sâmbătă, 16 aprilie 2016

..Almăjul”, februarie, 2016

Am primit la parohie numărul pe luna februarie al prestigioasei reviste de istorie, limbă și școală românească din Valea Almăjului condusă cu atâta pricepere de redactorul prof. Gheorghe Rancu-Bodrog, fondator al acesteia. 
Din cuprinsul acestui număr remarcăm: evocări de conducători militari, una realizată de Vladimir Roșculescu și închinată generalului Dragalina, tradiții locale, descoperiri arheologice, poezii și prezentări de carte.
Ne-a reținut atenția din bogatul sumar două articole. Primul, închinat vieții ecleziastice: ,,Trei mănăstiri medievale uitate din regiunea Vârșețului”. Autorul, dr. Dorinel Stan pe baza documentației de arhivă, defterele turcești a identificat trei astfel de vetre monahale la Voivodinț, Coștei și Vârșeț. Cel din urmă material este închinat unei familii de sculptori bisericești din satul Berliște, ,,Familia de sculptori Bosioc”. I. Turcoane amintește de Nistor și urmașii săi: Iosif, Iuliu, Gheorghe și Nistor jr. Aceștia au lucrat în 65 de biserici din Banat, în stilul baroc caracterizat prin bogatele ornamente de lemn și apoi aurite. (p. 10). Acestea și multe altele pot fi regăsite în revistă, și, consultate la biblioteca parohială din Birda!