserici ș. a.
Prin preotul paroh, Parohia a fost prezentă la lucrările unor Simpozioane Internaționale de Teologie, Istorie, Literatură și Presă în țară și străinătate, a unor evenimente științifice locale: Ziua Bibliotecarului, Întâlnirea monografiștilor, Forumul Asociației Publiciștilor din Presa Rurală din Banat, Ziua Porților Deschise. Cu acest prilej, preotul Valentin Bugariu a prezentat mai multe comunicări care au vizat: literatura creștină, istoria ecleziastică a Banatului și misiunea Bisericii, cateheze și cuvinte ocazionale.
Filantropia adică iubirea față de semenul tău a fost punctată prin oferirea de pachete cu daruri  la Praznicul Crăciunului, derularea de proiecte sociale, beneficiarii acestora primind alimente de bază și dulciuri cu prilejul Sfintelor Paști.
Tot pe blogg au fost inserate lucrările gospodărești derulate de parohie care au vizat: biserica, capela și casa parohială.
Multe din aceste știri au fost preluate de site-ul Mitropoliei și de ,,Ziarul Lumina. Ediția de Banat”.
Aceste date îmbogățesc cronica on-line a parohiei existentă la adresa parohiaortodoxabirda.blospot.ro încearcă să ofere o imagine a vieții bisericești a unei comunități ortodoxe din Banatul de Câmpie.




[1] Radu Preda, ,,Antena Bisericii. Presa bisericească între propovăduire și imagine”, în vol. Pentru o democrație a valorilor: strategii de comunicare religioasă într-o societate pluralistă, f. ed., București, 2002, p. 100.
[2] Valentin Bugariu, ,,Actualitatea învățământului catehetic parohial”, în ,,Calendarul Arhiepiscopiei Timișoarei”, Timișoara, 2011, p. 138. 

Taina Sfântului Maslu în parohia Mașloc

Duminică, 22 brumar în parohia Mașloc, protopopiatul Timișoara II a fost săvârșită Taina Sfântului Maslu de obște.
Cu începere de la orele 15,00 în biserica parohială cu hramul ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din localitate, preoți și credincioși au fost prezenți în comuniune de rugăciune pentru alinarea suferințelor trupești și sufletești.
La invitația părintelui Iliia Pavlovici Pătruț au fost la oficierea Sfintei Taine preoți din Arhiepiscopia Aradului și Timișoarei.
Cuvântul de învățătură a aparținut părintelui Valentin Bugariu de la parohia Birda care a pregătit tema: ,,De ce să fiu creștin? Provocările lumii de azi”.

vineri, 20 noiembrie 2015

Concursul Județean de Religie ,,Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș”, faza zonală, Gătaia

Vineri, 20 brumar la biblioteca Liceului Teoretic din Gătaia s-a desfășurat cu începere de la orele 15,00 faza zonală a Concursului Județean de Religie ,,Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș”, ediția a V-a. Întrecerea a vizat trei secțiuni: interpretarea unei pricesene, desen tematic și eseu și a vizat elevii din clasele I-VIII. La această fază zonală au participat copii de la școlile din Gătaia, Birda, Percosova, Liebling și Jebel.
Din partea Școlii Gimnaziale ̸ Parohiei Birda au participat patru elevi calificați la etapa locală desfășurată în 13. 11. 2015 în incinta școlii din Birda.
Elevii prezenți la această etapă au obținut următoarele premii: Premiul I, secțiunea Priceasnă, Brulincu Rodica Petruța, cls. a VIII-a; Premiul III, Murgea Maria Alexandra, Neamțu Alexandra, secțiunea desen; Weisz Markus, secțiunea eseu.
La faza județeană ̸ eparhială s-a calificat eleva: Brulincu Rodica Petruța.
Tot din parohia Birda a a participat la acest Concurs catehetic, Scrofan Denisa, elevă la Liceul Teoretic din Gătaia la secțiunea Priceasnă obținând Premiul al III-lea.
Felicitări tuturor copiilor care au participat la această fază a Concursului dedicat Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș, ocrotitorul Banatului.

