sâmbătă, 10 iunie 2017

,,Glasul Voislovei” nr. 10 ̸ 2017

Revista comunității locale din Voislova, nr. 10 (12 p.) debutează cu un motto care ar trebui ținut minte de mulți dintre noi: ,,Un om care nu muncește nu știe să prețuiască munca altuia”. (Alexandru Vlahuță).
Editorialul acestui număr ,,300 de ani de la nașterea împărătesei Maria Tereza” este iscălit de Drd. Claudiu Călin, arhivist diecezan al Episcopiei Romano-Catolice a Timișoarei. Articolul reprezintă o cronică a unui eveniment cultural de excepție organizat de Biblioteca Germană din Reșița. În cadrul acestui material, autorul, fin cunoscător al arhivelor ecleziastice bănățene întărește contribuția împărătesei la dezvoltarea Banatului: ,,A reformat din temelii aparatul de stat imperial, a ordonat introducerea învățământului obligatoriu și gratuit pentru copii, a fondat treptat, în 1768-1774, Granița Militară Bănățeană (extinsă în 1783), pentru apărarea de pericolul turcesc, teritoriu în care românii s-au bucurat de privilegii, dar și de rigoarea unei organizări disciplinate, militare. A sprijinit agricultura, comerțul și industria, în vremea ei apărând și o bună parte din topitoriile de la Reșița, ori stabilimentele industriale de la Steierdorf, Bocșa, Oravița ori Dognecea”. (p. 1-2).
Tot în paginile acestei reviste găsim două contribuții ale ec. Petru Opruț, redactorul-șef al prestigioasei publicații: un medalion aniversar și totodată comemorativ al unui remarcabil slujitor al altarului: ,,Părintele Rusalin Simeria. 100 de ani în slujba Bisericii, a oamenilor și trecerea la cele veșnice”. (p. 6-7) și o realizare editorială remarcabilă: Trenu՚ Mic Voislova-Rusca Montană-Ruschița, Editura David Press Print. Timișoara, 2016.