joi, 28 aprilie 2016

,,Vatra satului”, nr. 36 ̸ 2016


A apărut primul număr pe 2016 al prestigioasei publicații de la Ferendia, ,,Vatra satului”. Din acest număr am reținut: editorialul-manifest iscălit de prof. Ioan Traia redactorul șef al publicației, un documentar semnat de prof. Iosif Marius Circa, un crâmpei din activitatea Dr. Ioachim Miloia, o prelucrare din părintelui Cleopa Ilie legată de minumea luminii pascale din Ierusalim și o cronică despre ,,Congresul de Istorie a Presei. Ediția a IX-a” desfășurat la Timișoara.
Editorialul, răspunde unei provocări de astăzi: ,,Există o tendință puternică prin care susținătorii ‹‹globalizării›› încearcă să ne convingă că a renunța la identitatea noastră ‹‹e un act progresist și umanitar››, că a încerca să-ți păstrezi identitatea e ‹‹rasism›› și că păstrarea identității culturale și naționale ‹‹e o idee extremistă și complet greșită››”. (p. 1). În fața unei astfel de provocări, autorul, prof. Ioan Traia, cunoscut muzeograf și publicist bănățean dă mărturie despre misiunea de muzeograf care constă tocmai în conservarea și promovarea valorilor locale. (p. 1). Iar păstrarea identității istorice, etnice și culturale e un drept al națiunii. 
Documentarul ,,Trenul ‹‹Marinică›› în conștiința navetiștilor din Ferendia. Cu prilejul împlinirii a 120 de ani de la inaugurarea liniei ferate Gătaia - Vârșeț”. (p. 2 - 5) amintește tuturor de viața din trecut al sătenilor din Ferendia. Articolul, bine organizat introduce cititorii în istoricul căilor ferate, amintirea inaugurării ,,drumului de fier”: Gătaia - Vârșeț la 3 iulie 1886. Trenul ‹‹Marinică››, ca tren muncitoresc a funcționat 30 de ani din anii 60 și până în 90 pe relația Timișoara - Gătaia - Reșița. În anii 1970 - 1974, trenul a fost tras de multe ori de locomotiva 324569 construită la Budapesta în 1916 și casată în 1974. Drumul acesta este însuflețit de mărturia navetiștilor, muncitori și școlari de odinioară, precum și de amintirea șefilor de stație de la Ferendia.
Felicitări truditorilor acestei minunate reviste!

miercuri, 27 aprilie 2016

Pastorală la Învierea Domnului – 2016

† IOAN,
Din mila lui Dumnezeu,
Arhiepiscop al Timișoarei și
Mitropolit al Banatului

Iubitului nostru cler, cinului monahal
şi drept-credincioşilor creştini, har, milă şi pace
de la Dumnezeu Tatăl, iar de la noi,
părintească binecuvântare.

                                                                        „Îndrăzniți. Eu am biruit lumea“
                                                                                                          (Ioan 16, 33)

Hristos a înviat!
Iubiţii mei fii duhovnicești,

Binecuvântat să fie Dumnezeu, Care ne-a ajutat ca, după un urcuș pe scara postului, să ne bucurăm de acest mare praznic al Luminii. Dangătele de clopot și răsunetul de toacă ne-au chemat în bisericile și mănăstirile noastre, de unde să primim lumina Învierii lui Hristos. Niciodată nu a fost pe pământ o asemenea revărsare de lumină ca la acest praznic al Învierii Domnului nostru Iisus Hristos. La Înviere, Hristos Domnul a lăsat pace și lumină în inimile Sfinților Săi Apostoli și a Preacuratei Sale Maici.
          Lumina Învierii este mai presus de lumina soarelui, iar dacă lumina soarelui se va sfârși, lumina Învierii va rămâne veșnic. Această lumină rămâne mărturie în veșnicie că Cel Ce a spus despre Sine: „Eu sunt Lumina lumii“ (Ioan 8, 12) a biruit întunericul în care zăcea omul în urma căderii în păcat. Păcatul a coborât lumea în întuneric și a stins lumina din univers. Hristos a venit în lume ca să alunge păcatul din inima omului și să facă loc luminii Învierii. Astfel, omul poate să se bucure în veșnicie de darul Învierii lui Hristos.
Lumina Învierii lui Hristos nu o putem înțelege prin studiul ei sub aspect fotonic ca lumina soarelui, pentru că lumina soarelui este mai palidă decât umbra luminii Învierii Mântuitorului. Hristos este Soarele fără asfințit. Lumina Învierii este bucurie în Duhul Sfânt. Această lumină omul nu o poate vedea decât cu ochii săi duhovnicești. Așa cum la lumina soarelui cresc florile câmpului, tot așa la lumina Învierii, prin Duhul Sfânt, cresc sufletele oamenilor.
          Lumina Învierii este dătătoare de viață, dar nu orice fel de viață, ci viață veșnică. Mintea omului este ogorul unde Hristos seamănă această lumină. De aici avem în graiul nostru românesc și expresia: „om luminat“. Hristos dorește să fim fii ai Luminii celei de Sus.
          Martorii luminii Învierii nu mai sunt astăzi printre noi, însă la orice praznic al Învierii Domnului avem parte de bucuria luminii Învierii Sale. Azi a înveșmântat Dumnezeu creația Sa în lumină, așa cum a fost ea la început. Toți cei care s-au ostenit cu postul, cu rugăciunea și cu milostenia azi sunt îmbrăcați în lumina Învierii lui Hristos. Această lumină va fi hrana veșniciei noastre. Lumina Învierii nu mai are înserare, ea are doar răsărit. Ferice de omul care va avea parte de răsăritul luminii lui Hristos.
          Câtă seninătate și bucurie se așază pe fața unui osândit la moarte atunci când i se spune: „ai fost iertat“, dar câtă bucurie trebuie să fie în sufletul omului când, la Învierea lui Hristos, primește vestea că a fost salvat din moartea cea veșnică. Această bucurie o vedem azi pe fețele celor care cred în Înviere. Răstignitul a trecut prin casa morții și a sfărâmat-o, ca niciunul dintre pământeni să nu mai rămână acolo, în întunericul neiubirii și al suferinței. De azi omul nu se mai îndreaptă spre moarte, ci se îndreaptă spre marea responsabilitate ce vine din nemoarte.

