luni, 12 iunie 2017

250 de ani de la strămutarea românilor săcălăzeni la Torac (1767)

Anul acesta Comunitatea locală din comuna Săcălaz a aniversat 250 de ani de la strămutarea românilor săcălăzeni la Torac în Banatul sârbesc. Pentru a marca sărbătorește împlinirea acestui număr de ani Primăria Comunei Săcălaz și Asociația Culturală ,,Armonia” din localitate au organizat două zile de prăznuire, cinstire și bucurie în 3-4 Iunie 2017.
            După primirea oaspeților a fost organizat un Simpozion destinat evenimentului, premierea Concursului ,,Tinere condeie”, întreceri sportive, participarea la slujba hramului Bisericii Ortodoxe din Săcălaz și la ceremonialul Tăierii colacului Rugii. A fost în final dezvelit și sfințit și monumentul destinat memoriei celor strămutați. La final celei trei ansambluri corale: ,,Vichentie Bocăluț” din Torac; ,,Armonia” și ,,Săcălăzeana” au oferit frumoase și bogate programe folclorice.
            Pentru a marca acest eveniment a fost editate de organizatori: o broșură destinată istoricului problemei: ,,250 de ani de la strămutarea românilor săcălăzeni” (16 p.), un CD cu fotografie mai veche și de azi din vatra Săcălazului, un pliant de prezentare și diplome.

            Pentru reușita manifesării, organizatorii: Gh. Blejușcă și Șt. Tomoioagă aduc mulțumiri: Consiliului Local, Primăriei, Parohiei Ortodoxe cât și celor care au sprijinit material înfăptuirea sărbătorii.