duminică, 15 noiembrie 2015

,,Vatră nouă”, nr. 182 ̸ 2015

Cu prilejul Simpozionului ,,Vatră nouă 2000 - 2015. Factor de cultură și spiritualitate în cadrul comunității din Giarmata Vii” a fost lansat cel de-al 182 al revistei locale. Cu acest fericit prilej din istoria spiritualității ortodoxe bănățene, părintele redactor - șef a expus câteva date din începuturile publicației, mulțumind redactorilor, colaboratorilor și cititorilor acestei candele de cultură și religie din Giarmata Vii. Din acest număr regăsim materiale deosebit de interesante iscălite de redactori ce vizează o paletă culturală diversă: agronomie, religie, educație civică, literatură precum și reportaje din viața Parohiei.
Am remarcat un eveniment deosebit și anume sfințirea capelei funerare ,,Sfânta Maria”, parte integrantă a unui ambițios proiect comunitar: Așezământul ,,Preot Filip Doboș” care va deservi pe viitor pe cetățenii satului.
Felicitări truditorilor și cititorilor publicației!
Revista poate fi consultată la biblioteca parohială!

Pastorala Sfântului Sinod la prima Duminică din Postul Naşterii Domnului - 2015

Privind însemnătatea Anului Omagial
al misiunii parohiei şi mănăstirii azi
şi a Anului Comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii

Preacuviosului cin monahal,
Preacucernicului cler
şi preaiubiţilor credincioşi
din cuprinsul Patriarhiei Române,

Har, milă şi pace de la Dumnezeu Tatăl,
Fiul şi Sfântul Duh, iar de la noi părinteşti binecuvântări!

Preacuvioşi şi Preacucernici Părinţi,
Iubiţi credincioşi şi credincioase,

Anul 2015 a fost declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi şi Anul come­mo­rativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii. Tradiţia sărbătoririi anilor omagiali şi comemorativi dedicaţi unor sfinţi, activităţi sau evenimente din viaţa Bisericii ne-a arătat că aceasta aduce mai multă conlucrare în activitatea pastorală şi misionară a Bisericii, mai multă comuniune fraternă în eparhii şi între eparhii, mai multă recunoştinţă faţă de înaintaşi şi mai multă reînnoire spirituală în prezent

Astăzi se simte tot mai mult nevoia unei lucrări pastoral-misionare unitare şi intense pentru păstrarea identităţii creştine, atât prin promovarea cinstirii sfinţilor ca modele duhovniceşti, cât şi prin strădania de a spori în credinţă şi fapte bune spre asemănarea cu Dumnezeu cel milostiv (cf. Luca 6, 36).
În acest sens, misiunea comunităţilor parohiale şi monahale azi se bazează pe lumina Evangheliei lui Hristos prezentă în sufletele celor ce cred în El şi îl iubesc pe El. Prin toate activităţile ei, Biserica pro­po­văduieşte Cuvântul mântuitor şi sfinţitor al lui Dumnezeu, care poate înmuia inima împietrită de păcat, pentru a deveni o inimă curată şi milostivă.  
Mântuitorul Iisus Hristos a afirmat vocaţia comunitară a Bisericii, zicând: Unde sunt doi sau trei adunaţi în numele Meu, acolo sunt şi Eu în mijlocul lor” (Matei 18, 20). Însă, dincolo de număr, contează mai ales credinţa şi viaţa duhovnicească a celor ce se adună în numele lui Hristos, deoarece prin ei se arată prezenţa şi lucrarea Lui în comunitatea creştină.
În această privinţă şi cartea Faptele Apostolilor ne descrie prima comunitate de creştini din Ierusalim, arătând căaceştia: stăruiau în învăţătura apostolilor şi în comuniune, în frângerea pâinii şi în rugăciuni... şi toţi cei care credeau erau laolaltă şi aveau toate de obşte... Iar Domnul sporea zilnic obştea celor ce se mântuiau” (Fapte 2, 41-47).