Iubiți frați și surori în Domnul,

          Oare ne-am răstignit noi în acest post patimile pe Golgota inimii noastre, am îngropat noi omul cel vechi (cf. Rom. 6, 4) cu Hristos, pentru ca împreună cu El să învieze întru făptură nouă (cf. II Cor. 5, 17)? Hristos ne cheamă azi la înnoirea vieții. Sfântul Apostol Pavel le spune romanilor: „După cum Hristos a înviat din morți (…), așa să umblăm și noi întru înnoirea vieții“ (Rom. 6, 4). Astfel, făptura cea nouă trăiește întru dragoste, pace, îndelungă-răbdare, bunătate, facere de bine, credință, blândețe (cf. Gal. 5, 22-23).
          Iubite mame creștine, aprindeți din fragedă pruncie candela credinței în inimile pruncilor pe care vi i-a dat Dumnezeu, aprindeți lumina în sufletul lor, așa cum s-a aprins acum, în această tainică noapte, lumânare de la lumânare. Sărbătoarea Învierii o trăim în comuniune sfântă unii cu alții, căci unii altora ne suntem mădulare (cf. Rom. 12, 5). Eu pot fi brațul tău atunci când ești la necaz. Să iertăm celor care ne-au greșit și să ne îmbrăcăm azi în veșmântul de lumină al iubirii care nu cade niciodată (cf. I Cor. 13, 8).
          „Îndrăzniți, Eu am biruit lumea“ (Ioan 16, 33) le-a spus Hristos Apostolilor și ucenicilor Săi, iar nouă, celor de azi, ne spune: „Îndrăzniți, iubiți-i pe semenii voștri“!

Iubiți credincioși,

          Mormântul luminii s-a făcut cărare spre Cer pentru Hristos Domnul. Și al nostru mormânt va fi cărare spre Învierea cea de obște pe care ne-a dăruit-o Hristos Domnul prin Învierea Sa. Stelele cerului se veștejesc, însă lumina Învierii lui Hristos nu apune niciodată. Lumina ne așteptă să intrăm în bucuria ei la capătul cărării ce trece prin mormânt. Prin Învierea Domnului nostru Iisus Hristos a încetat a se mai auzi în univers glasul morții. De la acest praznic al Învierii omul este chemat să trăiască în simfonia luminii. Omul nu este o taină pentru Dumnezeu. El dorește ca omul să trăiască în simfonia luminii Sale și să evadeze din periferia vieții celei fără de Hristos. Fericit e omul care în viața lui a strâns un potir de lacrimi. Acesta este darul cel mai de preț pe care îl poate oferi omul lui Hristos în ziua cea mare a venirii Sale când va judeca viii și morții. Omul își spală sufletul în lacrimile pocăinței, căci lacrima este sângele iubirii. Lacrimile iubirii se prefac în stele pe bolta cerului.

