luni, 23 noiembrie 2015

O provocare a Bisericii 23 noiembrie 2010 – 23 noiembrie 2015. 5 ani de activitate misionară on-line

Propovăduirea Evangheliei a îmbrăcat de-a lungul timpului diverse forme de comunicare și totodată cuminecare a adevărului revelat. Teologia cere redescoperirea urgentă a Internetului ca ,,mediu de comunicare istantanee”[1]. Site-ul sau blogg-ul fiind un amvon, poate cel mai eficace în rândul tinerilor. Pe un astfel de spațiu pot fi ,,inventariate”: istoricul bisericii ̸ comunității; slujitorii Bisericii, hramul, programul liturgic ca date generale și activitatea cotidiană a Bisericii ca informații specializate (bisericești, culturale, sociale ori misionare) desfășurată de biserica parohială. În acest sens se poate vorbi despre crearea unui Ceaslov on-line făurit după cel tradițional din date generale (menționate mai sus) comparate cu sinaxarul (calendarul) ortodox și rugăciunile urmat de cele speciale (slujba propriu-zisă) îmbrăcată în haina misiunii zilnice a Bisericii[2].
Un astfel de spațiu virtual ortodox este și cel creat la 23 noiembrie 2010 ca pagină de internet a Parohiei Ortodoxe Colonia Gătaia. Această inițiativă iată împlinește astăzi, 23 noiembrie 2015, 5 ani de activitate neîntreruptă în slujirea lui Dumnezeu și spre folosul oamenilor. Din 1 noiembrie 2011 pagina ilustrează activitățile desfășurate de Parohia Ortodoxă Birda.
Sumarul blogg-ului este constituit din activități bisericești (organizatorice, liturgice, stare civilă), culturale (educative, publicistice ș. a.), misionare, filantropice și gospodărești.
Principalele știri bisericești sunt compuse din menționarea constituirii forurilor executive de conducere bisericească (Consiliul Parohial), a convocării forului deliberativ (Adunarea Parohială) pentru soluționarea unor probleme ivite.
Slujirea liturgică a Sfintei Liturghii, a Laudelor, Sfintelor Taine și ierurgii reprezintă rostul principal al existenței Bisericii în lume: au fost menționate în acest sens: slujirea Sf. Liturghii în scopul: împărtășirii copiilor, a unor participări în scop catehetic ș.a., slujirea Te-Deumului la începutul anului școlar, oficierea Te-Deumului de mulțumire cu prilejul unor comemorări sau aniversări, a sfințirii caselor și slujba parastasului ș.a. Au fost menționate: Botezuri, Cununii și înmormânări de pe raza parohiei.
Informațiile culturale sunt compuse din activitățile catehetice derulate în proiectul ,,Hristos împărtășit copiilor” și ,,Alege școala”. Prin aceste două proiecte inițiate de Partriarhie și implementate de Parohie s-a urmărit: catehizarea copiilor, dezvoltarea unor atitudini filantropice, cristalizarea și consolidarea cunoștiințelor religioase. Copiii au participat la taberele de creație de la Tismana și Caraiman.
În cadrul acestui proiect s-au urmărit organizarea unei ore de cateheză săptămânală, oră de desen tematic, vizualizarea de filme documentare, antrenarea copiilor în realizarea unor materiale misionare: pliante, materiale power – point și articole pentru revista parohială. Elevii au fost stimulați prin organizarea unor pelerinaje la mănăstiri ortodoxe din Banat, Arad și Mehedinți, premii constând în cărți, icoane și dulciuri.
Parte din copiii prezenți la ora de cateheză au participat la concursurile inițiate de Patriarhie: ,,Copilul în familie” (2011); ,,Proiectul ‹‹Sfânta Euharistie – lumina vieții creștine››. Concurs național de proiecte duhovnicești” (2014); ,,Concurs filantropic ‹‹Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu››” (2015) dar și la cele organizate de Eparhia Timișoarei: Concursul Județean de Religie ,,Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș”, ,,Bucuria Nașterii în suflet de copil”, ,,Bucuria Învierii în suflet de copil”. Participanții au obținut rezultate bune la cele trei etape de desfășurare ale acestora: locală (Școală ̸ Parohie), zonală (Protopopiat) și județeană (Eparhială). A fost organizată la nivel local, în 2015, Olimpiada de Religie. La această întrecere au participat 5 elevi.
