vineri, 9 iunie 2017

,,Arhanghelul” – 5 ani în slujba comunității parohiale

Revista de cultură și religie rurală din parohia Birda a împlinit 5 ani de apariție neîntreruptă fapt pentru care s-a organizat în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din localitate un moment aniversar compus din Te Deum de mulțumire și lansarea volumului ,,Arhanghelul” din Birda. 5 ani în slujba comunității parohiale, Editura Sitech, Craiova, 2017, 205 p. (coordonator: Pr. Valentin Bugariu).
            Vineri, 9 Cireșar cu începere de la orele 1000 a fost oficiată o slujbă de mulțumire pentru ostenitorii și cititorii revistei de un sobor sub protia P. On. Părinte Ioan Prisăcean, protopopul Detei compus din P. C. Părinți Dan Gîrjoabă de la parohia Sânmihaiu Român și dr. Iliia Pavlovici-Pătruț de la parohia Mașloc. După otpust Preaonoratul Părinte Prototop a subliniat importanța revistei parohiale pentru misiunea de astăzi a Bisericii dorind un gând bun de: La mulți ani! Pentru redactori, colaboratori și cititorii revistei sărbătorite.
            În partea a doua au vorbit despre volumul tipărit cu acest moment sărbătoresc: P. On. Părinți dr. Marius Florescu lector universitar la Facultatea de Teologie din Timișoara, dr. Daniel Alic, conferențiar universitar la Facultatea de Teologie din Caransebeș, bibliotecar Gabriela Șerban, managerul Bibliotecii Orășenești ,,Tata Oancea” din Bocșa și părintele Valentin Bugariu.
            În deschiderea șirului cuvântărilor, preotul Valentin Bugariu a expus câteva date din istoricul apariției acestei reviste trimestriale din mediul rural: semnificația titlului, tirajul, formatul, editarea și colegiul de redacție, suplimente. Cuprinsul fiecărui număr cu rubrici permanente și ocazionale, colaboratori externi ș. a.
           
În prezentarea volumului s-a oferit o selecție de texte apărute în cursul timpului care au evidențiat: ,,Editoriale”, ,,Restituiri”, ,,Documentar”, ,,Urme din trecut”, ,,Cateheză”, ,,Semne”, ,,Tinere condeie”, ,,Bucurii editoriale”.  Un capitol aparte îl are ,,Cronica parohială” care la final este ilustrată de fotografii. La final s-au adus mulțumiri tuturor care într-un fel sau altul sprijină apariția număr de număr a acestei reviste.
            Doamna Gabriela Șerban, redactorul responsabil al revistei ,,Bocșa Culturală” a evidențiat rostul cultural al gazetei de la Birda. Cu acest prilej a decernat revistei ,,Arhanghelul” o ,,Diplomă de Onoare”, iar redactorului-șef o ,,Diplomă de Excelență”.
            Părintele Marius Florescu, redactorul revistei eparhiale ,,Învierea” a subliniat faptul deloc nesemnificativ și anume că revista ,,Arhanghelul” este o constanță prin ritmicitate și mesaj în publicistica bisericească bănățeană. Iar Părintele Daniel Alic a remarcat faptul că revista cinstită astăzi împletește deopotrivă o misiune culturală și duhovnicească oferind comunității parohiale din Birda răspuns la problemele specifice locului, dar și răspunsuri generale despre viețuirea creștină.

            Ne-au fost alături la acest popas anivesar P. C. Părinte Tiberiu Gherasim de la parohia Ferendia, elevii Școlii Gimnaziale din Birda însoțiți de profesori, mai mulți credincioși. Din partea Consiliului Local din Birda a fost prezentă Doamna Rodica Cotos.