Iubiţi fraţi şi surori în Domnul,

Din perspectiva lucrării mântuitoare care se îm­plineşte în Biserică, parohia este comunitatea sau obştea credincioşilor păstoriţi de un preot trimis de episcop ca să fie slujitor la o biserică anume. În fiecare parohie, prezenţa însăşi a Sfântului Altar, la care slujeşte preotul, arată că acolo este prezent tainic Hristos şi lucrarea Sa harică, împărtăşind credincioşilor darurile Duhului Sfânt care se revarsă prin Sfânta Euharistie şi prin lucrarea sfinţitoare a Bisericii, adunând, astfel, oamenii în iubirea Prea­sfintei Treimi. 
Dacă misiunea parohiei va avea în centrul ei o viaţă liturgică şi duhovnicească profundă, în comuniune cu Hristos şi cu Sfinţii Lui, şi o acţiune pastorală şi socială ancorată în realităţile timpului în care trăim, Biserica va aduce multă pace, bucurie şi speranţă în sufletele oamenilor, chiar şi în vreme de secularizare.
Biserica este în lume, dar nu din lume (cf. Ioan 18, 36). O Biserică aservită duhului lumii acestui veac îşi pierde vocaţia profetică de a împărtăşi oamenilor lumina şi iubirea lui Hristos, Mântuitorul lumii.
În acest sens, astăzi, misiunea clerului implică, în primul rând, un efort continuu de a  transmite lumina Evangheliei lui Hristos prin cuvinte, gesturi şi ac­ţiuni concrete, care să contribuie la întărirea comuniunii şi întrajutorării în comunitatea eclesială locală, naţio­nală şi universală, precum şi la ameliorarea vieţii so­ciale. Predica trebuie să fie documentată biblic şi pa­tristic, caldă şi mobilizatoare, iar activităţile social-fi­lantropice trebuie să fie folositoare cu prioritate celor aflaţi în nevoi.
Aceasta înseamnă şi implicarea în acţiune a tu­tu­ror membrilor mireni sau laici ai comunităţii pa­rohiale, având vocaţia de a fi buni creştini misio­nari, deschişi şi disponibili pentru lucrarea binelui comun. Parohia şi Biserica în general au nevoie as­tăzi de laici bine pregătiţi şi angajaţi în diferite do­me­nii de activitate: social, admi­nistrativ, cultural şi altele.
Din nefericire, în prezent,majoritatea populaţiei din parohiile rurale este săracă, iar preoţii noştri de la sate se confruntă cu multe probleme de ordin social şi pastoral. Criza economică, şomajul, dezvoltarea rurală insuficientă şi emigraţia spre ţări mai dezvoltate au cauzat o criză majoră a satului românesc şi mari dificultăţi în misiunea pastorală a preoţilor din parohii. În rândul slujitorilor noştri există multă bunăvoinţă de a ajuta pe cei săraci, dar puţine mijloace de a rea­liza cele ce sunt urgent necesare. În multe localităţi rurale s-au închis şcolile din lipsă de copii, dar şi dispensarele medicale din lipsă de medici, încât doar preotul a rămas ca in­telectual să promoveze cultura şi să ajute spiritual comunitatea.
La oraş, însă, parohiile sunt mult mai diferite, fiind formate adesea din oameni veniţi din provincii diferite ale ţării, care simt nevoia ca parohia să fie pentru ei o mare familie spirituală, un sprijin moral şi social. Parohia de la oraş trebuie să fie sensibilă şi la probleme noi, ca însingurarea celor bolnavi şi bătrâni, delicvenţa juvenilă, tentaţia drogurilor în rândul tinerilor ş.a.
În societatea de consum din zilele noastre, marcată tot mai mult de o mentalitate care orientează copiii şi tinerii spre senzaţionalul artificial şi profitul material ime­diat, este esenţială cultivarea unei educaţii creştine bazată pe luminile Evangheliei iubirii lui Hristos, în pofida presiunilor la care statutul orei de Religie este supus adesea. Astfel, copiilor le sunt destinate o serie de programe cateheticemenite să completeze şi să diversifice elementele de educaţie religioasă dobândite în şcoală, cultivându-le dorinţa unei vieţi curate, de respect reciproc şi de iubire sinceră, de rugăciune şi fapte bune, după cum se vede în programele catehetice: Hristos împărtăşit copiilor, Copilul învaţă iubirea lui Hristos, Alege Şcoala!.
Preotul trebuie să conlucreze cu profesorul de religie, oferindu-i acestuia şansa de a fi un membru activ în programele parohiale. O atenţie sporită trebuie acordată generaţiei tinere, deoarece aceasta este expusă unor multiple influenţe derutante, încât tinerii de azi nu mai pot discerne uşor calea care duce spre mântuire. Aceştia trebuie încurajaţi să activeze în cadrul organizaţiilor de tineret creştin-ortodoxe, care lucrează cu binecuvântarea Sfântului Sinod: A.S.C.O.R. (Asociaţia Stu­denţilor Creştini Ortodocşi Români) şi L.T.C.O.R. (Liga Tinerilor Creştin-Orto­docşi Români). De asemenea, pentru copii şi tineri trebuie organizate excursii, tabere, pelerinaje, concursuri, întruniri cultural-duhovniceşti, dar şi programe tematice privind problemele de azi ale familiei şi ale comunităţii în care trăiesc, din ţară sau din diaspora română.