Iubiții mei fii duhovnicești,

          În Duminica dinaintea începerii Postului Mare, Biserica ne aduce aminte de izgonirea lui Adam din Rai, iar azi, pe lângă Învierea Domnului, ne mai aducem aminte și de întoarcerea lui Adam în Rai. Iată că şi în acest post Hristos l-a căutat pe Adam, dar și pe noi, ca să ne ridice din umbra morții și să ne așeze în lumina Învierii. Prin Învierea Sa, Fiul lui Dumnezeu ne-a smuls din brațele timpului și ne-a așezat pe aripile veșniciei. Hristos a fost o Persoană reală, a fost împuns cu sulița, iar din trupul Lui a curs sânge. Candela care s-a aprins la Învierea lui Hristos nu se va stinge niciodată, pentru că în ea a pus Hristos nu untdelemn, ci Sângele Său. Candela Sângelui luminează veșnicia.
Iubirea nu ne deschide perspectiva unor amintiri din viitor, ci a unui astăzi veșnic. Astăzi Hristos ne-a dăruit, prin Patima și Moartea Sa, dreptul la înviere. Până azi eram sortiți să ajungem în casa morții, iar de astăzi Hristos îi oferă omului dreptul la înviere, dreptul la veșnicie. Este cel mai mare dar pe care-l poate da Hristos omului, însă impune și o mare responsabilitate: a răspunde în veșnicie de tot ce ai făcut pe acest pământ. Azi se pune pe umerii omului bolta veșniciei. Viața o primim în dar, iar veșnicia, prin Jertfa lui Hristos. Hristos a luat pe umerii Săi Crucea ca tu să porți pe umerii tăi veșnicia. Povara sau bucuria ei. Dumnezeu l-a creat pe om și i-a dăruit vocația veșniciei, vocația fericirii, vocația iubirii, dar și libertatea de a alege. Tu, frate creștine, ce ai ales?!
          Sfânta Evanghelie ne spune că mormântul era gol când au ajuns femeile mironosițe. Giulgiurile zăceau singure în mormânt (cf. Luca 24, 12). Și totuși Hristos S-a înălțat la Cer înveșmântat nu într-o cămașă țesută din fir de in, ci țesută din păcatele noastre. S-a îmbrăcat în păcatele noastre luându-le asupra Sa, iar El ne-a îmbrăcat pe noi cu Sine. Ne-am îmbrăcat cu Hristos Care devine veșmântul veșniciei noastre. Mare este taina Învierii: moartea naște viață!
          Dacă până la Hristos mormântul era ușa casei morții, de acum el devine ușa Raiului. Moartea este doar o lacrimă pe obrazul istoriei. Hristos a experiat viața omului în integralitatea ei, de la suferință și până la moarte. Bătălia dintre moarte și viață nu a avut martori. Maria Magdalena nu zice că a văzut Învierea, ci zice că a văzut pe Domnul Care a biruit moartea (cf. Ioan 20, 18). Aceea era prima noapte care a fost mai luminoasă decât cea mai strălucită zi. Acum se naște ziua a opta, cea care va avea doar răsărit.

          Istoria este martorul vieții, spuneau cei din vechime. Noi mai putem spune că istoria a fost martoră și a vieții și a Înălțării la Cer a Înviatului Hristos. Azi, chiar dacă privim mormântul gol, istoria ne spune al cui a fost acest mormânt și când a trecut Hristos „dincolo“, în metaistorie. Hristos Domnul zice: Eu sunt ușa. De va intra cineva prin Mine se va mântui; și va intra și va ieși și pășune va afla“ (Ioan. 10, 7). Faptele reținute de istorie au fost reale, însă realitatea nu are timp, ea transcende timpul și trece în veșnicie. Dându-ne Hristos darul Învierii și al veșniciei, ne face să ne întărim credința că omul are rădăcini în Cer. Cei care au avut rupere de gândire au încercat boicotarea istoriei și n-au ascultat tăcerea lui Dumnezeu, adică mormântul gol al lui Hristos. Din simfonia vieții pământești a lui Hristos rămăsese doar cortina, giulgiul zăcând (cf. Ioan 20, 5). Iar dincolo de această cortină începe ultimul act, veșnicia. Astăzi ne naștem întru Înviere și primim accesul la cultura de „dincolo“. Prin Revelație, noi aparținem unei culturi cerești. Sunt oameni care refuză să aparțină unei astfel de culturi; ei intră în categoria celor care refuză de „a fi“. Noi, cei ce credem în Înviere, aparținem culturii și civilizației lui Hristos.

Iubiţii mei fii duhovnicești,

     Prin Jertfa Sa pe Cruce, Hristos Domnul ne-a redat bucuria vieții și darul de a dobândi viața veșnică. Iertați-vă, iubiți-vă, mângâiați-vă și ajutați-vă, pentru a ajunge fii iubiți ai lui Dumnezeu.
     Praznicul Învierii Domnului să aducă lumină și pace în inimile noastre și în țara noastră. Vă îndemn părintește să zicem împreună cu Sfântul Antim Ivireanul: „Voi întoarce cuvântul meu către tine, Țară creștină, și dimpreună cu tine mă voi bucura“ (Cazania la Sfinții Apostoli Petru și Pavel).
Praznicul praznicelor și sărbătoarea sărbătorilor să vă înmulțească bucuria vieții.
     Harul Domnului nostru Iisus Hristos, dragostea lui Dumnezeu Tatăl și împărtășirea Duhului Sfânt să fie cu voi cu toți!


