sâmbătă, 24 iunie 2017

,,Vatră nouă” nr. 197-199 ̸ 2016

Prin intermediul acestui număr aflăm din pana părintelui Vasile D. Suciu o Veste Bună: ,,Vatră nouă – Iconostas își continuă drumul…”. În cadrul știrii suntem încredințați de istoricul revistei care a debutat în 2000 cu prilejul Praznicului Nașterii Maicii Domnului, hramul bisericii parohiale din Giarmata Vii, fiind susținută de comunitatea locală până în 2008. În perioada 2009-2016 revista a fost editată cu sprijinul Consiliului Local din Ghiroda. Din 2017 publicația va tipărită cu sprijinul Consiliului Județean Timiș (90% din costurile de imprimare și multiplicare).
Obținerea acestui ajutor substanțial se datorează în primul rând Părintelui redactor-șef Vasile D. Suciu dar și performației acestei reviste în peisajul publicisticii bănățene. Și în anul 2017 revista ,,Vatră nouă” a obținut la Concursul Județean de reviste școlare și religioase PREMIUL I la secțiunea presă parohială.
Cititorul doritor de îmbogățire spirituală regăsește în rubricile permanente informații deosebite. Ne-a atras atenția pagina destinată ,,Port(-ului) popular”: ,,Frumusețea iei românești” iscălită de etnograful Aristida Gologan. Pentru edificare redăm doar un fragment:
,, Noţiunea de ie, provenită din latinescul  lineus (de in) prezintă în spaţiul românesc o seamă de sinonime, unele răspândite numai în anumite regiuni, precum cămaşă, ciupag, spăcel, chepeneag, căptuf etc. În zona Haţegului, o întâlnim  cu pronunţia inie. [] La Sânziene, fetele, aflate la vârsta adolescenţei, îmbrăcate în cămăși albe, înflorate, alergau dansând prin lanurile de grâu și pe dealuri, culegând și împletind cununi de sânziene, cântând și recitând texte de invocare a soarelui, care în această perioadă a solstiţiului de vară atinge punctul maxim de lumină și putere.  Scopul acestui ritual este acela de provocare prin analogie și contagiune a forţelor latente existente în lanurile date în pârg și fetele care se pregătesc de căsătorie, într-o împărtășire reciprocă de forţă și fertilitate. Cămășile purtate de fete, confecţionate din pânză ţesută din plante cultivate: cânepă, in sau bumbac, la fel ca și ornamentele înflorate (împodobite cu flori  sugerate de unele motive geometrice sau în reprezentare naturalistă) au același rol ca și lanurile de grâu, acela de fertilitate, putere și protecţie oferită de Muma pământ, sub forţa purificatoare și iluminatoare a razelor solare. (p. 5).
Revista poate fi consultată integral la adresa: http://www.banaterra.eu/biblioteca/sites/default/files/vatra_noua_197-199.pdf.