* * *

În ceea ce priveşte misiunea monahismului în viaţa Bisericii azi, aceasta trebuie intensificată în societatea contemporană, profund marcată de feno­menul secularismului – consumist şi al individualismului – indiferentist. În ultimii zece ani, din cauza migraţiei şi a secularizării, s-a diminuat numărul persoanelor care doresc să devină monahi sau monahii. Totodată, duhul individualismului şi al materialismului creează uneori dificultăţi în menţinerea comuniunii şi armoniei în obşte, dacă lipseşte ascultarea du­hov­nicească şi conlucrarea frăţească. În acest sens, statornicia şi cre­dincioşia sau stabilitatea şi fidelitatea în mănăstire devin astăzi virtuţi mai pre­ţioase decât în vreme de entuziasm, deoarece aceste virtuţi sunt semne ale maturităţii duhovniceşti dobândite de vieţuitorii din mănăstiri prin multă rugăciune, smerenie şi răbdare, pocăindu-se constant pentru propriile păcate, fără a judeca pe alţii.
Deşi unele mănăstiri sunt mai izolate de lume, acestea sunt de mare folos vieţii duhovniceşti a tutu­ror creştinilor. La sfintele slujbe din mănăstiri participă adesea şi credincioşii din parohii, care află aici o atmosferă de duhovnicie şi trăire mai intensă a va­lorilor Ortodoxiei şi dobândesc mai multă întărire în credinţa lor. Tot aici, ei gă­sesc adesea duhovnici cu îndelungată experienţă, la care se spovedesc, primind după aceea Sfintele Taine şi sporind astfel în viaţa creştină. Renumitele hramuri mănăs­tireşti sunt mo­mente de profundă comuniune bisericească dintre toţi cei ce participă la ele, călugări şi mireni.Primirea cu bucurie a pelerinilor sau ospitalitatea a fost şi este o lucrare misionară a mănăstirilor, care oferă pelerinilor atât hrană duhov­nicească pentru suflet, cât şi o masă caldă, după Sfânta Liturghie. Astăzi, parohia şi mănăstirea sunt chemate să conlucreze pentru binele Bisericii, pentru apărarea cre­dinţei ortodoxe şi promovarea vieţii creştine în iubire de Dumnezeu şi de semeni.
De asemenea, mănăstirile româneşti au şi un important rol cultural şi educaţional în mijlocul credincioşilor. Mănăstirile mari au fost în ţara noastră primele comunităţi creştine care au înfiinţat bi­blioteci, precum şi şcoli de teologie sau de cultură creştină, unde se copiau manuscrise, se tipăreau cărţi, monahii fiind mari apărători ai dreptei credinţe şi promotori ai culturii creştine. În aceste mănăstirise păs­trează multe valori patrimoniale: icoane, manuscrise, obiecte de cult din metale preţioase, cărţi vechi, do­cumente istorice, prezentate cu bucurie pelerinilor de către monahi şi monahii. După modelul acestor bi­blioteci monahale s-au înfiinţat apoi şi biblioteci parohiale, mai ales în parohiile urbane. 