Hristos a înviat!

Al vostru, al tuturor,
de tot binele voitor
† Ioan al Banatului

http://mitropolia-banatului.ro/25010-2/


sâmbătă, 23 aprilie 2016

Daruri de Florii

Cu prilejul praznicului Intrării Domnului în Ierusalim va fi oficiată cu începere de la orele 10,00 Sfânta Liturghie urmată de binecuvântarea ramurilor verzi de salcie. De la orele 12,00 se va săvârși aceeași rugăciune în filia Sîngeorge. Cu acest prilej va fi distribuit primul număr al revistei parohiale pe anul 2016. Tot acum va fi oferit doritorilor și primul număr din ,,Colecția Arhanghelul”. Tema acestui număr amintește de Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, ocrotitorul Banatului. Cartea în 119 p. apărută cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului oferă cititorilor date din viața, literatura, slujba, acatistul și iconografia consacrată Sfântului din apropiata noastră apropiere de la a cărei canonizare se împlinesc anul acesta 60 de ani. 

duminică, 17 aprilie 2016

Taina Sfântului Maslu în parohia Ferendia

Duminică, 17 aprilie cu începere de la orele 17,00 a fost oficiată Taina Sfântului Maslu de obște în biserica cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului” din parohia Ferendia. La invitația C. Păr. Dragan Giorgiev, parohul locului au slujit P. On. Părinte Ioan Prisăcean, protopopul Detei și C. Păr. Adam Rugaci - pens, Ioan Marcu, Sculea, Virgil Roșu, Pădureni, Vasile Baboș, Dumbrăvița, Ioan Babeu, Jamu Mare, Zoran Milovanov, Berecuța și Valentin Bugariu, Birda.
Cuvântul de învățătură a aparținut părintelui protopop care a vorbit celor prezenți despre: ,,Taina Pocăinței - ușă spre Împărăția cerurilor”.

Excursie de o zi la Mănăstirea Săraca

Vineri, 15 aprilie a. c. a fost organizată o excursie de o zi la Mănăstirea Săraca din Șemlacu Mic. La această activitate au participat copiii preșcolari și școlari din Sîngeorge, Mănăstire și Berecuța. Acțiunea a fost inclusă în proiectul de parteneriat realizat între Școala Gimnazială din Birda și Parohiile Ortodoxe din Birda și Berecuța în cadrul ,,Săptămânii altfel”.
Copiii însoțiți de cadrele didactice și preoți au făcut un popas la biserica catolică și cea ortodoxă din Gătaia. La biserici au fost întâmpinați de preoții parohi. La cea ortodoxă, C. Păr. Călin Negrea a vorbit copiilor de istoricul bisericii și importanța educației  religioase în familie, școală și biserică. La destinație, pelerinii s-au închinat în biserica veche a mănăstiri și în paraclisul așezământului monahal, iar un frate de aici le-a vorbit micilor creștini despre semnificația vetrei monahale de aici de-a lungul veacurilor.
Acest popas duhovnicesc a fost posibil prin implicarea directă a domnului Marius Gheorghe Stoian, primarul comunei Birda care a oferit gratuit un autobuz pentru realizarea aceastei activitate educativă.

sâmbătă, 16 aprilie 2016

..Almăjul”, februarie, 2016

Am primit la parohie numărul pe luna februarie al prestigioasei reviste de istorie, limbă și școală românească din Valea Almăjului condusă cu atâta pricepere de redactorul prof. Gheorghe Rancu-Bodrog, fondator al acesteia. 
Din cuprinsul acestui număr remarcăm: evocări de conducători militari, una realizată de Vladimir Roșculescu și închinată generalului Dragalina, tradiții locale, descoperiri arheologice, poezii și prezentări de carte.
Ne-a reținut atenția din bogatul sumar două articole. Primul, închinat vieții ecleziastice: ,,Trei mănăstiri medievale uitate din regiunea Vârșețului”. Autorul, dr. Dorinel Stan pe baza documentației de arhivă, defterele turcești a identificat trei astfel de vetre monahale la Voivodinț, Coștei și Vârșeț. Cel din urmă material este închinat unei familii de sculptori bisericești din satul Berliște, ,,Familia de sculptori Bosioc”. I. Turcoane amintește de Nistor și urmașii săi: Iosif, Iuliu, Gheorghe și Nistor jr. Aceștia au lucrat în 65 de biserici din Banat, în stilul baroc caracterizat prin bogatele ornamente de lemn și apoi aurite. (p. 10). Acestea și multe altele pot fi regăsite în revistă, și, consultate la biblioteca parohială din Birda!