Parohia editează trimestrial o revistă de cultură și religie rurală, calendar ortodox de buzunar, pliante, icoane, cărți ș. a. Revista a obținut doi ani consecutiv – 2013 și 2014 – Premiul I la secțiunea de foi religioase la Concursul de publicații școlare și religioase inițiat de Arhiepiscopia Timișoarei și I. S. J. Timiș. Prin apariția și distribuirea publicației s-au creat legături de prietenie cu mai multe reviste din Banatul Sârbesc, Caraș-Severin și Timiș.
Biserica ,,Nașterea Maicii Domnului” din parohia Birda a fost gazda unor lansări de carte, simpozioane științifice, evocări, aniversări și comemorări. Cu acest moment au fost invitați: profesori universitari, muzeografi, cercetători științifici, scriitori, redactori de publicații rurale, profesori, economiști, ingineri, protopopi și preoți. Din cadrul acestor momente de credință și cultură amintim: oraganizarea Forumului publiciștilor bănățeni (27. 09. 2014), ,,Tohăneanu – 90. Medalion comemorativ” (7. 05. 2015) și Pomenirea Arhiepiscopului și Mitropolitului Nicolae (1. 10. 2015). La toate aceste momente s-a organizat expoziție de carte sau revistă, oficierea unui Te-Deum sau slujba Parastasului, proiecția unui material power – point sau a unui film documentar, (re)citiri din operă celor comemorați realizate de copiii din grupa de cateheză.
În sprijinirea activității culturale au fost încheiate Acorduri de Parteneriat cu Școala Gimnazială și Biblioteca Comunală. Aceste documente prevăd o colaborare în derularea anuală a unor zile de rugăciune (Săptămâna duhovnicească), participarea și implicarea în desfășurarea slujbelor bisericești (prezență duminicală, împărtășire cu Sfintele Taine în cele patru posturi din timpul anului bisericesc, prezență la Taina Sfântului Maslu, citirea Crezului, Apostolului, inițiere în cântarea bisericească), ore de cateheză (Prăznuirea Sfinților Trei Ierarhi, Duminica Ortodoxiei, Ziua Bibliei, Hramul Bisericii). Parohia a donat până în prezent Bibliotecii 79 volume și 222 publicații.
Sub aspect misionar pot fi amintite slujbe oficiate cu prilejul Înălțării Domnului, a Zilei Naționale a României, slujirea Ceremonialului de Rugă, participarea la diverse momente bisericești în afara parohiei: Sfântul Maslu, împărtășirea copiilor, hramuri bisericești, târnosiri și binecuvântări de biserici ș. a.
Prin preotul paroh, Parohia a fost prezentă la lucrările unor Simpozioane Internaționale de Teologie, Istorie, Literatură și Presă în țară și străinătate, a unor evenimente științifice locale: Ziua Bibliotecarului, Întâlnirea monografiștilor, Forumul Asociației Publiciștilor din Presa Rurală din Banat, Ziua Porților Deschise. Cu acest prilej, preotul Valentin Bugariu a prezentat mai multe comunicări care au vizat: literatura creștină, istoria ecleziastică a Banatului și misiunea Bisericii, cateheze și cuvinte ocazionale.
Filantropia adică iubirea față de semenul tău a fost punctată prin oferirea de pachete cu daruri  la Praznicul Crăciunului, derularea de proiecte sociale, beneficiarii acestora primind alimente de bază și dulciuri cu prilejul Sfintelor Paști.
Tot pe blogg au fost inserate lucrările gospodărești derulate de parohie care au vizat: biserica, capela și casa parohială.
Multe din aceste știri au fost preluate de site-ul Mitropoliei și de ,,Ziarul Lumina. Ediția de Banat”.
Aceste date îmbogățesc cronica on-line a parohiei existentă la adresa parohiaortodoxabirda.blospot.ro încearcă să ofere o imagine a vieții bisericești a unei comunități ortodoxe din Banatul de Câmpie.




[1] Radu Preda, ,,Antena Bisericii. Presa bisericească între propovăduire și imagine”, în vol. Pentru o democrație a valorilor: strategii de comunicare religioasă într-o societate pluralistă, f. ed., București, 2002, p. 100.
[2] Valentin Bugariu, ,,Actualitatea învățământului catehetic parohial”, în ,,Calendarul Arhiepiscopiei Timișoarei”, Timișoara, 2011, p. 138.