Iubiţi fii şi fiice duhovniceşti,

În tradiţia apostolică şi patristică a Bisericii întâlnim multe chipuri luminoase de păstori duhovniceşti care şi-au dăruit întreaga viaţă misiunii Bisericii. Unul dintre aceştia este Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur (347 – † 407), Arhiepiscopul Constantino­po­lului, cel mai mare predicator al Bisericii Ortodoxe. Sfântul Ioan Gură de Aur a slujit ca diacon, preot şi episcop. El a apărat şi promovat sfinţenia şi demnitatea familiei, virtuţile vieţii monahale şi lucrarea filantropică a Bisericii în societate. A fost nu doar un mare tâlcuitor al Sfintei Scripturi, ci şi un mare păstor de suflete, dascăl al rugăciunii, al pocăinţei şi al înnoirii vieţii duhovniceşti.
De aceea, el a fost un mare luminător şi pentru mulţi păstori de suflete (ie­rarhi, preoţi şi monahi) ai poporului român, înzestraţi cu multă înţelep­ciune şi bogaţi în fapte bune, care au mărturisit credinţa în vremuri grele, au construit bise­rici şi mă­năstiri, au crescut duhovniceşte generaţii de credincioşi în iubirea lui Hristos şi în iubirea de Biserică şi Neam. Toţi aceştia ne cheamă astăzi să urmăm lumina iubirii lor jertfelnice pentru Hristos şi pentru Biserica Sa, sprijinind şi noi activitatea misionară a Bisericii, îngrijindu-ne de creşterea noastră duhov­nicească personală şi a comunităţii bisericeşti, cultivată prin ascultarea Sfintei Evanghelii, prin po­căinţă, prin primirea Sfintelor Taine, prin milostenie şi ajutorarea celor aflaţi în nevoi şi în necazuri.
Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi şi Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii a prilejuit în eparhiile din ţară şi străinătate, în pa­rohii şi mănăstiri, în centrele culturale şi şcolile teologice din cuprinsul Bisericii Ortodoxe Ro­mâ­ne, o intensă lucrare a ierarhilor, preoţilor şi mo­nahilor, a duhovnicilor, a profesorilor de teologie şi a credincioşilor mireni, care, prin slujirea lor, contribuie la susţinerea, întărirea şi înnoirea vieţii şi a misiunii parohiei şi mănăstirii azi.

Dreptmăritori creştini,

Cu ajutorul lui Dumnezeu, ne aflăm la începutul Postului Naşterii Domnului, numit şi Postul Cră­ciunului. Acesta este un post de pregătire şi curăţire duhov­nicească, pentru a deveni „biserică sfinţită” în sufletele şi în trupurile noastre, ca să primim în noi, în „peştera trupului nostru” şi în „ieslea sufletului nostru”, pe Mân­tuitorul Iisus Hristos, Care vine în lume şi Se face Om, pentru ca pe noi oamenii pământeni să ne ridice la viaţa duhovnicească şi la bucuria cerească veşnică.