Congresul Internațional de istorie a presei. Ediția a IX-a

În organizarea Academiei Române, filiala Timișoara și în parteneriat cu Consiliul Județean Timiș, Mitropolia Banatului, Televiziunea Română, Studioul Timișoara, Cramele Recaș, Muzeul Satului Bănățean, Fundația Națională a Revoluției din Decembrie 1989 și Primăria orașului Jimbolia s-au desfășurat în zilele de 14-16 aprilie 2016 lucrările Congresului Internațional de istorie a presei cu tema ,,Tradiții ale presei științifice”.
            Inițiat de Asociația Română de Istorie a Presei, Congresul a ajuns la cea de a IX-a ediție fiind până acum organizat și în alte centre universitare din România. La prezenta manifestare științifică au luat parte: mitropolitul Banatului; academicieni (membri titulari, corespondenți, de onoare); cadre didactice (profesori, conferențiari, lectori, asistenți universitari, profesori din învățământul preuniversitar); cercetători științifici (I, II, III); muzeografi, bibliografi, bibliotecari; redactori radio-tv; manageri de Asociații ale Presei; ziariști; scriitori; preoți (consilieri patriarhali, eparhiali, redactori ai publicaților bisericești mitropolitane); ingineri; doctoranzi. Din partea Asociației Publiciștilor din Presa Rurală din Banat au participat: prof. Ioan Traia, ec. Petru Opruț, prof. Gheorghe Moldovan, preoții Vasile Suciu și Valentin Bugariu.
            Congresul a avut o ședință inaugurală, prezentare și expoziție de carte, vizită documentară, comunicări expuse în 4 secțiuni, adunarea generală a Asociației Române de Istorie a Presei, vineri 15 aprilie. Sâmbătă, 16 aprilie participanții au realizat o excursie în Banatul istoric. După un popas în orașul Jimbolia unde s-au făcut opriri la Casa Memorială ,,Petre Stoica”, Muzeul Presei ,,Sever Bocu” și o întâlnire cu edilul orașului s-a plecat spre Serbia unde la Primăria din Zrenianin au fost rostite cuvinte de bun venit, o conferință inaugurală, constituirea filialei locale a Asociației Presei, lansări de carte. La Casa Institutului de Cultură al Românilor din Voivodina a fost realizată trei expoziții de fotografie între care amintim pe cea intitulată ,,Biserici românești din Banatul sârbesc”. Ultima oprire a fost făcută la Complexul Etnografic al Fundației Române de Etnografie și Folclor din Voivodina ,,Casa bănățeană” din Torac. Apoi a urmat drumul spre Timișoara.
           
Prima secțiune a reprezentat-o ședința inaugurală. Prezidiul a fost format din Înaltpreasfințitul Ioan, Mitropolitul Banatului; Acad. Eugen Simion, Păun Otiman, Mircea Martin; prof. univ. dr. Ilie Rad; conf. univ. dr. Ioan David. Cuvântul de deschidere a aparținut Acad. Păun Ion Otiman, președintele Filialei din Timișoara care a amintit participanților despre faptul că acest Congres a fost organizat într-un an festiv în care Academia Română împlinește 150 de existență iar Filiala Timișoara, 65.
            Președintele Consiliului Județean Timiș, ing. Titu Bojin a expus disponibilitatea Consiliului de a sprijini cultura locală prin subvenționarea a 55 de evenimente cu 4.000.000 RON dar și editarea volumului acestui Congres.
            Moderatorul acestei prime ședințe festive a fost Ioan David, directorul Bibliotecii Academiei Române, filiala Timișoara și managerul Editurii David Press Print din Timișoara. Acesta a amintit de contribuția bănțănilor Vincențiu Babeș și Andrei Mocioni la apariția Academiei Române subliniind faptul că presa tradițională nu va dispărea pentru că nu există o altă alternativă.
            Acad. Eugen Simion, președintele Secției de Filologie și Literatură a Academiei Române, director al Institutului de Istorie și Teorie Literară ,,G. Călinescu” din București a conferențiat despre .,Condiția presei scrise azi”. Din cuprinsul acestei comunicări am reținut tema principală a discursului: ,,conștiința românească”, altfel spus românitatea românilor atacată din afară de globalism și dinăuntru de separația noastră în ceea ce privește unitatea ca neam. Un rol hotărâtor îl are astăzi grija pentru educarea și cultivarea publicului, iar grija ziaristului trebuie să fie cea față de nație. Cultura română este ceea ce ne-a ținut împreună. Cultura însă trebuiește îngemănată cu religia care are puterea de a educa morala și de a răspândi în societate toleranța activă.
           
Înatpreasfințitul Ioan, Mitropolitul Banatului a vorbit despre ziarist ca omul care prin misiunea sa zugrăvește lumea de astăzi comparând pe jurnalist cu floarea de o zi. Sub pana acestui truditor ziua este așezată în eternitate, iar țara este înveșmântată frumos. Ca exemplificare a acestor cuvinte vorbitorul amintește de ,,Ziarul Lumina” care este o simbioză între știință și religie.
            În finalul acestei prime secțiuni a fost decernat Premiul ,,Nicolae Sever Cărpinișan” jurnalistului timișorean Vasile Bogdan. Au fost conferite diplome: scriitorului Ion Marin Almăjan, prof. univ. dr. Crișu Dascălu, directorul Istitutului de Studii Socio-Umane ,,Titu Maiorescu” al filialei Academiei din Timișoara, jurnalistului Dan Radosav, managerul Muzeului Satului Bănățean, conf. univ. dr. Lucian Ionică, directorul Studioului TVR, Timișoara, ziariștilor Cezar Ioana, Ion Medoia, Adam Răchitovan și Ion Jurca Rovină. La finalul acestei secțiuni editurile Tritonic din București și David Press Print au oferit doritorilor ultimele volume tipărite.
            Între participanți îi amintim pe: prof. univ. dr. emerit Mircea Popa (Alba-Iulia), cercet. șt. I Stelian Mândruț (Cluj-Napoca), preot dr. Nicolae Dascălu (București), prof. univ. dr. Doina Bogdan Dascălu și lect. univ. dr. Lucian-Vasile Szabo (Timișoara).
            Din partea parohiei Birda a participat la acest Congres, preot dr. Valentin Bugariu care a prezentat comunicarea: ,,Presa bisericească din Banat de la origini până în 1948. Istoric și conținut”.

         


miercuri, 13 aprilie 2016

Împărtășirea copiilor în parohia Berecuța

Miercuri, 13 aprilie a. c., cu începere de la orele 900 a fost oficiată Sfânta Liturghie a Sfântului Grigore Dialogul în filia Mănăstire a parohiei Berecuța, protopopiatul Deta. La orele dimineții au fost în comuniune euharistică credincioșii și copii de la Școlile Primare din Sîngeorge, Mănăstire și Berecuța. Au slujit Sf. Liturghie la invitația C. Păr. Zoran Milovanov, parohul locului, C. Păr. Nikon Coricianaț de la Mănăstirea ,,Sfântul Gheorghe” din localitate, Jivione Maletici de la parohia ortodoxă sârbă din Denta, Sebastian Andrei Petrescu de la parohia Percosova și Valentin Bugariu de la parohia Birda.
            La momentul oportun au primit Sfânta Cuminecare copiii școlari și mai mulți credincioși.
            Cuvântul de învățătură ocazional cu tema: ,,Hristos și copiii” a fost pregătit și susținut de părintele Valentin Bugariu.

            După otpustul slujbei s-a făcut un popas la Mănăstirea din localitate. Aici copiii s-au închinat moaștelor Sfântului Mucenic Gheorghe.

duminică, 10 aprilie 2016

Taina Sfântului Maslu în parohia Livezile

Duminică, 10 prier, cu începere de la orele 17,00 a fost oficiată Taina Sfântului Maslu de obște în biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”din parohia Livezile.
La invitația părintelui Daniel Rusan, parohul bisericii au slujit C. Păr. Daniel Groza de la parohia Petroman, Georgian Popovici de la parohia Stamora Germană, Marius Crăciunescu de la parohia Colopodia și Valentin Bugariu de la parohia Birda.
Cuvântul de învățătură a aparținut părintelui Valentin Bugariu care a vorbit credincioșilor prezenți despre ,,Iisus învățătorul și tămăduitorul oamenilor”.
S-au împărtășit de harul acestei Sfinte Taine mai mulți credincioși din parohie, cât și din filia Dolaț.

vineri, 8 aprilie 2016

,,Vatră nouă”, anul XVII, nr. 187, 2016

A apărut revista ,,Vatră nouă” pe luna martie a.c., publicație a Comunității Locale din Giarmata Vii, comuna Ghiroda. Din cuprinsul acestui număr avem cunoștiința unor frumoase realizări locale: de la mărțișoarele realizate de elevii preșcolari îndrumați de prof. Monica-Tania Suciu, la campioni județeni în competițile de șaj județene: Anton Claudiu, dublu campion la vârsta de 12 ani instruit la clubul de șah din cadrul Parohiei Ortodoxe din Giarmata Vii.
Din suplimentul religios ,,Iconostas” aflăm de inițierea unui cerc de pictură local ajuns la a VI-a ediție. Cercul a fost realizat în parteneriat între Parohia Ortodoxă, Facultatea de Arte și Design și Liceul de Arte Plastice din Timișoara și Școala Gimnazială Ghiroda. 
Părintele paroh Vasile Suciu este considerat ,,inițiatorul și sufletul acestui proiect”. (p. 10). 
La această activitate a luat parte și prof. Daniela Buzatu, inspector școlar la disiplina Religie care a remarcat următoarele: ,,Activitatea de la Giarmata Vii a reprezentat un moment valoros și un model demn de urmat în vederea păstrării, transmiterii și valorificării patrimoniului spiritual al Ortodoxiei”. (p. 11).
Revista în variantă electronică poate fi consultată la adresa: http://www.banaterra.eu/biblioteca/sites/default/files/vatra_noua_187.pdf