Fiecare perioadă de post este un timp de po­căinţă şi de înnoire duhovnicească, dar Postul Cră­ciunului este, mai ales, o şcoală a milosteniei, în care în­văţăm să răspundem cu dărnicie milostivirii şi bună­tăţii nesfârşite a lui Dumnezeu pentru noi, arătată prin întruparea Fiului Său veşnic, Iisus Hristos, Mântuitorul lumii. Aşadar, mai ales în această vreme a Postului Crăciunului, înţelegem că, pe lângă sfin­ţirea noastră duhovnicească, trebuie să fim şi mi­lostivi, dăruind, după posibilităţi, celor aflaţi în ne­voi daruri materiale sau măcar un cuvânt bun, o mână de ajutor sau o încurajare adresată unui om sărac, singur şi deznădăjduit, întristat sau îndoliat.
Citind cu luare aminte cuvântările Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur despre virtutea milosteniei, vedem că el a căutat şi a folosit multe argumente pentru a-i convinge pe ascultători să practice mântui­toarea virtute a milosteniei: Când facem milostenie, spune Sfântul Ierarh, să nu ne uităm numai la săra­cul care primeşte milos­tenia noastră, ci să ne gândim şi la cine este Cel Ce primeşte darul pe care-l dăm noi săracului şi a făgăduit răsplată pentru ceea ce dăm1, adică să ne gândim la Hristos. Evanghelia din duminica aceasta, care prezintă Pilda samarineanului mi­los­tiv, nu este doar o istorioară frumoasă, ci ea este pentru noi toţi un program, un în­demn la fapte bune, iar dacă lucrăm cu iubire şi bucurie pentru mântuirea altora, lucrăm şi pentru propria noastră mântuire, deoarece harul iubirii milostive a lui Hristos uneşte duhovniceşte pe omul care ajută cu omul care este ajutat.
De aceea, şi în anul acesta, vă îndemnăm să organizaţi la parohii, mănăstiri, protopopiate şi la centrele eparhiale colecte de bani, alimente, haine şi medicamente pentru a fi distribuite tuturor celor aflaţi în suferinţă şi în sărăcie, bătrâni, copii orfani, familii defavorizate cu mulţi copii, persoane singure şi fără ajutor, astfel încât „prisosinţa voastră să împlinească lipsa acelora” (II Corinteni 8, 14).
Folosiţi acest prilej pentru a cunoaşte mai bine pe ceilalţi membri ai parohiei din care faceţi parte, mai ales pe cei aflaţi în dificultăţi materiale, şi fiecare să-i ajute după posibilităţi, devenind astfel pentru cei aflaţi în nevoi mâinile iubirii milostive a Mân­tui­torului Iisus Hristos, spre bucuria lor şi a celor care-i ajută.
Ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu, Părintele luminilor, de la Care vine „toată darea cea bună şi tot darul desăvârşit” (Iacob 1, 17), să vă răsplătească dărnicia arătată prin colecta din toamna anului trecut (2014) şi să vă binecuvinteze pe toţi cu iubirea, mila şi bunătatea Sa dumnezeiască, spre a arăta şi de această dată, în vremea Postului Crăciunului, multă rugăciune şi grijă pentru cei bolnavi, precum şi milostenie faţă de toţi cei neajutoraţi, având încre­dinţarea, după cum ne învaţă Sfântul Apostol Pavel, că: „Slujirea acestui dar nu numai că împlineşte lipsurile sfinţilor, ci prisoseşte prin multe mulţumiri în faţa lui Dumnezeu” (II Corinteni 9, 12).  
Vă îmbrăţişăm cu părintească dragoste şi ne rugăm ca „Harul Domnului nostru Iisus Hristos şi dragostea lui Dumnezeu Tatăl şi împărtăşirea Sfântului Duh să fie cu voi, cu toţi!” (II Corinteni 13, 13). Amin!
  
Preşedintele Sfântului Sinod
al Bisericii Ortodoxe Române,
 D a n i e l,
Arhiepiscopul Bucureştilor,
Mitropolitul Munteniei şi Dobrogei,
Locţiitorul tronului Cezareei Capadociei
şi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

† Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei
† Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului
† Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului
† Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei
† Ioan, Arhiepiscopul Timişoareişi Mitropolitul Banatului
† Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabieişi Exarhul Plaiurilor
† Iosif, Arhiepiscopul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale
† Nifon, Mitropolit onorific, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh Patriarhal
† Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor
† Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului
† Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului
† Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos
† Nicolae, Arhiepiscopul Ortodox Român al celor două Americi
† Corneliu, Episcopul Huşilor
† Sofronie, Episcopul Ortodox Român al Oradiei
† Serafim, Arhiepiscopul Ortodox Român al Germaniei, Austriei şi Luxemburgului şi Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord
† Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului
† Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei
† Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului
† Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei
† Timotei, Arhiepiscopul Aradului
† Justinian, Arhiepiscop onorific, Episcopul Ortodox Român al Maramureşului şi Sătmarului
† Lucian, Episcopul Caransebeşului
† Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei
† Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor
† Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei
† Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului
† Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor
† Ambrozie, Episcopul Giurgiului
† Visarion, Episcopul Tulcii
† Petroniu, Episcopul Sălajului
† Daniil, Episcop-locţiitor (administrator) al Episcopiei Daciei Felix (Serbia)
† Siluan, Episcopul Ortodox Român al Italiei
† Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord
† Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal
† Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor
† Ilarion Făgărăşeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului
† Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei
† Marc Nemţeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale
† Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului
† Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului

† Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei
† Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei
† Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei şi Portugaliei
† Mihail, Episcopul Ortodox Român al Australiei şi Noii Zeelande
† Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal
† Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor
† Vasile Someşeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului
† Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului
† Sofian Braşoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului
† Ioan Casian de Vicina, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a celor două Americi
† Ignatie Mureşeanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei


Notă:
1. Sf. Ioan Gurã de Aur, Omilii la Facere, omilia XXXIV, III, în col. PSB, vol. 22, EIBMBOR, Bucureşti, 1989, p. 9.