joi, 7 aprilie 2016

Asociația Publiciștilor din Presa Rurală din Banat la 8 ani de la constituire

Miercuri, 6 prier 2016 membrii Asociației publiciștilor bănățeni au sărbătorit 8 ani de la constituire între prieteni, cărți și reviste, prezentări power-point la berăria Pub Bierhaus din Timișoara într-o seară bănățeană.
Cu acest prilej a fost constituit un juriu compus din: prof. Ioan Traia, președintele Asociației, conf. univ. dr. Ioan David, cercetător științiific în cadrul Academiei Române, filiala Timișoara și preotul Valentin Bugariu.
În partea introductivă membrii juriului au vorbit despre ivirea Asociației și a rolului acesteia în peisajul cultural bănățean, aceste cuvinte au fost urmate de luări de cuvânt din partea membrilor prezenți.
Din materialul power-point prezentat am aflat că Asociația s-a constituit la 10 aprilie 2008 la Muzeul Satului Bănățean. Cu acest prilej, regretatul publicist Aurel Turcuș a propus ca ziua de constituire să devină Ziua Presei Rurale din Banat. În continuare au fost ilustrate principale întâlniri de lucru: Giarmata Vii (12 februarie 2011; Toracu Mare, 12 aprilie 2011, Timișoara, 12 mai 2012), forumuri ale publiciștilor (Șopotu Vechi, 23-24 septembrie 2011, Săcălaz, 6 octombrie 2012, Toracu Mare, 30 august 2013, Birda, 27 septembrie 2014, Muzeul Satului Bănățean, 27 iunie 2015), dar și aniversări ale unor publicații la împlinirea a 10, 15 respectiv 20 ani de apariție neîntreruptă: ,,Familia”, Vladimirovaț (20-21 august 2008), ,,Vatra satului”, Ferendia (23 mai 2015), ,,Vatra nouă”, Giarmata Vii (7 noiembrie 2015) și ,,Foaia Săcălazului” (5 octombrie 2015) și ,,Almăjul”, Șopotu Vechi (12 decembrie 2015).
Au fost prezentate cele 21 de publicații care apar sub egida Asociației din județele Caraș-Severin, Timiș și Voivodina, Serbia. Între reviste amintim cele realizate de Societăți rurale, Parohii Ortodoxe, Primării, Comunități locale. Menționăm în treacăt câteva reviste: ,,Anghelos” (Sânmihaiu Român), ,,Arhanghelul” (Birda), ,,Cenăzeanul” (Cenad), ,,Foaia Săcoșană” (Sacoșu Mare), ,,Glasul Voislovei” (Voislova), ,,Jurnal de Răcăjdia” (Răcăjdia), ,,Jurnal de Recaș” (Recaș), ,,Lumina Giroceană” (Giroc), ,,Lumină lină” (Gătaia), ,,Lumina satului” (Giroc), ,,Lumina torăceană” (Toracu Mare), ,,Morisena” (Cenad), ,,Sărcia”, ,,Suflet nou” (Comloșu Mare) și ,,Tibiscus” (Uzdin).

Întâlnirea cu cititorii în atari împrejurări a fost benefică pentru popularizarea revistelor din Banatul rural ca -din păcate- singurele mesagere culturale din acest spațiu, purtătoare de semnificații tradiționale românești.

marți, 5 aprilie 2016

Acțiune filantropică în Postul Mare

În Postul Mare, Parohia Ortodoxă în colaborare cu Școala Gimnazială Birda realizează câte o actiune socială care vizează copiii fără posibilități materiale de pe plan local. Și anul acesta au fost achiziționate jucării, dulciuri și alimente care au fost distribuite beneficiarilor. Mulțumiri tutoror celor care au adus o rază de lumină pe obrazul copiilor!

Concurs catehetic ,,Biserica și Școala din sufletul meu” în parohia Birda

În cadrul parteneriatului dintre Școală și Biserică pe plan local, în parohia Birda s-a derulat proiectul catehetic-filantropic ,,Biserica și Școala din sufletul meu”.
Proiectul a fost inițiat de Sectorul Educațional al Patriarhiei Române și derulat în parohiile acesteia în perioada 15 decembrie 2015-5 aprilie 2016 în anul consacrat Anului Omagial al Educației Religioase și Anului Comemorativ al Sfântului Ierarh Antim Ivireanul și tipografilor bisericești.
Drept ,,Argument” am pornit de la constatarea că ora de religie, cea de cateheză au ca finalitate inițierea și consacrarea în viața lui Hrisos. În derularea acestui proiect s-a încercat adunarea tututor participanților sub cupola generoasă a Bisericii și deprinderea folosirii mijloacelor educative ale acesteia: arhitectura și pictura bisericească, icoana, cartea bisericească, obiecte de cult, biblioteca parohială ș. a. m. d..
Scopul acestui concurs l-a reprezentat: învățarea realității vieții, cultivarea fanteziei în confruntarea cu anonimatul și nesiguranța, dezvoltarea unor capacități de comunicare și organizare a timpului liber, formarea unor sensibilități filantropice și caritative față de semenii aflați în suferință.
Proiectul din anul acesta a avut două secțiuni: artistică compusă din două materiale power-point și un desen religios și o secțiune literară compusă din eseu și poezie. Acestor două diviziuni li se adaugă un pliant de promovare a proiectului realizat la debutul acestuia și un tabel centralizator al tuturor activităților desfășurate.
În cadrul Proiectului de Concurs s-au realizat 16 acțiuni desfășurate în: școală, primărie, biserică, cămin cultural, casele credincioșilor din parohie și filie. Între aceste activități catehetice amintim: participare activă la Sfânta Liturghie și la Sfintele Taine (Mărturisire, Cuminecare și Maslu),  colindarea credincioșilor, oranizarea unui concurs de poezie, a unui concurs de icoane pe stică, a unei expoziții de icoane, a unui concert de muzică instrumentală, a unor acțiuni filantropice în biserică și școală (Crăciun, cumpărarea unor alimente și dulciuri, strângerea de fonduri pentru un copil aflat în suferință). Copiii participanți însoțiți de coorodonatori (directorul școlii, profesorul de religie, învățători și profesori) au participat la servicile liturgice din Săptămâna duhovnicească (13-20 martie),  Toate aceste activități au fost stocate pe un DVD care ulterior a fost trimis pentru jurizarea în faza zonală, la nivel de Protopopiat.
Tuturor participanților și coordonatorilor mulțumiri pentru implicare, același gânduri bune colaboratorilor care s-au ostenit pentru realizarea proiectului la nivel local.

Săptămâna duhovnicească în parohia Colonia Gătaia

În săptămâna 3-10 aprilie se desfășoară în biserica cu hramul ,,Sfântul Ierarh Nicolae” din parohia Colonia Gătaia, Săptămâna de rugăciune și meditație creștină din Postul Mare.
La inițiativa și invitația C. Păr. Iulian Popa, parohul bisericii vor fi prezenți preoți de la parohiile învecinate care vor sluji: Vecernia, Sfânta Liturghie și Taina Sfântului Maslu de obște.
Luni, de la orele 16,00 a fost săvârșită Sfânta Liturghie a Sfântului Grigore Dialogul. La momentul potrivit părintele Valentin Bugariu de la parohia Birda a împărtășit celor prezenți date din ,,Minunile Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș, ortotitorul Banatului. Gânduri la 60 de ani de la canonizarea de la Timișoara”.

duminică, 3 aprilie 2016

Taina Sfântului Maslu în parohia Percosova

La inițiativa și grija C. Păr. Sebastian Andrei Petrescu, parohul bisericii cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului” din parohia Percosova s-a oficiat Duminică, 3. 04. 2016 Taina Sfântului Maslu de obște pentru credincioșii din parohie, cât și cei din filie.
Cu acest prilej au slujit: P. On. Păr. Ioan Prisăcean, protopopul Detei, C. Părinți: Ioan Sălvan de la parohia Folea, Mircea Toie de la parohia Timișoara-Calea Lugojului, Zoran Milovanov de la parohia Berecuța, Călin Negrea de la parohia Gătaia, Damian Griguță de la parohia Gherman și Valentin Bugariu de la parohia Birda.
Cuvântul de învățătură a aparținut părintelui Mircea Toie, fost paroh în Percosova care a vorbit celor prezenți despre ,,Bunătatea lui Dumnezeu” folosind în prezentarea temei de metoda expozitivă a Patericului.

vineri, 1 aprilie 2016

Împărtășirea copiilor la Sîngeorge

Vineri, 1 aprilie de la orele 9,00 a fost oficiată în biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din parohia Birda, Sfânta Liturghie a Sfântului Grigore Dialogul.
Cu acest prilej au fost împărtășiți copiii din clasele I-III de la Școala Primară din Sîngeorge. Elevii au fost îndrumați și însoțiți la primirea acestei Sfinte Taine de către prof. Maria Miron, învățătorul acestora. Alături s-au cuminecat și credincioși ai filiei.
Această participare la Sfânta Biserică a fost prinsă ca actifitate în ,,Proiectul de Parteneriat între Școală și Biserică de la nivel local.